Rieskaa ja tasapainottelua

by Emiilia - 10/06/2018

Leivottiin taas vaihteeksi Höpsäntuun kanssa rieskaa. Teen rieskaa yleensä perunamuusipäivän jälkeen. Itse perunamuusin menekkiä en ole vieläkään oppinut arvioimaan. 


Emyn perunarieska
8 dl perunamuusia
2 tl suolaa
3 kananmunaa
5 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
.
1. Sekoita kylmä muusi ja muut ainekset tasaiseksi massaksi.


2. Muotoile levylle. Pistele haarukalla. 


3. Paista 12 minuuttia 250°C ja voitele valmiit rieskat öljyllä. Jos teet rieskoista ohuempia, niin lyhennä paistoaikaa. 

Huomaan, että taitaisi olla aiheellista lisätä tähän myös perunamuusin resepti. Haluan tehdä nämä blogini perusreseptit niin helpoiksi, ettei niissä voi epäonnistua. Näin minä teen muusin (tästä voidaan kiistellä, mutta tämä on minun tapani). 

Perunamuusi
2 kg jauhoinen peruna
75 kg voita
2 tl suolaa
3,5 dl maitoa

1. Kuori perunat. 
2. Keitä perunat. Kaada keitinvesi pois. 
3. Lisää suola perunoitten sekaan. Muussaa perunat (minulla on ihan halpa käsisurvin tuohon).
4. Laita maito mikroon minuutiksi. Kaada perunan sekaan maito. Sekoita. 
5. Kun kaikki muu on valmista, niin voipala sulamaan muusin sisään. 

Mummo kuoli vähän yli vuosi sitten, mutta hän opetti tuon voin laittamisen. Ja vanhan liiton naisena voita laitettiin tietysti paljon. Eräs ystävä puolestaan neuvoi tuon maidon laittamisen kuumana sekaan. Tuskailin, että miksi muusi ei onnistu ja hän sanoi, että tuosta se varmaan johtuu. 

Tähän muusijutun perään sopii hyvin jotain, mikä on pyörinyt päässä viime aikoina. Muusista on tehtävä rieska ja rieskat pitää syödä ennen sitä ja sitä ja tämä ja tuo ja nämä ja ne jne. Äiti - nainen.  

Tasapainottelua. Minusta tuntuu, että tasapainottelen jatkuvasti kotitöiden, lapsen, avioliiton hoitamisen ja oman ajan välillä. Tämä on klisee. Kokonaiskuvassa avioliiton on oltava ykkösenä (tästä haluan kirjoittaa joskus enemmänkin - tiedän, että ollenkaan kaikki eivät ole tätä mieltä). Se on tärkeintä kaiken kannalta, mutta päivän kokonaisajasta se ei vie niin paljon aikaa kuin nuo muut. Mieheni on vain pienen osan päivästä kotona.

Sen sijaan on jostain syystä tosi vaikeaa tietää, kuinka paljon ajasta pitäisi lohkaista sille, että vain leikkisi tytön kanssa. Kotitöitä on valtavasti ja tyttö vaatii paljon. Hän roikkuu minussa ja varsinkin iltaisin alkaa olla ennen nukkumaan menoa hyvin kärttyinen ja takertua minuun. Usein menemme sitten siinä vaiheessa kylpyyn. Siellä annan kaiken huomioni hänelle ja hän jaksaa sinnitellä isin kotiintuloon asti.

Ulkona leikkiessä hänellä on - ja on turvallisuussyistä pakko olla - minun huomioni. Sielläkin hän jaksaa vallan mainiosti. Onko sisäleikin jaksamattomuuden ongelma se, etten anna hänelle tarpeeksi huomiota? Luultavasti. Töitä on pakko tehdä eikä leikkiä aikuinen edes jaksa 12 tuntia päivässä. Tarvitsee jotain muutakin.

P.S. Tämä syksy on erittäin kaunis.

Saattaisit pitää myös näistä

0 kommenttia