10 blogipostausta, joita en uskalla julkaista

by Emiilia - 1/17/2022

On monia eri syitä, miksi postaus jää pöytälaatikkoon. Näiden kaikkien kohdalla aiheessa oli jotain, mitä en halunnutkaan sanoa julkisesti: jotain liian raflaavaa tai tiettyjä trolleja kiinnostavaa tai jotain liian henkilökohtaista tai muuten sellaista, jonka arvelin karkottavan lukijoita. Osa postauksista oli jo melkein valmiita ja osasta olin kirjoittanut vain otsikon. Tähän pistän postauksista otsikon ja syyn, miksen halunnut postausta julkaista.


1. Olen yrittänyt ymmärtää miestä 9/2021

Varoitan heti alkuun, että tämä on hyvin sukupuolittunut ja stereotypioita sisältävä postaus. Jokaista tässä mainitsemaani asiaa olen yksilötasolla tavannut yksilöissä sukupuolesta riippumatta. Ajatus siitä, että ehkä uskaltaisin käsitellä tätä tulenarkaa aihetta kevyellä otteella (!) tuli siitä, kun kuuntelin biisiä nimeltä Less Of A Man

Tein hiljattain hassun, jollain tavalla naurettavan mutta toden huomion. Korona-aikana olen viettänyt hyvin vähän aikaa miesten kanssa. Kahden tyttäreni kanssa olen tietysti viettänyt ylivoimaisesti eniten aikaa ja seuraavaksi eniten mieheni kanssa. Kuitenkin hämmästyksekseni aloin miettiä perheen ulkopuolisia ihmisiä, joiden kanssa olen viettänyt enemmän aikaa. He ovat melkein kaikki naisia tai tyttöjä, muutama poikalapsi joukossa. Tajusin, että minulla on ikävä miesten kanssa hengailua. Miesten kanssa hengailussa on jotain niin paljon vapaampaa kuin naisten kesken hengailussa. Tasoja on vähemmän eikä sanoja tarvitse varoa yhtä paljon. On paljon epätodennäköisempää, että se mitä sanot tänään vaikuttaisi siihen, miten sinuun suhtaudutaan huomenna.

Jollain tavalla naiseuden korostaminen (ei pilkkaaminen!) tuo minusta naisen esiin. Miesseura toi minusta aikoinaan aina naisen esiin ja toisaalta helpotti kaikkea sitä naiseuden painetta. Toisaalta miesten kanssa ongelma on aina se, etten koskaan ole ehkä täysin ymmärtänyt heitä. Ja samalla vapauttavinta on se, ettei ole tarvinnutkaan täysin ymmärtää. Naisia pitää yrittää aina ymmärtää.

Tämän postauksen aihe oli liian tulenarka julkaistavaksi. Ihmiset haluavat ymmärtää väärin ja tämä on niitä aiheita, joista tulee sanomista sanoi asiat, millä tavalla tahansa. Usein on helpompi olla sanomatta.

2. Välillä menee oman lapsen vitsit ohi 6/2021

Minua on arvosteltu äitiydestä todella paljon, joten päätin, etten lähde tähän aihepiiriin enää ollenkaan.

3. Vuorotyö 5/2021

Mietin usein niitä päiviä, kun hän oli päivätyössä ja niitä muita perheitä, joissa ollaan päivätyössä. Minulla itselläni ei ole päivätöistä pitkää kokemusta. Olin käytännössä päivätöissä yhteensä alle vuoden ilman, että olisin töiden lisäksi opiskellut yhtä aikaa yliopistossa tai tehnyt kahta työtä yhtä aikaa eli mennyt ensimmäisen työpäivän jälkeen toiseen työhön. Opettajana kello neljä tai edes viikonloppu ei välttämättä tarkoittanut yhtään mitään. Kotiäitinä tai insta-/bloggaajana se ei tarkoita yhtään mitään. Mikä tämän pointti on? Olenko kateellinen päivätöissä oleville tai niille, joitten miehet ovat päivätöissä? Välillä sitäkin.

Tästä aiheesta olen puhunut somekanavillani paljon, mutta aihe on erään tietyn trollin suosiossa. Hän hyökkää tähän asiaan joka kerta, kun mainitsen siitä, joten en halua hirveästi jakaa sisältöä tästä. On väsyttävää joutua sensuroimaan asioita siitä tulevien viestien takia.

4. Entä mitä kuuluu laihduttamiselle? 5/2020 

Huonoa. Kävin puntarilla eilen. Siis painan melkein yhtä paljon kuin loppuraskauksista olen painanut ja jo valmiiksi ylipainoiselle ihmiselle: Ei hyvä. Entä mitä teen sen eteen?

Olen miettinyt paljon vaihtoehtoja. Aiemmin laihdutin tai sain painoa pidettyä kurissa reseptillä sauna, kuntosali ja tarpeeksi aikaa käyttää ruoanlaittoon. Ongelma on se, että nykyisin lapset hyppivät seinille jo kun teen jotain hyvin nopeavalmisteista ruokaa. Lapsille pitää olla lämmintä ruokaa. Heille ei pelkkä salaatti riitä, mutta se, että miten saisin lämpimän ruoan ja salaatin tehtyä siinä valtavan lyhyessä ajassa, joka minulla on käytettävänä ennen kuin tilanne on kestämätön. Sitä en tiedä.

Kuntosalille taas saa viedä lapsia hoitoon mutta vasta joko 2- tai 3-vuotiaana salista riippuen. No entä vauva? Hoitaisiko isi vauvaa sillä aikaa? Tätä vaihtoehtoa olen pohtinut. En ole päättänyt vielä mitään, koska tiedän, että se aiheuttaisi isille stressiä ja isi on huono kestämään stressiä. Entä sauna? Saunaa meillä ei ole rahaa. Siihen säästän kuin hullu ja sitä odotan kuin kuuta nousevaa. Eli mitä sitten teen sen eteen?

Tavallaan aika yllättävää, mutta tämäkin on niitä aiheita, joista ihmisiltä tulee negaa. Jollain tavalla kysymykset painosta tulevat monelle ehkä liian iholle - heidän iholleen - aina paljon mielipiteitä, ohjeita ja mainosviestejä (ne eivät minua sinänsä häiritse) - joskus jopa tuomitsevaa sisältöä. 


5. Some ja blogit 5 tee ja 5 älä tee 5/2019

Ihan hyvä, etten julkaissut tätä postausta. Vuonna 2019 en ymmärtänyt koko somen tekemisestä mitään. Ja, mikä hulluinta: Somekanavien kasvaessa ja ymmärryksen karttuessa olen ymmärtänyt koko ajan selkeämmin sen, että somessa on paljon kysymyksiä, joihin ei ole vastausta. Miten jostain tulee ilmiö? Mikä tekee jostain sisällöstä tai esim. hashtagista toista paremman? Totta kai osaan nykyisin käyttää algoritmia paremmin kuin vuonna 2019, mutta en enää uskottele itselleni tai muille tietäväni somesta mitään. Nyt yritän keskittyä enemmän löytämään sitä, mikä inspiroi minua itseäni ja tasapainottelemaan sen välillä, kuinka paljon itseäni inspiroivaa sisältöä ja kuinka paljon muita kiinnostavaa sisältöä voin julkaista.

6. Onko coolia olla absolutisti? 3/2020

Uskonto on Suomessa tabu. Ja kyllä, olen uskonnollisen vakaumukseni takia absolutisti.

7. Nautin somen tekemisestä 5/2019

Nautin inspiroivista asioista ja siitä, että pitkästä pitkästä aikaa saan tehdä niitä naisellisia juttua taas. Saan tehdä niitä juttuja, joita en ole tehnyt moneen vuoteen. Somessa minulla on lupa käyttää koruja ja ajatella vaatteita. Minulla on lupa istua sohvalla ja katsoa hömppää. Minulla on lupa ajatella muitakin asioita kuin lapsia, siivoamista, ruoanlaittoa ja pyykinpesua. Se on somessa ihmeellisintä. Arkielämässä minulla ei ole lupaa niihin.

Tässä postauksessa on monta epäsuosittua ajatusta. Feminismi. Some. Melkein kuulen kommentit laiskuudesta.

8. Ihmiset, vanhuus ei ole synti 3/2020

En tiedä, kehtaanko sanoa kaikkea tätä ääneen. Täytyy. Aina jos on mahdollisuus siihen, että joku muu oppii minun virheistäni, se on käytettävä. Olen kirjoittanut aiheesta useamman kerran - siis siitä, kuinka erilaisuuden ei pitäisi antaa estää ystävyyttä ja toisen ihmisen rakastamista. Olen puhunut coolista ja ei-coolista erilaisuudesta. Vanhuus? Miksi puhun tässä vanhuudesta erilaisuutensa? Käytän tällä sivulla analyysitekniikoita, joitten mukaan suurin osa porukasta on alle viisikymppisiä. Siksi tämän blogin lukijan näkökannalta vanhus on erilainen.

Olen aina tullut vanhojen ihmisten kanssa hyvin toimeen. Silti minusta tuntuu, että siitä on vielä opittavaa. Jollain tavalla pidän vanhempia ihmisiä turvallisina ystävinä. Heistä on yleensä karsiutunut vuosien varrella pahimmat kulmat pois. He ymmärtävät (yleensä) lasten metelöintiä ja ymmärtävät, että minun on vaikea jaksaa. Heillä on ohjeita, mutta he ymmärtävät, ettei jokainen ohje elämässä toimi jokaiselle. Heillä on paljon tarinoita kerrottavana ja vaikka he kertovat samoja tarinoita uudestaan, niin nekin ovat tuttuja ja turvallisia. Elämä on opettanut heitä olemaan vähemmän mustavalkoisia. He eivät tuomitse, koska he tietävät, ettei elämää voi ennakoida. En tiedä. Tämä on minun käsitykseni ystävistä ja sukulaisista, mutta tietenkin poikkeus vahvistaa säännön. Meidän ei pidä luulla, ettei näillä ihmisillä olisi meille mitään annettavaa.

Totesin, että tämä postaus - josta karsin osan pois - on liian saarnaava ja tylsä. Valitettavasti.

9. Millainen on nainen sosiaalisessa mediassa? 5/2021

Olen luultavasti hölmö, kun edes lähestyn tätä aihetta. Tämä blogi on aivan väärä foorumi enkä ole oikea ihminen kirjoittamaan koko aiheesta. Otan mielivaltaisesti vain muutamasta ajatuksesta kiinni ja sanon niistä jotain. Aiheesta olisi monta kliseetä toistettavana, mutten jaksa toistaa niitä.

Joku viisas naistenlehden toimittaja sanoi PMS-oireista jotain tähän tapaan: "Sinun täytyy kuunnella niitä tunteita (PMS-oireiden aikana). Tunteet eivät synny itsestään. Sinun täytyy tehdä jotain niiden asioiden suhteen." En muista naistenlehteä enkä tarkkoja sanoja. Olen miettinyt sitä kohtaa. Ensin ajattelin, että tuon tekstin kirjoittaja on kokonaan väärässä. Meidän pitää hillitä suuttumusta eikä antaa sen tehdä harmia perheessä. Sitten jossain vaiheessa tajusin, että se on osittain hyvä ohje...

Tämä postaus oli vähän liikaa. Aihe on sekä liian kliseinen että liian tulenarka. Otin suurimman osan alkuperäisestä postauksesta pois.

10.Kuidut 5/2021

Tilasin tänään verkkokaupasta jotain kuituvalmistetta. Muistatte, että tein geenitestin lue siitä täällä ja sen tuloksissa sanottiin, että painonhallinnan kannalta olisi hyvä syödä 30 grammaa kuituja - siis minun geeneilläni. Olen lukenut pakkausselosteita ja laskenut kuitumääriä. Ruokavaliosta saan useimpina päivinä hyvin lähelle sen määrän, mutta on päiviä, jolloin en saa sitä määrää. Katsotaan. Tässä vaiheessa en jätä mitään tällaisia vaarattomia kortteja kääntämättä. 

Paino on hyvin paljon mielessäni. Aiemmin se oli niin suoraviivaista. Syöt vähän ja laihdut. Pystyin koska tahansa päättämään, että nyt laihdutan ja laihduin. Se lakkasi ensi kertaa toimimasta, kun täytin 30 vuotta. Itse asiassa aika tarkalleen silloin. Minulla ei ole enää samalla tavalla kontrollia itseeni eikä ruumis toimi enää samalla tavalla. Mutta tästä aiheesta olen höpöttänyt loputtomiin. Kuulumisia vaan.

Tätä en lopulta halunnutkaan itsestäni jakaa. Jotain liian henkilökohtaista ja noloa.

Saattaisit pitää myös näistä

0 kommenttia