Kuoleeko bloggaaminen? Syrjäyttäjänä Instagram?

by Emiilia - 7/01/2020

Seuraavaa postausta aloitin kirjoittamaan marraskuussa 2019. Tänään 1.7.2020 julkaisen postauksen pienin muokkauksin ja lisään loppukommentit:

Kuoleeko koko blogihomma kohta blogilomaalisen kuoleman? Ja The Big Great Instagram syrjäyttää vanhan jätin. Täytyy myöntää olemme molemmat sekä sinä, joka luet tätä; että minä, joka kirjoitan tätä; täysin kivikautisia. Mihin blogeja edes tarvitaan enää?


Vastaan tulee jos ei päivittäin niin ainakin viikoittain jälleen yhden bloggaajan postaus, jossa kerrotaan, että blogi päättyy. Usein postauksen nimi on "Viimeinen", usein jotain muuta. Täytyy sanoa heti kärkeen yksi asia. En ihmettele. Eihän tässä ole mitään järkeä! Suurimmaksi osaksi ei. Miksi minä sitten teen tätä? Koska rakastan kirjoittamista (lue pitkä perustelu siitä, kuinka halusin kirjailijaksi linkki). Pidän blogipostauksesta kirjallisuuden tyylilajina, koska se on moneen muuhun verrattuna varsin vapaa. Olen halunnut pitää oman blogin tarpeeksi avoimena, jotta voin käyttää luovuutta.

Tiedättekö termin brändäys? Totta kai tiedätte. Se tarkoittaa sitä, että luodaan mieleenjäävä brändi. Siihen kuuluvat yleensä jonkinlainen logo ja mielikuva. Brändäys on onnistunut, jos kohderyhmään kuuluva henkilö pystyy heti assosioimaan brändääjän haluamat seikat brändiin. Täytyy olla tarkkana sen kanssa, mitä brändiin assosioi.

Miten tämä liittyy blogeihin ja Instagramiin? Instagramissa on valtavasti sisällöntuottajia. Jonkun lähteen mukaan käyttäjiä on 800 000 000. Laskekaa nollat! Suomalaisia suomeksi julkaisevia sisällöntuottajia on tietysti vähemmän. Julkisia tilejä on tietysti vähemmän. Niitä tilejä, joiden ylläpitäjällä on edes tarkoitus tehdä tiliään tunnetuksi, on vieläkin vähemmän. Silti, vaikuttaa siltä, että Instagramiin on helpompi hukkua ellei brändi ole jo valmis jostain muualta. Instagramilla on kenties vaikeampi lyödä itsensä läpi kuin blogeilla. Näin voi ehkä ajatella, että blogi tukee Instagramia ja toisin päin.

Instagramin suuri käyttäjämäärä mahdollistaa eri tavalla suuret seuraajamäärät kuin blogit. Seuraajien kalastelun voi tehdä suoraan Instagramissa. Blogien kohdalla taas on löydettävä joku alusta, jolla oman blogin voi tehdä tunnetuksi. Instagramissa se järjestelmä on jo olemassa. Se on Instagram itse. 

Sekä blogeilla että Instagramilla on useampi tekniikka itsensä tunnetuksi tekemiseen. Tässä asioita, joiden minä olen huomannut painavan vaakakupissa, mitä tulee bloggaajan tai Instagramin sisällöntuottajan menestymiseen bloggaajana tai sisällöntuottajana:

Blogi
  • postauksen otsikko
  • julkaisualustan/mainosalustan tai -alustoiden löytäminen
  • Google-hakujen optimointi
  • postausten aiheet
  • kirjoitustyyli
  • mainosalustojen (mm. Facebook) algoritmien tuntemus
Instagram
  • kuvien laatu of course
  • käyttäjäkuvake
  • muitten suositukset
  • itselle kiinnostava bio (=lähellä omaa elämäntilannetta ja omia kiinnostuksen kohteita)
  • jo olemassa oleva seuraajamäärä!
  • se, kuinka hyvin onnistuu osallistamaan seuraajansa
  • Instagramin algoritmien tuntemus ja niiden käyttö hyväksi
Sanotaan, että nykymaailma on niin kiireinen, ettei ihminen pysty enää keskittymään tarpeeksi lukeakseen pitkiä blogitekstejä. Nettiselaamisen rytmi on nopea. Jos on sanottavaa, niin sen pitää olla kiinnostavaa. Siksi otsikko tai se ensimmäinen kuva ovat aina tärkeimmät siihen, mitä tulee uusien lukijoiden tai seuraajien kalastamiseen. Niin, sekä blogissa että Instagramissa voi kokeilla  myös väsytystekniikkaa. Mahdollisimman paljon postauksia ja julkaisuja. Tällä tavoin ainakin pysyy lukijan/katsojan mielessä. Tosin osa saattaa jättää seuraamisen liiasta tykityksestä. Usein sisällön laatu kärsii, jos sisältöä tuottaa liikaa. Instagramissa Instastooreja täytyisi julkaista päivittäin ja kuvia vähintäänkin viikoittain. Blogissa 2-3 postausta viikossa pidetään parhaana. Jne. You know the drill.


Loppukommentit
Lisäsin tähän postaukseen ajatuksia, jotka olen runsaan puolen vuoden aikana oppinut. Uskomatonta, kuinka paljon kokemusta ja tietoa näinkin yksinkertaisista asioista voi näin lyhyessä ajassa kertyä. Omalla kohdallani blogi pyörii koko ajan jossain artikkelin ja blogipostauksen rajamailla. Kirjoitan kyllä omia ajatuksiani, mutta hyvin harvat postauksistani ovat päiväkirjamaisia, mikä alkuperäinen koko blogin (=web-log) idea oli.  Instagramia taas teen vaihtelevalla aktiivisuudella. Tiedän Instagramista nykyisin paljon enemmän kuin aiemmin. Kuitenkin olen julkaissut sinne vähemmän, koska haluan keskittyä blogiin - pääkanavaan - sivukanavaa enemmän. Aiemmin yritin enemmän pitää molempia kanavia pystyssä ja aktiivisina.

Saattaisit pitää myös näistä

7 kommenttia

  1. Minulle blogi on enemmän kuin päiväkirja: mitä tein, mitä koin, jaan kokemuksia ja ohjeita, kaikkea vänkääkin. Instagram on taas juuri sen hetkisen tilanteen ja ja kokemuksen jakoa. Joten ne toimivat hyvin rinta rinnan, Instaan kuva juuri siitä hetkestä ja blogiin kertomus siitä, mitä koit ja ajattelit. Ei blogi kuolen

    T. Täysin arkista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi! Kiva, että olet myös vaasalainen niin kuin minäkin alunperin. Se blogipostauksessa genrenä, onkin parasta: On vapaus kirjoittaa, mitä haluaa :)

      Poista
  2. Otsikon ajatusta on tullut pohdittua useasti viime vuosina, somen sirpaloituminen ja instan suosion lisääntyminen on saanut miettimään onko omaa blogia enää järkeä jatkaa, moni bloggaaja onkin lopettanut. Omassa blogissani/instassa yms. on lähes samat sisällöt, koska pääpaino on kierrätys- ja zero waste -ideoiden jakaminen. Vahvistusta oman blogin jatkamiseen olen saanut aina kun törmään pinnallisesti tehtyihin juttuihin, jotka eivät toimi oikeasti käytännössä tai saattavat olla jopa terveydelle haitallisia. Ikivihreiden, asiapohjaisten juttujen (joissa faktoille on kunnolliset lähdeviitteet) kirjoittamiseen menee tosi paljon aikaa, mutta olen huomannut, että ne myös keräävät eniten lukijoita blogiin.

    Kiitos hyvästä, ajatuksia herättävästä tekstistä, kävin lukemassa linkit ja kuuntelemassa podcastinkin. Niistä jäi mukavasti sulateltavaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on muuten yksi niitä juttuja, jotka saavat minutkin haluamaan jatkaa bloggaamista: Tuntuu, että on jotain asiaa ihmisille. Vaikka tosi moni postaus on vaan höttöä siis vaan ajatuksia, niin sitten on joitain aiheita (esim. keskenmeno), josta kirjoitin aikoinaan paljon juuri siksi, että uskoin, että siitä voisi olla muille apua myös.

      Joo, mutta sinulla nyt on niin hienoja juttuja, että kannattaa jatkaa :)

      Poista
  3. En kirjoita tai kuvaa muita varten, vaan itselleni, jonka johdosta ei tarvitse kokea stressiä lukijoiden vähyydestä tai yhteistyökumppaneiden puutteesta taikka huonoa omaatuntoa epäaktiivisen-aktiivisesta julkaisutahdista. Maailma on turhan hektinen ja moni ehkä ajattelemattomuuttakin kokee paineita ulkoapäin, jonka johdosta blogitkin päättyvät "viimeiseen postaukseen". Mun mielestä pitäisi vähän höllätä ja miettiä, ketä varten tekee mitäkin ja onko kyseessä tai onko siitä tulossa harrastus vai ammatti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karkasi hieman liian aikaisin :D

      Itse olen bloggaillut about 10-12 vuotta ja siinä vaiheessa, kun alkoi bloggaus muuttua yrittäjämäiseksi, mainostamiseksi ja alkoi tulla blogisteille yhteistyökumppaneita, mun omasta mielestä postauksen tietynlainen rehellinen laatu kärsi, vaikka olikin alunperin hyvä bloggaaja. Ne muuttuivat mielistelyksi ja hävisi blogistin oma mielipide. Niistä postauksista myös alkoi huokua tavallaan paine olla aktiivinen. Sama ilmiö on nykyään blogin aloittajilla jo valmiiksi. Tähtäimenä yhteistyötä, valtavasti lukijoita ja ajanpuute vastaamiseen, joka mun mielestä on aika ehdoton no-no. Copypaste-vastauksena "kiitos kommentistasi" ei kuulosta aidolle, sillä itse kaipailen myös vuorovaikutusta bloggaajan ja lukijan välillä.

      Nykyään luen aika harvaa blogia. Yleensä ne joita luen ajatuksen kanssa, niissä olen huomannut postauksia tulevan harvemmin. Tavallaan niissä blogeissa on harvasta postaustahtista huolimatta ns. cliffhanger, joka saa jäämään odottamaan sitä seuraavaa postausta.

      Poista
    2. Tuo cliffhangerin luominen on muuten hyvä pointti. Olen aiemminkin kuullut, että se olisi hyvän blogin tunnuspiirre, mutta en ole osannut sitä oikein itse luoda. Koko bloggaamisesta on vielä niin valtavasti opittavaa. Minäkin olen ekoja blogipostauksia kirjoitellut jo yläasteella 15 vuotta sitten, mutta vieläkin ollaan tässä pisteessä...

      Sinun blogissa on muuten kiva layoutti, tarpeeksi ilmava. Se on iso juttu. Tässä postauksessa tosiaan mainitsin vain joitakin asioita (liikaa ei ole hyvä juttu, jos ei meinaa tehdä oppikirjaa), mutta minun omissa kirjoissa blogin layout on itse asiassa tosi korkealla. Tavallaan se on tyhmää, koska sehän ei vaikuta sisältöön, mutta visuaalinen silmä pistää vastaan, jos layoutissa on jotain hassua. Omankin blogin layoutissa on tietyt jutut, jotka aina häiritsee.

      No joo, mutta kiitos viestistäsi ja keep up the good work :)

      Poista