Hoitavapaalaisilla se on nollakäyrän alapuolella

by Emiilia - 4/09/2021

Se on se hetki, kun joku kommentoi, että MLL:n lastenhoitaja maksaa vain 9 euroa tunti. Ja lasken kaksi tuntia viikossa: 9 + 9 x 4,3 = 77,40 euroa kuukaudessa. No ei ehkä sittenkään.

Se on se hetki, kun mies kertoo minulle montako euroa on käytettävissä perjantaihin asti, jotta laskut menevät maksuun oikeana päivänä. Lasken bensaa ja ruokia ja jossain vaiheessa viikkoa unohdan, etten voi enää maksaa lähimaksulla. Tilillä on kyllä rahaa, mutta se on varattu laskuihin. Muistan vasta kassan jälkeen, että apua olen juuri maksanut tämänkin lähimaksuna. Sama melkein joka viikko uudestaan. 

Enää en onneksi vuosiin ole joutunut kokemaan sitä hetkeä, kun kassa katsoo minua ja me molemmat tiedämme sen. Hän sanoo, että no katso itse ja antaa minun katsoa. Näytöllä lukee, että tili on katteeton. Sekin tapahtui joskus melkein joka viikko. Niistä ajoista on yhdeksän vuotta. Nykyisin minulla on luottokortti. En enää odota vieraissa kaupungeissa, että äiti laittaa tilille bussirahat kotiin.

Pidän luottokortin käyttörajana sitä, että pystymme käyttämään kortit nollassa tai lähes nollassa kuukausittain eikä korteilta mene korkoja missään vaiheessa. Se on kuin tili olisi ylösalaisin. Muilla kuukausittainen vaihtelu on nollakäyrän yläpuolella. Hoitavapaalaisilla se on nollakäyrän alapuolella. Ei kaikilla hoitovapaalaisilla. Osalla. Meillä on.


Se on se hetki, kun joku kommentoi, että bloggaajathan tienaa paljon rahaa. Mietin sitä 100 euroa, jonka noin 150 tunnin työstä juuri nostin tililleni ja totean: Niin.

Kaikki puhuvat ympärillä, että ostivat lapsille sitä ja tätä kevääksi. Osa heistä kertoo ostaneensa vaatteita kirpparilta. En sano sitä ääneen, mutta totuus on: Minulla ei olisi rahaa oikeasti edes ajaa kirpparille. Entä tori.fi? Totuus on, että minulla ei olisi oikeasti edes rahaa ajaa hakemaan sitä pakettia postista tai pakettiautomaatista. Olen miettinyt, että kehtaisinko laittaa johonkin Facebook-ryhmään viestin. Kysyä haluaisiko joku antaa lastenvaatteitaan ilmaiseksi.

Joku miettii, miksi näyttää siltä, että tuhlaisin rahaa. Niinhän minä tuhlaankin. Aiemmin kun mies oli työttömäni, söimme monta kertaa viikossa pannukakkuja ja tein jatkuvasti sämpylöitä. Tiedän kyllä, miten säästää rahaa. Porkkanat, perunat, vehnäjauho ja uunimakkarat ovat halpoja. Sen kituuttamisen keskeytti raskausdiabetesdiagnoosi. Sen jälkeen olen todennut, että ei. En voi vuosia elää vehnäjauhoilla säästääkseni rahaa. Parasta vaan ostaa terveellisiä - kalliita - ruokia. Nyt sinä annat minulle pitkän listan halvoista terveellisistä ruoista ja minä totean: Öö, olen maailman piheimpien ihmisten listalla. Tiedän kyllä, että porkkanat ovat halpoja ja terveellisiä. Tiedätkö, kuinka pitkä aikaa menee porkkanan kuorimiseen ja pilkkomiseen verrattuna siihen, että pesisin miniluumutomaatin. Ja kerroinko jo, kuinka monta tuntia tarvitsen päivässä siihen, että voin tienata alle euron tunnissa rahaa.

Nyt sanot, että mene töihin. Vastaan: Minä itse asiassa teen työtä, josta pidän, mutta se on vain hyvin hyvin vähäpalkkainen työ. Amerikassa sille on nimitys a hobby business. Päätös olla kotona on arvopohjainen. Haluan pitää näin pienen lapsen (1 v 7 kk) vielä kotona. Syksyllä tyttö on kaksivuotias ja menee kerhoon. Luulen, että se kyllä riittää näin pienellä kavereitten tarpeeseen. Sen lisäksi näemme ystäviä ja heidän lapsiaan aika usein.

Saattaisit pitää myös näistä

0 kommenttia