10 päivän somepaasto

by Emiilia - 10/27/2018

Sain haasteen somepaastoon ja totta kai haasteet otetaan vastaan ja toteutetaan. Somepaastoon sisällytin Facebookin, Pinterestin, Instagramin ja muiden blogit. Oman blogin kirjoittamista en sisällyttänyt paastoon. Facebook Messenger -sovellusta käytin. Se ja WhatsApp ovat kuitenkin pääviestintävälineeni myös perheen keskeiseen viestintään.


En oikeastaan kaivannut Facebookista mitään muuta kuin ilmoitusten katsomista. Nykyisin en muutenkaan käytä sitä juuri ollenkaan. Joskus harvoin selailen kavereitten uutisia. Se on niin täynnä kaikkea turhaa. Joten en yleensä jaksa edes avata koko Facebookia. Instagramia selaan myös todella vähän. Joskus aina mieheni näyttää sieltä kavereitten kuvia ja välillä katselen muitten bloggareitten kuvia. Näistä kahdesta paastoaminen oli helppoa.

Mutta, muiden bloggareiden blogien lukemista kaipasin. Minun piti uudestaan ja uudestaan muistuttaa itselleni, että olen päättänyt olla 10 päivää lataamatta yhtään toisen bloggaajan sivua. Olen utelias seuraamieni blogien suhteen  Osa bloggareista päivittää niin harvoin, että en ehdi kymmenessä päivässä missata vielä mitään, mutta osa päivittää usein ja on hauska seurata heitä. Oman blogin kirjoittaminen ilman muitten blogeja tuntui lähinnä siltä, että höpisisi itsekseen. On kiva olla osa jotain suurempaa keskustelua.

Selailin somepaaston myönteisiä vaikutuksia internetistä (ks. lähteet alapuolella). Tässä muutamia vaikutuksia ja sitten kommentit niistä omalla kohdallani.

Positiiviset vaikutukset - internetin mukaan
 1. kielteisyyden poistuminen
 2. stressin poistuminen
 3. toisten mielipiteet eivät vaikuta
 4. halu käyttää aikaa toisin
 5. tärkeysjärjestyksen muuttuminen
 6. läsnäolo perheessä
 7. ei arvostele muita niin herkästi
 8. elää tässä hetkessä enemmän
 9. tulee lisää aikaa
 10. halu vähentää muutakin median käyttöä
 11. paremmalla tuulella
 12. keino tiedostaa omaa käyttäytymistä
 13. tietoisuus siitä, kuka on, paranee
Ajoitin paastoni ehkä vähän huonoon aikaan. Äiti oli käymässä ja muutenkin sinä aikana tapahtui paljon pakkaa sekoittavia asioita (myöhemmissä postauksissa niistä lisää). Siksi tuntuu vähän, että tämä ei ollut vertailukelpoinen haaste tällä hetkellä minun kohdallani. Olin muusta stressaantunut, joten vaikutuksia ei tullut. Luulen, että ajan olisi pitänyt olla pitempi, jotta esimerkiksi toisten mielipiteitten vaikutus  (3.) olisi kulunut pois. Sen muun stressin takia halusin lähinnä saada vaan lepoa kaikesta. Kun selaan tätä listaa, niin huomaan, että näissä olosuhteissa ainut oikeasti myönteinen vaikutus joka minulle tuli oli kohta 12. Halusin jälleen tiedostaa enemmän kaikkea käyttäytymistäni. Myös sitä millainen äiti olen ja miten käytän somea tytön ollessa hereillä.

Kun katson listaa, niin uskon täysin, että jokainen noista vaikutuksista tulisi, jos tilanne olisi ollut otollisempi tai sellainen, jossa muutosta tarvittaisiin enemmän. Tiedän sen omakohtaisesta kokemuksesta. Olin 17-vuotias, kun olin siihen astisesta elämästäni käyttänyt vuosia lähes kokonaan tietokonemaailmassa. Esimerkiksi nukuin sillä tavalla, että läppäri oli aina öisin auki sänkyni vieressä. Olin jatkuvasti hyvin levoton ja heräilin tarkistamaan tietkoneen näytöltä asioita.
Silloin Instagramia ei ollut ja Facebook oli vasta alkutekijöissään. Oli Galtsu ja Mese ja pelit. Olin viettänyt siinä kohmelossa kuukausia. Sitten olin viikon leirillä ja irti kokonaan siitä maailmasta. Elämä palasi takaisin. Aloin ajatella, kuinka onnellinen olin ilman tietokonetta. Totesin, että jos koskaan halusin oman perheen, niin minun täytyi opetella sosiaalisia taitoja myös tietokonemaailman ulkopuolella: Puhumaan ihmisten kanssa kasvokkain. Niinpä pidin tarkat rajat tietokoneen käytössä. Jossain vaiheessa se oli tunti ja jossain välissä 15 min päivässä. Se aika ei sisältänyt kännykkää, mutta kännykät olivat muutenkin aika onnettomia noihin aikoihin, joten sillä ei ollut väliä. Tein listan asioista, joita voisin tehdä uudella säästyvällä ajallani. Minä myös tein niitä asioita.

Positiiviset vaikutukset vuonna 2007
 1. minulle jäi aikaa kavereille kasvokkain 
 2. minulle jäi aikaa perheelle kasvokkain 
 3. opin sosiaalisia taitoja
 4. olin onnellisempi
 5. minulle jäi aikaa harrastuksille
 6. tärkeysjärjestykseni parani
Olin ollut tosi synkässä paikassa ja pääsin sieltä lopulta valoon. Niiden kokemusteni vuoksi olen aina jälkeenpäinkin ollut sitä mieltä, että somepaastot, tietokonepaastot, mediapaastot jne. ovat hyviä. Muutamia vuosia tuon jälkeen samoja oireita palasi, mutta tiesin jo, kuinka niistä selvitä.

Suosittelen laajennettua somepaastoa kaikille - myös meille, jotka emme koe omaa somen käyttöämme ongelmalliseksi. On tervettä ylipäätään, että tajuaa ottaa selvää riippuvuuksistaan.

Lähteitä

anna.fi/hyvinvointi/laita-puhelin-hetkeksi-syrjaan-ja-pida-somepaasto-5-valitonta-positiivista-vaikutusta

www.lds.org/general-conference/2018/10/sisters-participation-in-the-gathering-of-israel?lang=fin

www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3890669-kannattaako-some-paasto

hidastaelamaa.fi/2015/09/mita-opin-33-paivan-somepaastosta/

Saattaisit pitää myös näistä

0 kommenttia