Onko minulla lihavuusgeeni? + alekoodi geenitestiin

by Emiilia - 5/03/2021

 Kaupallinen yhteistyö: Evogenom

Jokin aika sitten sain Evogenomilta sähköpostin, jossa kysyttiin haluaisinko lähteä mukaan testaamaan ja mainostamaan heidän geenitestiään. Eräs kysymys geneeihin liittyen on pyörinyt mielessäni jo pitemmän aikaa eikä vastausta Evogenomille tarvinnut pitkään pohtia. Totta kai lähtisin mukaan. 

Evogenom on jyväskyläläinen bioteknologia-alan yritys, joka myy geenitestejä muun muassa liikuntaan, hyvinvointiin ja painonhallintaan liittyen.

Mikä se mielessä pyörinyt kysymys sitten on? Minulla on kaksi biologista puolisisarusta (muut perheenjäsenet eivät ole biologisia) ja tietysti vanhemmat. Jokaisella meistä viidestä on ainakin jossain elämänvaiheessa ollut ongelmia ylipainon kanssa. Kenelläkään ei ole ollut esimerkiksi diabetesta tai kukaan meistä ei ole ollut missään vaiheessa sairaalloisen lihava, mutta me kaikki olemme esimerkiksi yrittäneet syödä terveellisemmin. Veljeni painonpudotuksista en tiedä, mutta kaikki muut biologiset perheenjäsenet ovat myös yrittäneet ainakin jossain vaiheessa pudottaa painoa. 

Nyt sanot, että teidän kotona oppimat ruokailutottumukset on huonot. Olet varmasti oikeassa. Asia lienee näinkin mutta onko siinä koko totuus? Minä tulen avioeroperheestä, jossa minun ja sisarusteni välillä on suuri ikäero. Minä en ole asunut paria kuukautta pitempään kummankaan biologisen sisarukseni tai isäni kanssa. Silti olemme tahoillamme lihoneet. Onko kaikki selitettävissä ruokailutottumuksilla vai onko geeneillä osansa asiassa? Mielenkiintoista on myös se, että minun ydinperheenjäsenten puolisoilla ja ei-biologisilla perheenjäsenillä on kaikilla pienempi painoindeksi kuin biologisilla perheenjäsenillä. Tämä tosin on vuosien varrella painon jojoilujen takia vaihdellut. Ymmärtänet, miksi olin heti kiinnostunut geenitestistä. 

Kokonaan toinen asia on tietysti se, että jos meillä on lihavuusgeeni, niin mitä sitten? Mitä sen kanssa voi tehdä? Voiko sen kanssa tehdä mitään? Tämä on se erittäin mielenkiintoinen osuus: Evogenomin geenitestissä tutkitaan myös sellaisia perintötekijöitä, jotka antavat testattavalle tietoa siitä, millaista ruokavaliota hänen olisi parasta painonhallinnan näkökulmasta noudattaa. Joidenkuiden elimistö hyötyy enemmän hitaista hiilihydraateista. Joillekin hyvä ruokavalio on runsasproteiininen ruokavalio ja joillekin toisille olisi parempi saada proteiineja maltillisesti. Erityisesti näitä tuloksia odotan innolla. Lue lisää painonhallintaan liittyvästä geenitestin osuudesta täältä.

Tämä oli se minulle kaikista mielenkiintoisin osuus, mutta toki geenitestillä testataan muutakin: Voit saada tietoa esimerkiksi terveysriskeistä, sinulle ominaisesta vuorokausirytmistä, tarvittavasta unen määrästä, stressin vaikutuksesta sinuun, lääkeaineiden vaikuttavuudesta, allergioista, kestävyysliikunnan vaikuttavuudesta, nopeudesta jne. Lue lisää.

Saat nyt itsellesi Evogenomin SPORT-geenitestin hintaan 190 euroa (normaali hinta 590 euroa!) käyttämällä alennuskoodia UNELMASPORT. Tilaa 17.5. mennessä. Testi tulee kotiin muutamassa päivässä ja se otetaan sylkinäytteenä. Testin tulokset tulevat 4-8 viikon päästä testin perille saapumisesta.Saattaisit pitää myös näistä

0 kommenttia