Ups, vaatekoko lasten jälkeen XXL! Voiko XXL-vaatteita ostaa kierrätettynä?

by Emiilia - 10/08/2020

Kaupallinen yhteistyö: Vähänkäytetty.fi

Tunnustan, että tilatessani Vähänkäytetty.fi:stä itselleni vaatteita mietin skeptisesti, että mahtaakohan täältä löytää mitään järkevää. Hyvännäköisiä isompien kokojen vaatteita on tosi vaikea löytää käytettynä. Kivijalkakirppareilla niitä ei tunnu olevankaan, siis siistejä isojen tyttöjen vaatteita. Isojen tyttöjen vaatteita kyllä on, mutta ne ovat tyyliltään usein vanhahtavia. Tavallaan hassua, onhan meitä isoja tyttöjä muitakin kuin minä. Mistä ihmeestä lihavat kolmekymppiset äiti-ihmiset löytävät vaatteita, jos haluavat säästää luontoa?


Vähänkäytetty.fi ei ole erityisesti isoihin vaatteisiin keskittynyt nettikirppis, mutta heidän valikoimansa on laaja, joten siihen mahtuu myös isoja vaatteita. Olen puhunut aiemmin blogissa ja somekanavillani paljonkin siitä, miten lastenvaatteiden kohdalla voisi säästää luontoa. Vähänkäytetty.fi on oiva vaihtoehto sille, miten luontoa voisi säästää omien vaatteiden kohdalla. Selailin Vähänkäytetty.fi-nettikirppistä useamman kerran ennen kuin lopulta tein tilauksen. Kiinnitin huomiota siihen, että vaatteet vaikuttivat suurimmaksi osaksi varsin laadukkailta. Ei lumppua. 

Myyjä voi lähettää vaatteet yhteen paikkaan. Ei tarvitse lähetellä ostajille viestejä ja sopia hakemisia ja hintoja tai edes ottaa vaatteista kuvia itse. Ah ihanaa! Ostajallekin on kivempi, että hän voi ostaa kaikki vaatteet samasta paikasta. Ostaja voi ostaa useamman vaatteen kerralla, ja hän saa ne haettua postista yhdellä kertaa ilman, että hänen tarvitsisi maksaa jokaisen yksittäisen vaatekappaleen toimitusta erikseen tai ilman, että tarvitsisi ajella ympäri kyliä yhden vaatekappaleen perässä, jolloin luontoa tuhlaantuu taas saman verran kuin mitä sitä saa säästettyä ostamalla vanhaa. Eikun en oikeasti tiedä, kuinka paljon mikäkin luontoa tuhlaa. Se oli heitto vaan!

Shoppaileminen (=vaatteiden etsiminen Vähänkäytetty.fi:stä) oli kivaa. Muistutti niitä aikoja, jolloin saatoin vielä shoppailla vaatteita kivijalkakirppareilta - ajasta kauan ennen lapsia, liikakiloja ja koronaa. En tiedä, onko tarpeellista selostaa, miten nämä asiat vaikuttavat siihen, etten enää voisi shoppailla kivijalkaliikkeistä, mutta tämä mainittakoon: Lapset toivat minulle kymmenen kiloa lisää painoa, jota tosin olen synnytysten jälkeen saanut myös jonkin verran aina pudotettua. Tosiaan selaillessani viime viikolla Vähänkäytetty.fi-verkkokauppaa etsin ensin koolla XL ja sitten tajusin, että eihän XL ole minun koko enää. Onneksi verkkokaupasta löytyi runsaasti vaihtoehtoja myös koolla XXL, ja tosi siistejä sellaisia. Näin kivoja isojen tyttöjen vaatteita saattaisi olla vaikea löytää edes uutena. Jokuhan nämäkin vaatteet on tietysti uutena löytänyt.

XL oli minun kokoni ehkä vuodesta 2011 vuoteen 2017. 2016 vuoden lopussa aloin odottaa esikoistamme. Olin painanut suunnilleen saman verran vuosia. No sitten vuonna 2017 olin raskaana, joten oli luonnollista, että vaatekoko kasvoi raskauden aikana. Jossain vaiheessa vuotta 2017 koko vaihtui paitsi äitiyskooksi myös ylipäätään isommaksi kooksi. Se ei oikeastaan ollut minulle mikään kriisi. On luonnollista lihoa raskauden aikana ja totta kai on luonnollista, että maha kasvaa! Sen jälkeen sitten vaatekoko on alkanut olla XXL ja siitä sitten synnytysten välissä ja jälkeen koko pysyi ihan lyhyttä XL-hetkeä lukuunottamatta XXL:nä.


Hah, tekisi mieli sanoa ääneen jotain, mitä kauhistut ja niin ehkä kauhistuisi joku terveydenhuollon viranomainenkin: Haluaisin koon XL takaisin, mutta en itse asiassa haluaisi sitä pienempää kokoa enää. No, ehkä L olisi myös ihan okei, mutta en haluaisi mitään kokoa siitä alaspäin. Miksi? Eikö kaikkien kuulu haluta olla kokoa S tai vähintään M? En ole aikuisiällä ollut edes 18-vuotiaana kokoa S. Minun vartalon mallini ei ole S. Tarkoitan tällä sitä, että vaikka olisin ihan laiha, niin tuskin pelkät luutkaan mahtuisivat kokoon S. Vartalon malli on jykevä, ja pidän siitä. 19-vuotiaana minun koko oli M, mutta se oli ennen imetyksiä ja lantion leviämistä. Minun ei todellakaan tarvitse olla enää samanlainen! En edes voisi olla enää samanlainen, koska lantio tai keho muutenkaan ei tule koskaan olemaan enää samanlainen. Ja se ei minua haittaa. Tykkään siitä, että lapset ja aikuisuus ovat tuoneet myös muotoja tullessaan. 

Voin olla kaunis ja pikkuisen tuhti kolmekymppinen, ja olla onnellinen omassa kehossani. Mutta ehkä olisin tosiaan mieluummin kuitenkin kokoa XL kuin kokoa XXL, koska vaatekoko XXL (en tarkoituksella puhu tässä postauksessa painosta vaan vaatekoosta, koska tämähän on vaatepostaus, eikö vaan). XXL on tuonut vähän liikaa ongelmia mukanaan. Jalkaongelmia on jatkuvasti. Ne johtuvat kaiketi ainakin osaksi painon aiheuttamasta rasituksesta. Sitten on myös se diabeteksen uhka. Minullahan oli raskausdiabetes toisessa raskaudessa. Diabeteksen puhkeaminen olisi kyllä kamalaa. Se tekisi tietysti myös laihduttamisesta monimutkaisempaa, kun pitäisi tarkkailla myös sokereita koko ajan.

Oli miten oli. Vähänkäytetty.fi:stä oli helppo löytää halvalla myös isojen tyttöjen kokoja. Tässä postauksessa kuvia vaatteista, jotka lopulta valitsin. Ai niin, ja tuollaiset kivat nahkakengätkin löysin suht halvalla. Kannattaa shoppaillessa rajata hakuvaihtoehtoihin ainakin koko, eli kirjoittakaa tuonne "koko"-kenttään esim. XL, 44 tai kengän koko 39. Sitten tuotteen kunnonkin voi valita viidestä vaihtoehdosta. Myynnissä on myös uusia vaatteita. Tuotteista voi valita myös merkin. Eli jos haet jotain aivan tiettyä tuotetta esim. Adidaksen raitaverkkareita kokoa 38 vähän käytettyinä, niin oikeat housut voi löytää tarkalla rajauksella hyvin helposti. Niin ja en puhu tässä omiani, vaan tosiaan tein sen raitaverkkarihaun. Kirjoittaessani tätä niitä löytyy yksi kappale. 

Joka tapauksessa sinne vaan ja hyviä ympäristöystävällisiä shoppailuja kaikille!Saattaisit pitää myös näistä

2 kommenttia

 1. Tuota. Semmoista termiä kuin "iso luinen" ei ole olemassakaan. Paino ero suunnilleen saman mittaisen kanssa voi olla max kilon verran. Toki naisilla lantio levenee hetkellisesti synnytyksessä ja joillakin voi harvoin lantio jäädä leveemmäksi mutta suurentunutta vaatekokoa ei voi luiden piikkiin laittaa

  Se on ihan ok olla ihan mitä kokoa vaan mutta luustosta höpötys että se on syypää ei kyllä pidä paikkaansa. Luuston perusteella menisit helposti kokoon s. Voi ihan rehellisesti olla sen kokoinen kun on ilman ontuvaa selitystä sille miksi on sitä ja tätä. Jokainen on oman muotoisensa mutta siihen vaikuttaa ihan muut asiat kuin luuranko sun sisällä,nimittäin rasvan ja lihasten määrä ja missä on mitäkin enemmän tai vähemmän.

  Ollaan rehellisesti sitä mitä ollaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah. Kiitos tiedoista. Ja silti on olemassa eri vartalotyyppejä eikö olekin? Joskus viitataan eri vartalotyyppeihin kirjaimilla A, V, X, I, H ja O. Muistaakseni ne oli siinä. Minun vartalotyyppi laihana on X. Näin se vaan on. Yläkroppa ja alakroppa on molemmat isot ja välissä oli vyötärö silloin, kun olin laiha. Nykyisin vartalotyyppi on H, koska vyötärö on hävinnyt läskin tieltä. Veikkaisin kuitenkin, että harteikas ja isolantioinen tarvitsevat isomman vaatekoon tai vaatteen, jossa on esim. enemmän tilaa hartioille kuin I-vartaloinen, eikö vaan? :) En puhu tässä postauksessa painosta vaan vaatekoosta. Vaatekokoon vaikuttaa ihmisen malli. Niin se vain on. Ja A-vartalosta V-vartaloksi ei muututa laihduttamalla tai lihomalla. Eli ollaan rehellisesti sitä mitä ollaan eikö vaan? :)

   Poista