Olisiko aika tehdä testamentti?

by Emiilia - 4/16/2020

Mieheni rupesi tässä yhtenä päivänä puhumaan, että siinä vaiheessa, jos toinen meistä kuolee, niin toinen on rahavaikeuksissa. Yhteinen tili kuulemma jäädytetään saman tien lainojen takia. Meillä on yhteinen tili ja neljä eri lainaa. Meillä ei ole rahaa missään muualla kuin meidän yhteisellä tilillä ja tyttöjen säästötileillä. Molemmilla on kuitenkin omat luottokortit erillisille tileille. Totesimme, että emme siirrä rahaa vielä mihinkään, vaan toinen koittaa pärjätä aluksi luotolla, jos sellainen tilanne tulee. Tiedä sitten, onko järkevä ratkaisu. Sanovat, että pitäisi olla aina käteistä kotona, mutta missä ihmeessä sitä kahden pienen tuholaisen kanssa säilyttäisi? Kattavat ohjeet testamentin laatimiseen postauksen lopussa olevista linkeistä, mutta tässä 5 keskeistä asiaa.

Viisi huomiota testamentista

1. Testamentin kopio pitäisi olla jossain muualla kuin kotona, mieluiten pankissa tai asianajajalla (muokkaus 20.4.2020: ei kopio vaan alkuperäinen siellä ja kopio kotona). Kotoa kadonnut testamentti mitätöi käytännössä koko jutun.

2. Testamentti pitää allekirjoittaa kahden todistajan läsnäollessa. Todistajaksi ei kelpaa kuka tahansa. Todistaja ei voi olla edunsaaja. Testamenttiin tulee myös todistajien allekirjoitukset.

3. Asioita, jotka kannattaa sisällyttää testamenttiin: Mitä kaikkea testamenttaan ja kenelle? Millä ehdoilla? Voisi olla hyvä miettiä myös sitä, että kannattaisiko jotain antaa jollekin jo ennen kuolemaa. 

4. Vanhemmat voivat sisällyttää testamenttiin ns. lasten huoltajatoiveen. Toive otetaan huomioon heidän kuollessaan, mutta se ei automaattisesti astu voimaan. Kenen haluat olevan lapsesi huoltaja kuolemasi jälkeen? Toiveeseen voisi olla hyvä sisällyttää esimerkiksi lapsen/lasten uskonnollinen kasvatus. 

5. Testamentilla ei voi sivuuttaa perinnönsaajan lakiosaa, jollei perinnönsaaja luovu lakiosastaan. Lakiosa on puolet siitä perintöosasta, joka muuten tulisi testamentin saajalle kokonaan. 


Totuus on, etten halua ajatella omaa kuolemaani tässä tilanteessa, kun lapset ovat vielä pieniä, mutta ymmärrän kyllä, miksi mieheni puhuu tästä. Oli koronaa tai ei, voimme ajaa kolarin tai sairastua muuten.

Viimeisen kolmen vuoden aikana suvussa on ollut monta kuolemaa. Olen seurannut vierestä hautajaisjärjestelyjen ja kaiken muun kuolemaan ja hautaamiseen liittyvän etenemistä. Ensinnäkin yksi harhaluulo on pakko korjata. Muutamalla näistä menehtyneistä ei ollut kuollessaan tilillä niin paljon rahaa, että se olisi kattanut hautajaisjärjestelyt ja kaikki muut kuolemaan liittyvät kulut. Jos henkilö katsotaan varattomaksi, niin sukulaisten ei vastoin yleistä harhaluuloa tarvitse käyttää suuria summia hautaamiseen - tai saavat  he toki halutessaan käyttää. Mutta siis yhteiskunta tulee kyllä vastaan. Minun kokemukseni mukaan siis kaikki vauhkoaminen siitä, että pitää olla henkivakuutus ja se on epäitsekästä jne., on ollut viime kädessä turhaa. Heidän lähiomaisensa eivät ole joutuneet maksumiehiksi. Kun läheisesi kuolee, niin älä ihmeessä rupea maksamaan tämän laskuja omilla rahoillasi tms. Firmoille pitää sen sijaan ilmoittaa, että henkilö on kuollut. Jos henkilöllä ei ollut rahaa, niin saattaisi olla hyvä idea ottaa yhteyttä paikalliseen oikeusaputoimistoon.

Entäs meidän perheen testamentit? No lapsilla ei tietysti voi edes testamenttia olla.  Testamentin voi tehdä vasta 18-vuotiaana. Minulla ja miehellä ei ole testamenttia. Lasten huoltajatoivetta olen pohtinut. Minun mies, äiti, minun sisarukset. Siinä järjestyksessä. Raha-asiat normaalissa perimisjärjestyksessä. Uskonnollinen kasvatus vanhempien uskonnon mukaan. Siinä päällimmäiset ajatukset omaan testamenttiin liittyen. Pitänee pistää vielä paperille. 

Lähteet




Saattaisit pitää myös näistä

6 kommenttia

  1. ALKUPERÄINEN testamentti pitää säilyttää jossain, missä siihen ei kukaan pääse käsiksi, esim. tallelokerossa. Testamentin todistajien ei tarvitse tietää testamentin sisällöstä. Vain sen, että kyseessä on testamentti ja heidän nähdäkseen testamentin jättäjä on ollut sen tehdessään täysissä ruumiin ja sielun voimissa. Tarkistathan kaikki pankkiasiointiin liittyvät asiat omasta pankistasi. Tuo kuulostaa vähän erikoiselta, että "tilit jäädytetään lainojen takia". Älä usko kuulopuheita. Hautaustoimistoissa usein mielellään neuvotaan pankkiasioissa ilman tarvittavaa osaamista. Tarkista. E pankissakaan neuvota ketään hautausasioissa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Arvasinkin, että sanomista tulee :D Ja kiva muuten, että joku kerrankin kommentoi silleen, että tiedän, kuka kommentoi. Aina jotenkin kiva :)

      Poista
  2. Hienoa lukea näin selkeällä tavalla kirjoitettuja vinkkejä testamentin laatimiseen. En tiennytkään, ettei lakiosaa voi sivuuttaa testamentilla. Olen varmaankin katsonut liikaa amerikkalaisia lakidraamoja. Olemme mieheni kanssa viime aikoina myös keskustelleet perintöasioista, tästä kirjoituksesta oli kyllä kovasti hyötyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tällaisen tiedon tätä kirjoittaessa löysin. Olen näitä omaa isää varten kaivanut, kun hän on niitä paljon pohtinut.

      Poista
  3. Tämä on kyllä asia mitä ei mieti välttämättä 20 - 40 ikävuoden välillä. Kaverini Helsingissä kuitenkin asianajotoimistolle on jättänyt kolmekymppisenä jo testamentin. Syynä hänellä oli juuri ensimmäinen lapsi. Syitä testamentin kirjoittamiselle ja muuttamiselle on varmasti monia elämän varrella.

    VastaaPoista
  4. Itsekin olen alkanut perehtymään testamenttiasioihin aivan vasta. Monien blogikirjoitusten lukemisen jälkeen alkaa tuntua siltä, että helpoimmalla pääsee, kun vain antaa ammattilaisen asian hoitaa. Vaikka tällaisena maallikkona kuinka tietoa haalisi, niin jotain siitä jäisi kuitenkin. Kiitos lähdelinkeistä, jatkan asiaan syventymistä, josko sen itsekin jonain päivänä paperille saisi.

    VastaaPoista