Korkea kolesteroli 30-vuotiaana ja D-vitamiinin puutos raskauden ja imetyksen jälkeen - PUHTI-terveystarkastuksessa

by Emiilia - 10/14/2020

Kaupallinen yhteistyö: Puhti Lab
*palvelu saatu

Hieman ennen meidän yksivuotiaan ensimmäistä syntymäpäivää olin sokerirasituksessa, jolla kontrolloitiin tietenkin sitä, että onko raskausdiabeteksen jälkeen kehittynyt normidiabetes. Tämä on rutiinitarkastus kaikille, joilla on ollut raskausdiabetes. Sukurasitteen takia terveydenhoitaja halusi testata myös kolesteroliarvot. 

En oikeastaan ollut kolesterolista kovinkaan huolissani. Käsittääkseni sukurasite on alkanut rasittaa perheenjäseniä pahemmin vasta myöhemmällä iällä. Kukaan ei ole kolmekymppisenä joutunut syömään kolesterolilääkkeitä, mutta muistaakseni  on kuitenkin ollut kohonneita arvoja jo kolmikymppisenä. Minulla tulee vahva sukurasite molemmilta puolilta. Meidän suvussa kuollaan sydän- ja verisuonisairauksiin. Todennäköisyys sille, että minä itsekin kuolisin sydän- ja verisuonitautiin on korkea. En sano tätä sen takia, että olisin luovuttanut - vaan sen takia, että olen realisti.


Neuvolan kolesterolitestin vastausten tullessa (niiden tulo kesti joitain päiviä) olin lähinnä huojentunut siitä, että sokerit olivat kohdillaan. Ei diabetesta. Mutta sitten tuloksissa oli se kolesteroliosio. Huono kolesteroli oli koholla. En ollut varsinaisesti yllättynyt mutta tietysti se mietitytti. Jossain vaiheessa näiden tulosten saamisen jälkeen näin Puhti Labin viestin, jossa etsittiin halukkaita tekemään Puhti-terveystarkastuksesta blogiyhteistyö. Kiinni veti! Totta kai. Halusin tietää lisää erityisesti kolesteroliarvoistani ja kilpirauhasen toiminnasta. 

Terveystarkastus tehtiin Synlabin tiloissa Tikkurilan aseman liepeillä (kuva alhaalla). Tulokset tulivat samana iltana! Niistä tuli ilmoitus sähköpostiin. Kun ajattelen sitä, että osa tulosten odottelijoista odottaa pelottavampia uutisia kuin minä, niin kiva, että tulokset tulevat nopeasti. Yksi tuloksista oli sellainen, jota en suinkaan odottanut. Minulla on liian vähän D-vitamiinia veressä. Siinä kohtaa mietin, että niinpä niin: Juon päivittäin kyllä maitoa ja olen syönyt jo vuosia hieman epäsäännöllisesti D-vitamiinilisää. Raskauksien ja imetyksen aikana säännöllisemmin. Kuitenkin kun mietin viimeistä neljää vuotta, niin olen ollut noin puolta vuotta lukuunottamatta koko ajan raskaana tai imettänyt. Molemmat kuluttavat D-vitamiinivarastoa. Joissain lähteissä kyseenalaistetaankin Suomen D-vitamiini suositusta raskaana oleville ja imettäville. Onko se suositus tarpeeksi iso? Tuossa joitain tieteellisiä ja vähemmän tieteellisiä linkkejä aiheesta:

No, D-vitamiinin puutos pitäisi olla helppo korjata. D-vitamiinin saantisuositus on siis alle 75-vuotiaille aikuisille 10 μg päivässä talvisaikaan. Aion syödä nyt - ennen kuin olen taas raskaana tai imetän (kyllä haluaisin saada lisää lapsia! mies ei ole ihan varma...) - 50 μg päivässä joka päivä, koko vuoden. Toivon, että se riittää korjaamaan tilanteen.


Mutta sitten muihin terveystarkastuksen tuloksiin. Yksi arvo, joka ei ollut normaalin rajoissa, oli tulehdusarvo. Se oli 7,82 mg/l ja viitearvo on alle 5 mg/l. No, pieni tulehdusarvon heittelykään ei varsinaisesti yllättynyt. Viime aikoina minua on vaivannut luupiikki ja sitä kutsutaan erinäisissä lähteissä "tulehdukseksi". Sen lisäksi tiedän, että minun suussa on jotain hoitamattomia bisneksiä. Selkäkipuja on koko ajan enkä tietysti niistäkään voi olla aivan varma, että onko joku "tulehdusta". Sitä en tosin usko. Sen lisäksi minulla on tänä syksynä ollut kurkku kipeänä hyvin usein - käytännössä melkein koko ajan. En tiedä, johtuuko se meidän talosta vai ilmasta vai mistä. Enkä tiedä, kuinka paljon nämä tekijät nostavat tulehdusarvoja, mutta veikkaan, että syypää tulehdusarvojen heittelemiseen voi löytyä yhdestä näistä tai kaikista.

Kolmas kokonaisuus, jossa oli ongelmia oli kolesteroli. Kolesteroliarvoista tärkeimpänä pidetään LDL-kolesterolia, joka on niin sanottu huono kolesteroli. Minun tulos oli 3,7 mmol/l ja viitearvo on alle 3,0 mmol/l. Nettilähteiden mukaan 3,0 – 4,9 mmol/l LDL-kolesterolia hoidetaan ruokavaliolla. Näin myös kokonaiskolesteroli arvon ollessa 5,0–6,4 mmol/l. Minulla jälkimmäinen oli 5,5 mmol/l. Hyvät kolesterolit olivat viitearvojen mukaisia.

Kolesteroli

Ruokavalio. Täytyy rehellisyyden nimissä todeta, että tarkastellessani nettiohjeita siitä, mitä kolesteroliarvoja alentava ruokavalio olisi, huomaan, että minulla on ruokavaliossa paljon hyviä elementtejä. Huonojakin on paljon. Painon osalta tiedän jo valmiiksi, että pahin ongelmani on se, että syön kaikkea - myös terveellisiä ruokia - liikaa. Saan ruoasta ylipäätään liikaa energiaa. Kolesterolin kannalta huonoja valintoja ovat varmasti pitsat (valitsen yleensä pitsan, jossa paljon kolesterolia sisältävät kinkku, salami ja juusto), jauhelihaa sisältävät ruoat kuten tortillat ja makaronilaatikko sekä kenties jotkin maitoa sisältävät ruoat. Kermaa, maitotuotteita ja juustoa sisältävissä tuotteissa kaikissa lienee jonkin verran kolesterolia.

Kaikki muut testitulokset, kilpirauhasen toimintaa ohjaavaa hormonia myöten, olivatkin sitten viitearvojen rajoissa, mistä olin iloinen. Eli tsempattavaksi jää tuo kolesterolia alentava ruokavalio sekä se helppo eli D-vitamiinin yliannostus. Ei vaan. Korkeampi D-vitamiiniannos.

Saattaisit pitää myös näistä

1 kommenttia

  1. Tsemppiä, puhtia ja armollisuutta. Askel kerrallaan kohti terveyttä edistäviä valintoja. :) Miehelläni OLI myös korkea kolesteroli sekä verenpaine vähän reilu kolmekymppisenä, tällä hetkellä ihannelukemissa ihan pienin muutoksin.

    VastaaPoista