Matkalle valmistautuminen korona-aikana

by Emiilia - 1/06/2022

Eilen taas puhuttiin meidän huomenna alkavasta matkasta minun äitin kanssa puhelimessa. Koko lomalle lähtöprosessi on ollut kyllä ihan omaa luokkaansa. Olen laskenut jatkuvasti päiviä. Niin, kyllä monet laskevat päiviä lomalle lähtöön. Korona-aikana se saa kuitenkin ihan eri mittasuhteet. Minä kirjaimellisesti lasken päiviä, että koska pitää olla näkemättä ihmisiä. Sitten olemme myös suunnitelleet, että missä vaiheessa matkan aikana voimme tehdä mitäkin. Takaisinlentopäivänä voi jo olla ihmisten ilmoilla, koska siinä vaiheessa karanteeniin joutuminen tai koronan saaminen ei enää estä takaisin lentämistä. 

On erikseen karanteeniin joutumisraja ja on koronaan sairastumisraja. Sitten on myös se mahdollisuus, että pelaa venäläistä rulettia! Karanteenirajan suhteen on otettava huomioon esimerkiksi se, kuinka monta päivää koronatestituloksen saaminen eri puolilla Suomea kestää, kuinka nopeasti testiin edes pääsee ja pääseekö siihen - niin ja missä paikoissa edes voi saada virallisen karanteenin, kun koko systeemi ei enää toimi niin kuin aiemmin. Sen takia en ole uskaltanut pistää lasta päiväkotiin: Päiväkoti jakaa virallisia karanteeneja edelleen.


Nyt kysyt, että otatko koronan noin kevyesti. En ota sitä lainkaan kevyesti, mutta minulla on kaksi rokotetta, äidillä kolme eikä omikron ole aiheuttanut niin pahoja oireita kuin aiemmat variantit. Ja olen valmistautunut ottamaan koronan vastaan joka tapauksessa matkan jälkeen, sillä lapsen päiväkotiin laittaminen tarkoittaa lähes varmasti joko koronan tai karanteenin tuloa. Laitan hänet päiväkotiin heti matkan jälkeen. Ostamme ruokaa valmiiksi kotiin. Olen varannut myös vielä pari kotitestiä matkan jälkeiselle ajalle. Meillä on lääkkeitä, räkärättejä, vaippoja ja mikä tietysti tärkeintä: vessapaperia! Eli rakas korona, matkan jälkeen, tervetuloa - olemme valmiita. Enkö ole ottamassa kolmatta rokotetta tai välttelemässä sitä enää? Kyllä, olen ottamassa kolmannen rokotteen, jos vain ehdin sen saada ennen itse taudin tuloa. Ja kyllä aion edelleen pitää maskia, desinfioida käsiä, olla kotona sairaana jne. jne., mutta kotona en tyttöä enää loman jälkeen aio pitää.

Eilen tuntui, että olisin tulossa kipeäksi. Mietin, että uskallanko tehdä kotitestin, jos se onkin positiivinen. Tiedän, että oma moraalitaju ei antaisi lähteä matkalle koronassa, vaikka omikron kuinka lievä olisikin. Siinä sitä siis ollaan. Koronatesti oli negatiivinen. Monta läheltä piti koronatilannetta on jo ollut, mutta tällä viikolla ainut mahdollisuus on se, että mies toisi sen töistä tai kaupasta. Jos hän joutuisi karanteeniin, niin me ei jouduttaisi, mutta jos hän sairastuisi, niin silloin mekin tietysti olisimme karanteenissa.

Jotenkin hullua, että tämä on tätä. Koko elämä on ollut tätä jo pitkään. Jossain epidemian vaiheessa olen laskenut jopa tunteja. Miksi kukaan laskisi tunteja? No, koronatestiin ilmoittautuessa kellonajalla, jonka oireiden alkamisajaksi ilmoittaa on väliä, koska sen mukaan määritetään karanteenit. Näin se vaan on.


Eikä siinä vielä kaikki. Sen lisäksi olen jatkuvasti seurannut rajoituksia ja niiden muuttumista sekä täällä, että matkakohteessa eli Lapissa ja Oulussa. Kyllä, olemme matkustamassa Suomeen! Ja kaikki tämä säätö Suomeen matkustamisen takia! Olen kirjaimellisesti joutunut laskemaan ravintoloiden sulkemisaikamahdollisuuksia hakiessani ravintolayhteistöihin Lapissa. Se onkin itse asiassa aika mielenkiintoinen kokonaisuus, koska valokuvaaminen on vaikeaa pimeällä. Olen googlettanut ja laskenut pohjoisen valoista aikaa, ravintoloiden ja aktiviteettien sulkemisaikoja korona-aikana sekä tietysti myös ilman koronaa ja välimatkoihin kuluvaa aikaa. Uskomaton kombo. Ei ole vieläkään selvää, miten saadaan koko homma aikataulullisesti toimimaan.

Huomenna pitäisi lentää Ouluun. En ole edes ollut lentokoneessa kolmeen vuoteen, mikä taitaa itse asiassa olla koko aikuisikäni pisin aika lentämättä. Kivaa vaihtelua - vaikka kohde onkin minulle suhteellisen tuttu Oulu.

Saattaisit pitää myös näistä

0 kommenttia