Lasten kanssa Katariinan meripuistossa Kotkassa

by Emiilia - 7/14/2020

Muistatte ehkä minun bucketlistin. En osannut pistää listalle tätä paikkaa, mutta olisin luultavasti laittanut, jos olisin tiennyt. Sain suosituksen tästä kesän alussa. Kotkaan on vain tunnin matka meiltä Porvoosta. Helsingistä ajoaika noin 1,5 tuntia. Minusta Katariinan meripuisto oli ihan päiväretken tai puolipäiväretken arvoinen kohde.


Hetken ihan tosissani muuten mietin, että tuo apina on vaan ihminen joka seisoo asennossa isojen kaupunkien malliin. Ei, kyllä se oli puuta. Ehkä vähän helpotuskin tavallaan. Tuli vähän kiusallinen olo siinä vaiheessa, kun en ollut varma!

Puiston viheralueet olivat huoliteltuja ja ne olivat täynnä yksityiskohtia. Ei sillä, että me tyttöjen kanssa olisimme juuri ehtineet niitä ihailla. Heillä oli tietysti meno päällä. Heillä on aina meno päällä.


Puistossa oli se eriskummallinen piirre, mihin vastaavissa puistoissa Suomessa en ole koskaan törmännyt: Se vaan jatkui ja jatkui ja aina oli uutta mielenkiintoista nähtävää. Muistan törmänneeni vastaavaan ainakin Ruotsin jossain kuninkaallisten kesäasuntojen mailla tms., mutta Suomessa vastaavat puistot ovat yleensä kohtalaisen pieniä. Mutta tämän syyn takia pidin juuri tästä puistosta erityisen paljon. Jäi vielä jotain nähtävää seuraavallekin kerralle. Emme tosiaan edes ehtineet joka kolkkaan. Tytöt eivät kauaa jaksa. Ensi kerralla sitten.

Tuosta lammikosta on pakko sanoa: En tiedä, olenko koskaan tässä blogissa maininnut sitä yksityiskohtaa, että näen painajaisia juuri tuollaisista paikoista., joissa juuri veden päällä menee joku puurakennelma. Minun painajaisissani tuo puu alkaa tosin pikkuhiljaa pettää alta ja lopulta olen  aina veden varassa. Nuorena tyttönä tipuin kerran avantoon. En muista, näinkö niitä unia ennen sitä, mutta ainakin sen jälkeen olen nähnyt.


Meidän lasten lempparipaikka Katariinan meripuistossa oli suuri Muumitalo / kiipeilyteline tai kiipeilyrakennus. Sen ympärillä oli myös keinut, liukumäki, hämähäkkikeinu, karuselli, heiluvia eläimiä sekä Muumilaaksosta tuttu puro ja silta sen yllä.


Olen ajatellut jo pitkään, että tämä on se kesä, jolloin meidän pitäisi mennä Muumimaahan. Nyt olen alkanut ajatella, että ehkä sen kesän pitäisi olla sitten vasta ensi kesä. Silloin meidän lapset on vähän alle kaksi- ja vähän alle kolmevuotiaat. Ehkä odotammekin vielä ensi kesään ja siihen asti käymme näissä muissa Muumi-aiheisissa puistoissa, joista lähin tietysti löytyy kotikaupungistamme Porvoosta (ks. koordinaatit). 

Puiston hämmentävin nähtävyys oli Mörkö. Mietin, että onkohan puiston suunnitelija ollut ihan varma tästä osasta puistoa. Joko on ilmeisesti myös purkanut turhautumistaan Mörköä kohtaan. Ei, itse asiassa lähemmällä tarkastelulla tämäkin oli ihan hauska kohde.


Näistä majakoista ja siitä miten ne liittyvät Muumitaloon tai Tove Janssoniin. Tove käytti mallina kahta eri majakkaa, joista toinen oli malli Muumitalolle ja toinen oli mallina Muumeissa olevalle majakalle. Luulen, että tästä Muumi-asiasta minun ei kannata sanoa enää sen enempää. Kirjallisuuden opinnot aikoinaan pilasivat paljon Muumien symboliikkaa. Oli joka tapauksessa mielenkiintoista nähdä rinnakkain Muumitalo ja majakat.


Tässä vielä laajemmasti Katariinan meripuiston majakkojen pienoismallit.


Miten yhteen puistoon on saatu niin monta mielenkiintoista teemaa! Meidän lapset eivät tietysti ymmärtäneet tästä teemasta mitään, mutta minusta se oli mielenkiintoinen. Katariinan meripuistossa oli siis laitettu oikeassa mittakaavassa taivaankappaleita esille. Tuo ihan pieni pallo tuon kuvun sisällä edustaa planeettaa nimeltä Mars. Muista taivaankappaleista ei näkynyt jälkeäkään (=planeettojen etäisyydet toisiinsa nähden ovat ihan valtavat).


Sitten hauska oli kanssa, kun siellä oli tehty ne Lidlin meriaiheiset suklaat patsaiksi! Tai ehkä niissä oli vaan sama teema.


Sitten yksi tosi kiva juttu, josta meidän tytöt eivät niin kovasti tällä kertaa itse asiassa edes innostuneet, oli se, että Katariinan meripuistossa oli myös lampaita. Kaksivuotiaalla oli niin paljon muuta nähtävää, ettei hän pystynyt keskittymään lampaisiin oikein ollenkaan. Vauva jaksoi katsoa lampaita vähän pitempään. (Tuntuu muuten jotenkin hassulta viitata meidän tyttöihin "vauvana" ja "kaksivuotiaana", kun aikaa siihen, että he ovat "1-vuotias" ja "3-vuotias" on enää niin vähän.)


Jollain tavalla Katariinan meripuisto sopi korona-aikaan oikein erityisen hyvin. Nähtävää oli paljon joka paikassa, mikä tietysti mahdollistaa isommatkin kävijämäärät isommilla väleillä. Näitä lisää!


MainosSaattaisit pitää myös näistä

1 kommenttia