Kuulut perintötekijöidesi puolesta ryhmään, jonka edustajat ovat keskivertoa kookkaampia + alekoodi geenitestiin

by Emiilia - 5/08/2021

Kaupallinen yhteistyö: Evogenom

Jos sinulla on ongelmia painonhallinnan suhteen, niin suosittelen sinua lukemaan tämän postauksen. Sain Evogenomin geenitestin tulokset. Ennen tulosten saamista kirjoitin aiheesta täällä. Olen hämmästynyt, tyrmistynyt, järkyttynyt ja samalla äärettömän kiitollinen siitä ymmärryksestä, jota omasta kehostani sain. Vuosien kamppailu on tavallaan ohi. Vuosien ymmärtämättömyys ja se, että olen tuntenut itseni heikoksi, on vihdoin saanut päätöksensä. Vika ei olekaan minun mieleni heikkoudessa vaan minun ruumiissani. 

Jos haluat tehdä saman geenitestin, niin saat sen hintaan 190 euroa (norm. 590 euroa), kun tilaat sen 17.5.2021 mennessä. Käytä tilatessasi alekoodia UNELMASPORT. Tilaa SPORT-geenitesti täältä. Geenitestissä minä sain vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

 • Onko perimälläni tekemistä ylipainoni kanssa? 
 • Mikä olisi minun perintötekijöilläni paras tapa laihduttaa ?
 • Mitä ravintolisiä minun pitäisi syödä perintötekijöideni takia?
 • Ohjaavatko geenit sitä, mistä ruoista pidän?
 • Miten alkoholi vaikuttaisi minuun, jos sitä käyttäisin?


Paino
Painonhallinnan suhteen olen aina ajatellut, että minä olen heikko. Minun mieli on heikompi kuin laihoilla ihmisillä. He pystyvät olemaan syömättä mutta minä en. Torstaina se ensimmäistä kertaa iski vasten kasvoja - totuus, jota en ole koskaan näiden 31 vuoden aikana ymmärtänyt tai uskonut. Geenitestin tuloksissa sanottiin näin:

Genotyyppisi edustajien on havaittu suosivan rasvaa ja proteiinia sisältäviä ruoka-aineita hiilihydraattien kustannuksella. Lisäksi ruokahalusi on hivenen vahvempi kuin keskiverrolla yksilöllä. Kuulut näiden perintötekijöidesi puolesta ryhmään, jonka edustajat ovat tyypillisesti hieman keskivertoa kookkaampia. Tämän ominaisuuden edustajille liikunta on keskivertoa tärkeämpi tekijä onnistuneessa painonhallinnassa. Näiden perintötekijöidesi puolesta näläntunteesi on jonkin verran korostunut, vaikka energiansaannin suhteen sille ei olisikaan sillä hetkellä syytä. Ruokahalusi on suurempi kuin keskiverrolla yksilöllä. Riittävällä liikunnalla pystyt pitämään painosi hallinnassa. Perimäsi puolesta saat syömisestä keskivertoa vähemmän mielihyvää. Saatat joutua syömään keskivertoväestöä enemmän saman mielihyvämäärän saavuttamiseksi. Näiden geeniesi puolesta perusaineenvaihduntasi on hieman keskimääräistä hitaampi. Elimistösi siis tuottaa lämpöä vähemmän ja varastoi energiaa tehokkaammin. 

Mitä ihmettä? Minun ylipainolle on oikeasti joku muukin selitys kuin se, että olen heikko ja minulla on huonot ruokailutottumukset. Minä olen keskivertoa kookkaampi, minulla on jatkuvasti nälkä ja kyllä minun pitää syödä paljon saadakseni mielihyvää. Hulluinta tässä on se, että nyt näiden kaikkien vuosien jälkeen vihdoin ymmärrän. Minulla on minua puolet kevyempiä ystäviä. Ymmärrän, miksi vaikutti aina siltä, että heidän oli helppo lopettaa pitsan syöminen parin palan jälkeen. Ymmärrän, miksi heidän ei tarvinnut ottaa lisää jätskiä. Minun pitää käyttää kaikki tahdonvoimani ja koko keskittymiskykyni, jotta pystyn lopettamaan syömisen. Nyt ymmärrän ensimmäistä kertaa: Ehkä heillä ei koskaan edes ollut pakottavaa tarvetta syödä enemmän. Ehkä heistä oikeasti tuntui hyvältä jo pienen määrän jälkeen. 

Silmieni edessä välähtää ne langanlaihat kouluterveydenhoitajat, jotka aina sanoivat, että minun pitäisi laihduttaa ja liikkua enemmän. Minusta tuntui aina, että he tuomitsivat. Pitivät minua heikkona. Eivät ymmärtäneet. Nyt ensimmäistä kertaa oikeasti ymmärrän, että se piti varmasti paikkansa: He eivät ymmärtäneet sitä, koska heillä ei ollut omakohtaista kokemusta. He elivät teoriatiedon varassa. Heillä ei ollut omakohtaista kokemusta siitä, miltä tuntuu jatkuva tarve syödä. Annan heille välittömästi anteeksi. Ymmärrän heitä nyt ensimmäistä kertaa. Mikä helpotus. Ehkä laihojen ihmisten elämä ei olekaan jatkuvaa kitumista ruoanhimon kourissa päivästä toiseen - elämistä kieltäymyksessä. Ehkä heidän ei tarvitse koko ajan tsempata itseään olemaan syömättä. He pystyvät olemaan sitä luonnostaan.

Terveydenhoitajat olivat oikeassa. He sanoivat, että minun pitäisi liikkua enemmän. He olivat oikeassa siinä, että liikunta olisi ainut ratkaisu, jolla voisin syödä niin paljon kuin minun oma kehoni ohjaisi minua syömään. Toinen vaihtoehto olisi kitua. Minun pitäisi lopettaa syöminen joka kerta kesken, ennen hyvänolontunnetta. Kolmas vaihtoehto olisi lihoa. Eri elämänvaiheissa olen valinnut joksikin aikaa jokaisen näistä kolmesta vaihtoehdosta. Surullista kyllä, vain viimeinen on ollut kestävä.

Laihduttaminen
On hyvin surullista tietää, että jos haluan laihtua, niin on fyysisesti mahdotonta olla koskaan kylläinen. Jos olen laiha, niin tulen koko elämäni ajan taistelemaan sen kanssa, että haluaisin syödä enemmän. Mitä tämä tarkoittaa jatkon kannalta? Evogenom-geenitestissä annettiin seuraavat ohjeet painonpudotusta ajatellen:

Näiden geeniesi perusteella runsas kuidunsaanti edesauttaa painonpudotustasi. Painoa pudottaessasi sinulle on edullisinta saada ravinnostasi vähintään 30 grammaa kuituja päivittäin. Painonpudotuksesi on mahdollista sekä matala- että korkearasvaisella ruokavaliolla. Sinulle edullisin tapa ehkäistä lihasmassan suhteellista vähenemistä on ruokavalio, jossa 40 % päivittäisestä energiansaannista koostuu rasvasta. Perimäsi puolesta hitaiden hiilihydraattien lisäämisellä ei ole painonhallintasi kannalta tavanomaista suurempaa merkitystä. Riittävä hitaiden hiilihydraattien saanti on kuitenkin tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Jos ruokavaliosi energiasisällöstä yli 30 % on rasvaa, pitämällä kertatyydyttymättömien rasvahappojen osuuden korkealla painonhallintasi on helpompaa kuin jos rasvansaantisi koostuisi pääasiassa tyydyttyneistä rasvoista. Näiden geeniesi puolesta painonhallinnan kannalta ruoan proteiinisisällöllä ei ole sinun kohdallasi erityistä merkitystä. Riittävä päivittäinen proteiininsaanti on kuitenkin tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Analysoidut geenisi eivät erityisesti kannusta sinua napostelun pariin.

Niin ehkä Atkinsonin dieetti ei sittenkään ole minua varten. Olen kiitollinen siitä, että tiedän nyt tarkalleen, kuinka paljon kuituja minun tulisi ruokavaliosta saada. On siis aika alkaa kiinnittämään pakkausselotuksissa huomiota muuhunkin kuin kalorit-kohtaan.

Tavallaan ihan hullua, että voin allekirjoittaa jokaisen yksityiskohdan koko geenitestissä. Ne osuvat kaikki nappiin. En ole varsinaisesti napostelija mutta kun syön, niin syön paljon. Tuossa sanottiin, että minun perimäni suosii rasvaa ja proteiinia sisältäviä ruoka-aineita hiilihydraattien kustannuksella. Kyllä, jos minun pitäisi tältä istumalta jättää karkit (salmiakkia ja suklaata lukuunottamatta), peruna, vaalea leipä, kakut, suklaattomat keksit, pulla ja sipsit pois, niin no problem. Voisin jättää ne kaikki pois tältä istumalta loppuelämäkseni. Syön niitä kaikkia kyllä, mutta minulla ei ole välttämätöntä tarvetta saada niistä mitään.


Alkoholi ja riippuvuudet
Olen absolutisti. Olen aina tiennyt, että minun perintötekijöilläni ei voi juoda alkoholia. Tämä kohta ei tule yllätyksenä. Toisen vanhemmistani suvussa se on aiheuttanut erittäin paljon ongelmia. Useampi sukulainen on kuollut alkoholin rapistamana. Testissä sanottiin alkoholista ja riippuvuuksista seuraavasti:

Sinulla on perinnöllinen taipumus nauttia alkoholia keskivertoa runsaammin. - - Näiden geenien perusteella opit keskivertoa huonommin virheistäsi, mutta vastapainona pakko-oireisen häiriön riskisi on madaltunut. Riippuvuuusherkkyytesi on kohonnut ja saatat jäädä keskivertoa helpommin asioihin kiinni. Jos tupakoit ja haluat lopettaa, bupropionista ei ole kohdallasi tässä juuri apua.  

Testissä oli myös kohta alkoholista ja sen aiheuttamasta impulsiivisuudesta. Se ei ole sentään kohonnut. Onneksi en ole koskaan lähtenyt sille tielle. Sen sijaan muita riippuvuuksia minulla on ollut. Terveyden kannalta vaarallisin riippuvuuteni on varmasti aina ollut ruoka.

Allergiat, diabetes ja laktoosi-intoleranssi
Genotyyppisi on CC. Tämä genotyyppi on ihmislajin alkuperäinen genotyyppi ja täten altistaa laktoosi-intoleranssille lapsuusiän mentyä ohi.
 
Paastonaikainen perinnöllinen verensokeritasosi on keskivertoa tasoa korkeampi. Perintötekijöidesi puolesta verensokerisi reagoi normaalisti ravintoon. Raskaudenajan diabeteksen riskisi on hivenen kohonnut. Paastotessa elimistössä tapahtuu monia muutoksia – muun muassa rasvaa vapautuu verenkiertoon käytettäväksi elimistön energianlähteenä. Joillain ihmisillä verenkiertoon paaston aikana vapautuva triglyseridien määrä on perintötekijöistä johtuen suurempi kuin toisilla. Tämä saattaa ylläpitää paaston aikaista toimintakykyä paremmin. Oma tuloksesi: Näiden perintötekijöidesi puolesta paastonajan triglyseriditasosi ovat normaalia korkeammat. 
 
Näiden perintötekijöidesi suhteen suola nostaa verenpainettasi tavanomaista enemmän. Tätä vaikutusta voi vähentää samanaikaisella kalsiumin nauttimisella.  
 
Nämä geenisi lisäävät maapähkinäallergian esiintymistodennäköisyyttä noin puolitoistakertaiseksi keskivertoväestöön verrattuna. Näiden geeniesi suhteen sinulla on kohonnut perinnöllinen alttius heinänuhalle. 
 
Minulle tosiaan puhkesi 23-vuotiaana laktoosi-intoleranssi. Minun äiti on allerginen maapähkinöille. Minulla itselläni ei tätä allergiaa vielä ole. Äidillekin se tuli vasta myöhemmällä iällä. Minulla tosiaan oli toisessa raskaudessa raskausdiabetes, mutta se näkyi vain paastoarvossa eikä se näkynyt kotimittauksissa kertaakaan. Voiko oikeammin kaikki osua kohdalle!

Ravintolisät
Seuraava kohta oli myös tärkeä tietää:

Näiden perintötekijöidesi suhteen luontainen D-vitamiinitasosi on näiden geeniesi perusteella hiukan keskivertoa alhaisempi. Perinnöllinen magnesiumtasosi on näiden geeniesi perusteella keskivertoa matalampi. Perinnöllinen kalsiumtasosi on näiden geeniesi perusteella keskivertoa matalampi.

Minulle tehtiin viime vuonna terveystarkastus, jossa todettiin, että D-vitamiinitasoni ovat matalalla. Olisi pitänyt tehdä tämä geenitesti jo aikaa sitten, niin näiltäkin olisi ehkä voitu välttyä.

Stressi
Miten ihmeessä kukaan voi geenitestin perusteella tietää minusta näin paljon? En ole täyttänyt esitietolomaketta, jossa olisi kysytty moisia asioita. 

Dopamiinitasosi ovat näiden perintötekijöidesi johdosta hivenen korkeammalla kuin keskiverrolla ihmisellä. Stressi voi täten vaikuttaa suorituskykyysi haitallisesti. Jos pystyt toimimaan stressittömässä ympäristössä, henkinen suorituskykysi voi puolestaan olla parempi kuin keskiverrolla ihmisellä.

Olen huomannut moneen kertaan olevani stressiherkkä. Olen stressaajatyyppi. Stressi tekee minusta pahimmillaan jopa täysin toimintakyvyttömän, lamauttaa. Samalla olen kuitenkin erittäin ahkera ja aikaansaava ihminen. Joutoaikaa ei ole kirjaimellisesti ollut vuosiin.

Tämän testin jälkeen tulee mieleen, että kuinka paljon oikeasti omasta käytöksestäni onkin selitettävissä vain ruumiin omaisuuksien, geenien perusteella. Kuinka paljon oikeasti teen itse valintoja ja kuinka paljon oma kehoni ohjaa minua tekemään valintoja? Joudun taistelemaan omaa kehoani vastaan, jos yritän esimerkiksi syödä vähemmän. Olen iloinen, että sain vihdoin ikään kuin varmistuksen omiin aavistuksiini ja käsityksiini omista ja sukuni ominaisuuksista. Uskon, että tieto tulee auttamaan minua selviytymään eri tilanteista. Voin todeta, että tämä johtuu nyt tästä ja tästä geeniperimäni seikasta. Täytyy todeta, että jos olisin tiennyt, millä tavalla tämä testi vaikuttaa minuun, niin olisin mennyt siihen jo vuosia sitten.

Saattaisit pitää myös näistä

2 kommenttia

 1. Olipa mielenkiintoista lukea sinun kokemuksistasi! Itse sain ihan hiljattain samaisesta testistä tulokset ja painonhallintaan liittyen mulla oli hyvin samankaltaiset tulokset: oikeastaan kaikki painonnousua edistävät geenit olen onnistunut keräämään perimääni! Oma reaktioni oli myös hyvin samankaltainen: helpotus ja tietynlaisen armollisuuden löytäminen itseä kohtaan. Vaikka painonhallinnan perusperiaatteet ovatkin samat kaikille (kuluta enemmän kuin syöt), niin kyllähän se näillä geeneillä haastavampaa on, kun joutuu käytännössä uhmaamaan biologiaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ajattele. Juuri se, että joutuu uhmaamaan omaa kehoansa, jos haluaa olla "normaalipainoinen". Minusta tästä pitäisi puhua myös enemmän julkisesti, että ihmiset ymmärtäisivät - sekä ylipainoiset osaisivat olla armollisia itselleen että muut ymmärtäisivät, ettei se olekaan kiinni siitä, että näillä ihmisillä on jotenkin hirveän huono itsekuri tms.

   Poista