Pelastaako salaojaremontti hometalon?

by Emiilia - 4/23/2020

Minulta kysytään yllättävän usein meidän talon kuntoa. Talo on vanha rintamamiestalo, noin 60-vuotias. Jokaisen vanhan talon ostajan tärkein asiakirja - heti lainhuudatustodistuksen jälkeen - on tietysti kuntotarkastus. Sitä käydään läpi edestakaisin ja ympäri ja pohditaan, mihin rahat riittävät ja mihin eivät. Millä korjauksella olisi huutavin hätä? Mikä jaksaa vielä odottaa?

Näin on ollut myös meidän laita. Talo on ikäänsä nähden hyväkuntoinen. Hometta on kuntotarkastusten (vuoden 2016 tilanne) mukaan vain verannan alla. Lahovaurioita puolestaan on lähinnä vain kellarissa ja ulkoverhoilussa. Katto vuotaa silloin tällöin, mutta vain pikkuisen ja sen vuotoa mieheni on saanut hillittyä. Jotain tököttiä hän sinne tunki. Katto on korjauslistan kärkipäässä sekin, mutta sen remontti on kallis. Olemme kysyneet useammalta firmalta arviota ja arvio sen korjaamiseen liikkuu yleensä siinä 11 000 - 15 000 paikkeilla. Semmoisia summia meillä ei ole. Katto juuri nyt on siis: skip.

Toinen keskeinen remontti on lattia (Arvaatko jo? Aivan, se kolmas on seinät!). Lattian suhteen olemme olleet jo valmiiksi työn uuvuttamia. Olemme tienneet koko ajan, mitä asialle pitäisi tehdä ja tienneet, että se on remonteista halvin ja ehkä katon ohella myös tärkein. Olemme pantanneet urakkaan ryhtymistä useamman vuoden. No jaa, mieheni korjaili kyllä hieman putkien eristyksiä ja olemme ottaneet kellarin lahoja puuosia pois, mutta kellarin isot urakat ovat jääneet. Maapohjaisesta kellarista pitäisi ottaa sepeli pois ja kaivaa sitä hieman syvemmälle ja puhdistaa maa-ainesta sepelin joukosta pois. Maa-aines tuo kosteutta, joka puolestaan nousee hajuna meidän asuintiloihin.

Toinen iso juttu on lattian, kellarin, suhteen ollut salaojien osittainen puuttuminen. Muutama viikko sitten otin lopultakin itseäni niskasta kiinni ja pyysin eräältä paikalliselta firmalta tarjousta salaojaremontista. Heidän tarjoamansa hinta oli hyvin pieni siihen nähden, mitä olimme hinnaksi kuvitelleet. Pelastus! Meillä todellakin olisi varaa teettää tämä yksi remontin osa. Toissa viikolla koneet sitten tulivat. Kaksi päivää ja työ oli tehty.

Tulemme otsikon kysymykseen: Pelastaako salaojaremontti hometalon? Meidän tapauksessa luultavasti pelastaa. Nimittäin siksi, että se pienen suuri valtava askel tässä loputtomassa remonttien suossa antoi meille motivaatiota jatkaa, ja uskoa siihen, että joskus meillä oikeasti voisi olla terveempi talo.


Pelastaako salaojaremontti ylipäätään hometalon? Hometalot vaativat varmasti aina paljon toimia eikä salaoja tietenkään vie jo olemassa olevaa hometta itsessään pois. Salaojaremontilla on siis se voima, jonka salaojaremontille antaa. Ei vaan. Salaojaremontti on lähinnä ennaltaehkäisevä toimenpide. Lisää tietoa asiasta löytyy seuraavista linkeistä.


Mainos

Saattaisit pitää myös näistä

19 kommenttia

 1. Hyvä salaojitus on tosiaan tärkeä homeen estäjä. Meillä on jo 20 vuotta vanha talo ja itseasiassa haluaisin tarkistuttaa salaojaputkien kunnon. En ole vielä ehtinyt selvittää onko siihen jonkinlaista putkistokuvausta tai miten sen voisi selvittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Niin en tiedä sitten, kuinka pitkällä aikavälillä tuommoinen laajempi tarkistus pitäisi tehdä. Ne tarkistuskaivot toki pitäisi katsoa ainakin vuosittain.

   Poista
 2. Meillä on myös rintamamiestalo ja meille on tullut pientä hajua meidän kellariin, niin mietin voisiko meilläkin olla, että hulevedet eivät ohjaudu oikein. Meillä ei ole kyllä mitään hajua juuri noista salaojituksista ja minulle ihan vieras sanakin. Kiva kuulla, että te olitte ainakin saanut yllättävän edullisen tarjouksen, koska nimenomaan kuulostaa aika isolta remontilta. Jotenkin itselleni olisi epämiellyttävää laittaa paljon rahaa sellaiseen, jota ei edes paljaalla silmällä loppujen lopuksi näe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salaojaremontti on käsittääkseni aika keskeinen tuossa, että vedet menee pois..

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus ja täysin ymmärrettävää että raha ei riitä kaikkeen. Olen hyvin kiinnostunut rintamamiestaloista ja kiva lukea ihmisten kokemuksia näistä. Hienoa myös, että nyt yksi osio remontista on teillä työn alla - jaksamisia tähän. Onko kuntotarkastus ylipäätään kovin hintavaa? Näistäkin kuulee erilaisia kokemuksia paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuntotarkastuksesta kannattaa maksaa. Hmm. En oikein muista enää, mitä se maksoi. 1000 euroa? Ei, en kyllä muista, mutta on se kallista. Suosittelen 😋

   Poista
 4. Hienoa kuulla, että salaojituksesta on ollut apua talonne terveyteen. Perheemme mökillä on ensi kesänä luvassa kattava salaojitus johon tulemme käyttämään suuntaporaus menetelmää. Toivotaan, että tämä ennaltaehkäisevä toimenpide antaa rakkaalle mökillemme vielä monta hyvää vuotta lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuntaporausmenetelmästä en muuten ole kuullutkaan :O

   Poista
 5. Hyvä huomio tuo, että salaojitukset voi toimia ennältäehkäisevänä toimenpiteenä homeen varalta. Itsekin olemme taistelleet hometalon kanssa täällä Espoossa, joten aihe on lähellä sydäntä. Onneksi meidän talo oli vielä erinäisillä remonteilla pelastettavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sehän se pahin skenaario on, että talo ei olisi pelastettavissa. Usein kuitenkin myös meidän suomalaisten ainut paikka, missä rahaa on enempi kiinni...

   Poista
 6. Meilläkin pitäisi tehdä uudet salaojat mökille Kokkolassa. Iso homma, mutta tärkeä remontti rakennuksen hyvinvoinnin kannalta. Hyvä tietää, että tuo kellarin maa-aines tuo kosteutta myös taloon sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Mökeillä salaojattamuus on muuten varmasti vielä hyvin paljon yleisempää kuin ykköskodissa. Voisi luulla ainakin...

   Poista
 7. Kiitos inspiroivasta kirjoituksesta! Meidän perheellä on myös talon remontti tulossa ensi kesänä ja etenkin salaojaremontin hinta on hermostuttanut. Oli kuitenkin mukava lukea, ettei tämä ollut niin kallista kun luulin, ja että salaojituksesta todellakin on talolle näin suuri hyöty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Joo suosittelen salaojaremonttia kyllä. Ja kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa se, koska netin tiedot tosiaan olivat jotain aivan muuta kuin millä hintaa saatiin se... :)

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Salaojien kaivaminen on kyllä todella tärkeä hoitaa kuntoon viimeistään saneerauksen yhteydessä. Onneksi se näkyy toimivan teidän kohdalla. Meillä on myös perusteellinen vanhan talon saneerausprojekti edessä. Toivon, ettei takapakkeja tule, ja salaojitus saadaan toimivaksi. https://www.hpkaivin.fi/salaojitus-ja-sadevesijaerjestelmat

  VastaaPoista
 10. Mielenkiintoinen kirjoitus vanhan talon tarvitsemista remonteista ja korjauksista. Meidän kesämökkimme on myös vanha puutalo ja salaojaremontti olisi tarpeen myös siellä. Ongelmana on, että talon vieressä kasvaa vanhoja hedelmäpuita ja muita puita, joita emme halua hävittää, joten meidän täytyy löytää osaava tekijä, joka pystyy työskentelemään ahtaissa kohteissa. https://www.maansiirtoespoo.fi/index.php/kalusto-ja-palvelut

  VastaaPoista
 11. Voi minkä urakan ja päätösten eteen olette joutuneet. Toivottavasti rakennusterveysasiantuntijat ovat onnistuneet analysoimaan tilanteen oikein, jotta osaatte laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Onneksi on ollut kuiva ja lämmin kesä, se varmaan helpottaa töiden etenemistä. Onnea ja menestystä kunnostustöihin.

  VastaaPoista
 12. Vanhoissa rintamamiestaloissa on todellakin aina korjattavaa ja huollettavaa. Onpa hienoa kuulla, että teidän tapauksessa salaojaremontti korjaa homevaurion. Ystävälläni on menossa hankala tapaus liittyen hometaloon, ja he joutuivat ottamaan asian tiimoilta yhteyttä kiinteistöasianajajaan.

  VastaaPoista