Mistä somettaja löytää kaupallisia yhteistöitä?

by Emiilia - 7/30/2020

Kaupallinen yhteistyö: Adlibris, Satuadesign, Nomai, Promoty & Brandbassador
Tämä postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä

Tämä yhteistyöhomma kokonaisuudessaan on jotain, mistä minulta kysytään aika usein. Kuinka bloggaamisella voi tienata? Öö, no omalla kohdallani en kutsuisi sitä tienaamiseksi. Rahasumma tai edes tuotteitten arvo, jotka tällä hetkellä saan, ei ole mitenkään mainittava. Vertailun vuoksi viime vuonna kun olin vasta aloittanut blogin kaupallistamisen kokonaissumma taisi olla 21,90 € vuodessa.  Tänä vuonna on onneksi ollut vilkkaampaa tällä saralla.

En siis millään tavalla pidä itseäni parhaana mahdollisena henkilönä kertomaan tästä asiasta. Olen kuitenkin huomannut erään suuren puutteen tällä alalla: Bloggaajat ja somettajat pihtaavat tietoa. En halua pihdata tietoa, vaan haluan jakaa ne pienet tiedonjyvät, jotka olen alalta saanut. Tässä olen jakanut yhteistöitten löytämistavat viiteen ryhmään. Näitä reittejä minun yhteistyöni ovat minulle tulleet. Jos jollakulla muulla on tähän lisättävää, niin kommenttia vaan kommenttiosioon.

1. Bannerimainoksia tarjoavat sivustot
Aloitan kaikkein yksinkertaisimmasta mainostyypistä: bannerimainoksista. Tässä viittaan tekstin lomassa tai muualla sivustolla olevaan mainokseen, joka on tyypillisesti kuva tai kuvan ja tekstin yhdistelmä. Alla esimerkiksi *Adlibriksen mainos. Käsittelen tässä postauksessa mainontaa myös muissa somekanavissa kuin blogissa. Kuitenkin tämä kohta koskee lähinnä blogia. Minä itse en ole käyttänyt bannerimainoksia muissa sosiaalisissa medioissa, mutta tiedän, että jotkin sivustot hyväksyvät bannerimainosten käyttämisen rajoitetusta myös muissa sosiaalisissa medioissa. Tästä kannattaa itse ottaa selvää ja olla tarkkana ehtojen kanssa.


Alla oleva kuva on mainos ja sisältää mainoslinkin *


Miten saan bannerimainoksia blogiin?
Kun aloitin tämän nykyisen blogin, käytin siinä aluksi GoogleAdsia. Sen saa hyvin helposti otettua käyttöön Blogger-pohjaisessa blogissa. Tosin GoogleAds on asettanut joitain ehtoja blogille ja sen olemassaoloajalle. Minun seuraajamäärillä GoogleAdsilla ei paljon tienattu. Sain kerättyä GoogleAdsiin 27 euroa ja sitäkään en ole saanut lunastettua, koska GoogleAds ei enää toiminut blogin uudistuksen jälkeen (blogin koodissa on virheitä, joiden korjaaminen vaatisi liian paljon aikaa juuri tähän elämäntilanteeseen). Tuotot maksettiin vasta 70 euron kohdalla enkä tosiaan ehtinyt koskaan saada sitä 70 euroa mainostuloa.

Nykyisin blogin bannerimainoksista yläreunassa oleva on Kaksplussan mainos, joka tulee suoraan Kaksplussalta ja johon en voi vaikuttaa. Blogin muut mainokset, eli minun itselaittamat bannerimainokset, puolestaan tulevat pääasiassa sivustolta adtraction.com. Sitä kautta olen tienannut alle kolme euroa, mutta tämä tulos on jälleen suurimmaksi osaksi vain minun pienen kävijämääräni syytä. Bannerimainoksilla voi tienata jonkin verran, jos on tarpeeksi paljon kävijöitä. Adtractionia voin kyllä suositella muille, vaikka mikään rahasampo se ei ole tähän mennessä ollutkaan. Adtractionista saa mainoskuvat ja tekstit valmiiksi luotuina ja myös muut yhteistyömuodot osan firmoista kanssa ovat mahdollisia.

2. Yhteistöitä tarjoavat sivustot
Minä olen useammalla sivustolla, joka tarjoaa etenkin Instagramiin suunniteltuja yhteistöitä. Tarkoitan tässä yhteistöitä, joissa saat tuotteen tai rahan siitä, että mainostat heidän tuotetta tai palvelua. Näistä voisin mainita ainakin Somessa.comin, *Promotyn (henkilökohtainen kutsulinkki), *BrandbassadorBoostified, Boksi ja  Adtraction. Näitten kautta tehtyjä yhteistöitä olen nähnyt, mutta Adtraction on ainut tällä hetkellä, jonka kanssa olen toteuttanut yhteistyön. Iso osa näiden sivustojen yhteistyökumppaneista on sellaisia, jotka eivät kiinnosta minua. Tähän asti vain yksi yhteistyö onkin ollut molemmin puolin kiinnostava, ja siitä lisää parin viikon päästä. Sanotaan nyt, että pidän silmät auki näissä kanavissa tulevaisuuden varalta ja voin suositella teitäkin, jotka teette somea, pitämään.

Näiden lisäksi on varmasti vielä monta muuta sivustoa ja firmaa, jotka järjestävät yhteistöitä somettajien kanssa. Saa vinkata, niin voin myöhemmin lisäillä niitä vielä tähän.

3. Blogiyhteisö
Useat blogiyhteisöt tarjoavat bloggaajilleen kaupallisia yhteistöitä. Minulla on kokemusta kahdesta blogiyhteisöstä, jotka molemmat tarjoavat jonkin verran kaupallisia yhteistöitä bloggaajilleen. Nämä ovat siis Kaksplus ja Perhekupla. Muista yhteisöistä en tarkemmin tiedä, mutta suosittelen kysymään asiasta ennen yhteisöön liittymistä. Kysy ainakin, tarjoaako blogiyhteisö kaupallisia yhteistöitä, kuinka usein ja minkätyyppisiä (esim. tuoteyhteistyö, rahallinen korvaus jne.). Näistä kahdesta enemmän yhteistöitä tarjoaa Perhekupla, joten jos valmiit yhteistyöt kiinnostavat, niin suosittelen. Tässäkin kohtaa, jos teillä on tietoa muiden blogiyhteisöjen käytännöistä, niin kommenttia vaan.

4. Brändilähettiläitä etsivät yritykset
Tässä tarkoitan siis yhteistyötä, joka löytyy siten, että jokin yritys etsii brändilähettilästä firmalleen. Sitten somettaja ostaa alennusprosentilla jonkin tuotteen kyseiseltä firmalta ja mainostaa sitä seuraajilleen. Näistä yhteistöistä minulla on huonoimmat kokemukset. Tämän kappaleen lopussa se yksi hyvä kokemus. Olen löytänyt firmat aikoinaan Instagramin mainoksista. Yhteistöitten ehtoihin on kuulunut se, että heiltä ostaa jotain. Vasta oston jälkeen saa alennuskoodin. Jokaisesta alennuskoodilla ostetusta tuotteesta saa komissiota sen mukaan, mitä alekoodilla on myyty. Kannattaisi hakea sellaisille firmoille brändilähettilääksi, joitten tuotteista sinulla on kokemusta, ettei tule yllätyksiä. 

5. Ota itse yhteyttä yrityksiin!
Tätä suosittelen! Olen ottanut jonkin verran yhteyttä eri yrityksiin ja tämä on ollut aikaa vievin, mutta paras tapa toimia. Silloin saan tehdä yhteistyötä juuri niistä asioista, joista haluan tehdä. Joidenkin firmojen ehdot ovat olleet lopulta niin huonot, etten ole lähtenyt mukaan, mutta tästä minulla on tosiaan myös pari oikein hyvää kokemusta. Hyvä esimerkki itsekontaktoimastani yhteistyökumppanista on Nomai, kuukuppeja valmistava firma. Tässä yhteistyössä toteutuu ennen kaikkea sama arvomaailma minun ja yrityksen välillä, mikä on mielestäni aikas keskeistä koko somemaailmassa.

Toinen hyvä kokemus on yhteistyö, josta on tällä hetkellä Instagramissa meneillään arvonta (kuva alla). Arvontojen tavoitteena on somettajan kannalta saada lisää seuraajia ja firman kannalta saada lisää näkyvyyttä. Arvonnasta yhteistyömuotona pidän, koska se ei vaadi minulta itseltäni mahdottomia.

Alla oleva kuva on mainos. Linkki vie Instagramissa meneillään olevaan arvontaan.


Itse sovittujen kaupallisten yhteistöiden suhteen sanoisin, että paljon riippuu firmasta. Ja samaan hengenvetoon: Suosittelen ehdottomasti, että ottaa yhteyttä suoraan firmaan, jos tietää, että jonkin firman kanssa haluaa tehdä yhteistyötä. Sitten täytyy vaan pystyä olemaan tiukkana sopimusehtojen kanssa. Erääseen yritykseen kontaktoin, koska sen kanssa yhteistyön tekeminen kiinnosti minua ja olin nähnyt monien bloggarien tekevän yhteistöitä kyseisen firman kanssa. Kun kuulin sopimusehdot, eli tämän yrityksen kohdalla alennusprosentin, niin totesin, että no way. Olisi itse jäänyt valtavasti maksettavaa. Eli pitää olla jalat maassa näitten kanssa.

Tsemppiä kaikille tuleviin yhteistöihin ja pistäkäähän kommentteihin lisäyksiä näihin kohtiin!

Saattaisit pitää myös näistä

4 kommenttia

 1. Kiitos rehellisestä avaamisesta! Pyrin itse kertomaan myös rehellisesti henkilökohtaisesti kyseleville keikkapalkkioistani työskennellessäni alalla, jossa hinnoittelu on aivan mitä sattuu ja hintoja pimitetään paljon. Se, että saataisiin hintoja täysin avoimeksi olisi melko tärkeä mutta myös hyvin iso (ja työläs) muutos, johon ei ihmiset oikein haluaisi millään taipua. Noh, kaikki aikanaan ja askel kerrallaan. :)
  T: EmmaSofia - lily.fi/blogit/minun-matkani

  VastaaPoista
 2. Kiitos avoimesta postauksesta bloggaajan tienaamismahdollisuuksista. Kuten itsekin sanoit, näihin törmää harmittavan harvoin. Ehkä syynä on se, ettei bloggamalla tosiaankaan kovin helposti tienata eikä sen huuteleminen ole kovin trendikästä. Mutta ihan ehdottomasti tarvitaan lisää avoimuutta!

  -Noora
  www.wonderworldofnoora.com

  VastaaPoista
 3. Olipa kattava postaus, kiitos!
  Itse tahtoisin kokeilla tuota Boostifiedia mutta en vain saa sitä mitenkään pelittämään enkä uskalla lähteä muuttelemaan instaan asetuksia, minun tuurillani kaatuu koko homma, niinkuin kävi Promotyn kanssa.

  Huonoista yhteistöistä itselläni ei pahemmin ole kokemuksia paitsi nyt juuri tuli tapaus erään vaatekaupan kanssa. Kyllähän niistä jää paha maku jahuono fiilis mutta minäkään en ala valehtelemaan jos laatu on huonoa. Sain yhteistyön myötä vaatteen jonka, saumat olivat rikki monesta kohtaa, koko ei vastannut sitä mitä olisi pitänyt ja laatukin kaikkineen heikkotasoista. Yhteistyökumppani ehdotti että korjaan vaatteen itse ja, saan myöhemmin pari uutta tuotetta tilalle. Noh, en saanut ja he syyttivät minua huonosta kumppanuudesta kun arvostelin tuotteen laatua, minun olisi kai pitänyt valehdella seurajilleni. Mielestäni oli parempi jättää näyttämättä koko vaatetta julkisesti koska ei siitä mitään hyvää olisi voinut kertoa. Kurjaa vain, että minusta tehtiin syntipukki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei. Olen kuullut muiltakin kyllä aikas huonoja kokemuksia, että et välttämättä ole ainoa. Mutta firmoja tietysti on kaikenlaisia ja yrittäjiä on tietty kanssa joka sorttia. Huonoa tuuria. Boostifiedin muuten olen saanut selainversiona toimimaan paremmin kuin kännykkäsovelluksena...

   Poista