Päädyin tekemään kaupallista Instagramia vahingossa!

by Emiilia - 4/30/2021

Minun ei ollut koskaan tarkoitus ruveta tekemään Instagramia kaupallisesti. Sen ei ollut missään vaiheessa tarkoitus olla minun työtäni. Jos rehellisiä ollaan, niin minun ei ollut missään vaiheessa tarkoitus edes alkaa käyttämään Instagramia. Henkilökohtaisella Facebook-tililläni julkaisen julkaisuja vuositasolla ehkä yhden tai kaksi. Jos minulla olisi henkilökohtainen Instagram, niin luulen, että julkaisutahti olisi sama. 

Miten ihmeessä päädyin Instagramin osalta tilanteeseen, jossa julkaisen kuusi feed-postausta viikossa, useamman stoorin kuutena päivänä viikossa ja silloin tällöin reelsejä? Mitä tapahtui? Se oli tämä blogi. Sen vika. Aloitin Instagram-tilini ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa näin, että blogia on mahdotonta kasvattaa mainostamatta sitä missään. Blogin kaupallistaminen ja ammattibloggaaminen puolestaan oli minun tavoite koko ajan. Se on ollut koko ajan suunnitelmissa. (Suomessa ei ole yhtään ammattibloggaajan, jonka ainut kanava olisi blogi.)

Hakukoneoptimointi, blogiyhteisö, blogit.fi ja Facebook-ryhmissä mainostaminen, jota en ole jaksanut viime aikoina edes tehdä, tuovat blogiin kyllä jonkin verran lukijoita, mutta olen käytännössä tiennyt jo hyvän aikaa, että minun kohdallani ainut keino saada blogia kasvatettua on kasvattaa somekanavia ja mainostaa niissä blogia. Siksi perustin Instagram-tilin blogille. Lähdin tekemään sitä täysin hölmönä ja takki auki. En kadu valintojani sen suhteen. Tiedän, että ainut keino oppia on yrityksen ja erehdyksen kautta.

Alusta asti ongelmani ja vahvuuteni on ollut se, etten oikeasti tiennyt Instagramin maailmasta mitään.  En missään vaiheessa ole halunnut tulla "Instagram-julkkikseksi". Olen halunnut yksinkertaisesti mainostaa blogiani, jotta sen kirjoittaminen olisi kannattavaa. Jossain vaiheessa tietysti ymmärsin, että Instagram-mainoksilla tienaa huomattavasti enemmän kuin blogimainoksilla. Silloin Instagramista itsestään tuli ensimmäistä kertaa osa tavoitetta, ei väline saavuttaa jotain muuta.

Joskus mietin, onko edes oikein tehdä Instagramia tällä vakavuudella. En tiedä. Se on totuus. En tiedä. Kuitenkin jos en tekisi mitään töitä (myisi somekanaviini mainoksia), niin meidän rahatilanne olisi pitemmän päälle aika kestämätön. Asuntolaina, kaksi autoa, neljä suuta ruokittavana, kotiäiti. Ja, somen tekeminen, luominen ja ihmiset, joiden kanssa olen tekemisessä sen välityksellä - te - inspiroitte minua. Olen oppinut itsestäni paljon. Olen piilovisualisti ja -esteetikko. Niin, harjoitusta kaipaava visualisti ja esteetikko. Koen Instagramin vertaistuen hyvin tärkeäksi.


Saattaisit pitää myös näistä

4 kommenttia

  1. Ostaako joku sulta instagram-mainoksia vaikka sun tilillä sitoutuminen on melko heikkoa ja seuraajista suurin osa ihan muualta kuin suomesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kommentistasi :) Minulla on tosiaan huonot nuo aktiivisuusluvut Instagramin puolella (tosin aika keskiverrot tilin kokoon nähden) ja noin puolet seuraajista tulee muualta kuin Suomesta. Minusta olisi mielenkiintoista tietää, että kuinka iso osa itse asiassa kattavuudesta tulee Suomesta ja kuinka iso osa muualta. Jossain olen nähnyt siihen viittaavia lukuja aiemmin, mutta nyt viime aikoina en ole löytänyt niitä.

      Jos sinua kiinnostaa näistä tietää, niin voisin kertoa vähän taustatietoa: Minulla tosiaan on keskiverto tämän-kokoiseen-tiliin nähden pienempi kattavuus kuin monella muulla. Viime aikoina se on dropannut ihan älyttömästi. Välillä se oli pitkät pätkät 26 000 /kk, mutta nyt taas katsoin, että oli tipahtanut 15 000, mikä on siis pieni määrä suhteessa siihen, että minulla on melkein 10 000 seuraajaa Instagramissa. Parhaimpina aikoina viikossa on ollut kattavuus noin 10 000, mikä sekin on siis huono tämänkokoiselle tilille. Pitäisi olla hyvin moninkertainen seuraajamäärään nähden, jotta olisi hyvä tai edes keskiverto. No nämä tosiaan taustatietoja minun tilistä. En halua näitä millään tavalla pimittää, koska minusta avoimuus on avain tässä bisneksessä ja siinä, että kaikki on kaikille tasavertaista.

      Mitä kysymykseesi tulee, niin Instagramissa tehdään paljon yhteistöitä, jotka tuskin ovat yritykselle ollenkaan kannattavia. Monien yhteistöiden kohdalla firmojen ajattelu ehkä menee jotain siihen suuntaan, että pienistä puroista tulee suuria virtoja - siis pienestä näkyvyydestä yhteensä suuri näkyvyys.

      Mainitsit, että seuraajat on muualta kuin Suomesta? Minä teen yhteistöitä sekä kansainvälisten että suomalaisten yritysten kanssa. Osa yrityksistä, joitten kanssa olen tehnyt yhteistyötä toimittaa kaikkialle maailmaan, joten silloin ei ehkä niin väliä, ovatko seuraajat Suomesta vai maailmalta. Mainosten tekstiä tosin en ole viime aikoina lähtenyt enää kääntämään englanniksi, joten siinä mielessä mainokset on kaikki suunnattu suomea osaaville ja lasken yleensä hinnat sen mukaan.

      Hintalaskureita yhteistöille on netissä olemassa useampia. Tässä yksi esimerkki:
      https://inzpire.me/instagram-pricing-calculator Ja käytännössä jos käytän tuota määrittääkseni hinnan suomalaisille suunnatulle yhteistyölle, niin lasken hinnan lähtökohtaisesti puoleen noitten laskureitten antamista hinnoista. Eli periaatteella puolet suomalaisia seuraajia, puolet rahasta pois. Saat varmaan kiinni? Mainitsit myös tuon sitoutumisen. Kyllä, senkin takia pidän yhteistöiden hinnat aina alhaalla.

      Kaikki on niin hirveän suhteellista. Esim. jos firman oma kattavuus on vaikka 100 per postaus Instagramissa, niin yhtäkkiä sellainen 2000 voi tuntuakin jo aika paljolta. Eli 20-kertainen määrä. Pienten firmojen on helpompi maksaa monelle pienelle vaikuttajalle pieni raha pienestä liikevaihdostaan kuin ostaa iso TV-mainos, jonka hinta ylittäisi mahdollisesti koko liikevaihdon. Vaikuttajamarkkinointi on tutkimusten mukaan myös paljon vaikuttavampaa kuin televisiomainonta. Ehkä.

      Jos sinulla on aiheesta lisää kysymyksiä, niin pistä tulemaan. Jos en tiedä vastausta johonkin tai jos haluat kuulla muittenkin vastauksia, niin voin tarvittaessa kysyä IG-storyn puolella muilta somevaikuttajilta heidän ajatuksia aiheesta :) -Emiilia

      Poista
    2. "Mitä kysymykseesi tulee, niin Instagramissa tehdään paljon yhteistöitä, jotka tuskin ovat yritykselle ollenkaan kannattavia." Tässä näen vian siinä, että yritykset katsoo liikaa seuraajamääriä. Jos yritykset keskittyisivät sitoutuvuuslukuun, yhteistyöt olisivat kannattavia. Osa yrityksistä osaa tämän tehdäkin. Itsellä, keskisuuren yrityksen markkinoinnissa työskentelevänä, soittaa heti hälytyskellot jos seuraajia ja seurattavia on lähes yhtä paljon. Selkeä f4f-viba, joka viittaa huonoon sitoutuvuuteen minun silmissäni.

      Poista
    3. Juuri näin! Olet tässä aivan oikeassa :) Onneksi suurin osa yhteistöistä tehdään alustojen kautta, jossa yritys näkee laskureiden kautta sekä sitoutuvuusluvun että mistä päin seuraajat ovat. Sillä tavalla luvuilla ei pysty ikään kuin huijaamaan yritystä. Yritys näkee ne luvut suoraan ja tekee päätökset oikeiden lukujen perusteella. Se on yksi pääsyy, miksi minä esimerkiksi teen suurimman osan kampanjoista alustojen kautta. Jos teen suoraan yhteistyön yrityksen kanssa, niin siinä on kova homma lähettää heille luvut kuvakaappauksina jne. Helpompi tehdä alustan kautta, jossa ne näkyy yritykselle suoraan.

      Poista