Viisaudenhammas, ientulehdus ja hampaita liikutteleva hammaskivi. Pitäisikö pyytää saman tien kiskomaan suu tyhjäksi?

by Emiilia - 12/12/2020

Kaupallinen yhteistyö: Terveystalo

Siinähän sitä sitten ollaan. Mielessä käy aina välillä, että mitäs jos testaisin kotikonsteja ja rapsuttelisin hampaita vähän veitsellä tai jollain. Kerron teille, miten tähän tilanteeseen on tultu.

Jollain tavalla se lienee ikuisuuskysymys, että miten sitä saisi kaiken tarvittavan tehtyä. Tosiasia on se, että hampaitten harjaaminen tuntuu usein siltä viimeiseltä asialta, mitä kaiken kaaoksen keskellä jaksaa. Kun lasten nukuttamisen aika tulee, niin lasten ja omat energiat on yleensä niin tapissa, että hammastahnan vääntäminen lasten hammasharjoihin tuntuu isolta projektilta - se, että saisi hammastahnan väännettyä omaan harjaansa tuntuu mahdottomalta. Niinpä hampaiden harjaaminen usein jää. Joskus palaan alakertaan harjaamaan ne, kun olen saanut tytöt nukkumaan. Joskus harjaan ne vasta aamulla. Saan lasten hampaat harjattua kerran päivässä, illalla. Se, että kaiken muun lisäksi harjaisin ne kaksi kertaa päivässä tuntuu liialta. Totta kai tiedän, että niin pitäisi tehdä. On paljon muitakin asioita, jotka jatkuvasti vaatisivat tekemistä.


Siinä vaiheessa sen aina huomaa, että hampaat ovat jääneet hoitamatta, kun niitä alkaa särkeä (jotain, mikä koskee montaa muutakin asiaa elämässä, eikö vaan?). Tällä kertaa se oli viisaudenhammas. Hampaan jomotus vaihtelee päivästä riippuen. Puhkeamassa se joka tapauksessa on. Hassu yhteensattuma oli, että samoihin aikoihin, kun viisaudenhammasta alkoi taas särkeä, sain sähköpostin. Siinä kysyttiin, että tekisinkö yhteystyön Terveystalon hammaslääkäripalveluista. JEP! I am in! Halusin ehdottomasti tietää, missä kunnossa viisaudenhammas oli. 

Niinpä varasin ajan ja löysin itseni eräänä sateisena tiistaiaamuna tallustelemasta Terveystaloa kohti. Olin hieman jännittynyt, koska tiesin, mikä lääkärin tuomio tulisi olemaan. Olin varma, että se olisi viisaudenhampaan poisto. Aulassa vanhempi naishenkilö otti minut ystävällisesti vastaan. Kiinnitin huomiota siihen, että hän todellakin osoitti minulle yksilöllistä huomiota. En jonotellut luukulle tai ilmoittautunut automaattiin. Hän ohjasi minut istuutumaan ja antoi minulle kaavakkeita täytettäväksi.  Aulassa ei ollut juuri ketään, mutta istuin siellä joka tapauksessa maski naamalla. Täytin lomakkeet.

Kellon tarkasti lääkäri kutsui minua sukunimellä: "Leppänen." Sama hoitaja, joka oli aulassa ottanut minut vastaan, seurasi perässäni hoitohuoneeseen. Hän antoi minulle purskuteltavaksi suuvettä. Hän katsoi kellosta, että purskuttelin täyden minuutin. Kiinnitin huomiota siihen, kuinka hyvin hän piti minusta huolta. Hammaslääkäri kyseli lähtötiedot ja kävi sitten hammas ja pinta kerrallaan koko suun läpi. 


Diagnoosi oli kolme reikää, jonkin verran hammaskiveä, puhkeava viisaudenhammas ja ah se iän ikuinen ientulehdus. Näistä mikään ei varsinaisesti yllättänyt. Sen sijaan minua yllätti se, että yksi rei'istä oli minun jo vuosia sitten puhjenneessa viisaudenhampaassani. Lääkäri sanoi, että osittain puhkeamattomia viisaudenhampaita ei yleensä paikata, vaan ne poistetaan, jos ne ovat jääneet reikiintymään. Voi ei! Eräällä ystävälläni oli hiljattain hyvin ikävä viisaudenhampaan poisto. Omalta mieheltäni viisauden hampaat poistettiin aikoinaan nukutuksessa. Tiedän, että poisto on rutiinitoimenpide, mutta se kuulostaa minusta hyvin inhottavalta toimenpiteeltä. 

Terveystalon omilla sivuilla sanotaan, että poistoa ei tarvitse pelätä, koska itse poisto ei satu. Se tehdään paikallispuudutuksessa. "Jos kärsii esimerkiksi voimakkaasta hammaslääkäripelosta, voidaan leikkaus tehdä myös nukutuksessa" (lähde: Terveystalo). No täytyy sanoa, että kaksi lasta synnyttäneenä: A. En tiedä, voiko mikään kipu nyt niin hirveän kovaa suhteessa aiemmin kohtaamaani kipuun olla. Sanokaa te sekä synnytyksen että viisaudenhampaan poiston läpikäyneet? Veikkaan, että tässä kohtaa sinä rakas lukijani tuhahdat, että älä nyt ihmeessä puhu niistä samana päivänä. B. Molemmissa synnytyksissä kohtasin myös anestesialääkärin ja täytyy sanoa, että vaikka se kohtaaminen toikin lopulta helpotuksen molemmilla kerroilla, niin pysyttelisin heistä silti mieluiten mahdollisimman kaukana.

Mitä ientulehdukseen ja hammaskiviin tulee, niin niistä mainitaan aivan jokaikisellä kerralla sekä suuhygienistin että hammaslääkärin vastaanotolla. En edes muista aikaa, jolloin minulla ei olisi ollut ientulehdusta. Muistan, että jo aikana, jolloin äiti vielä pesi/vahti pesemisiäni, niin suusta tuli verta hampaita harjatessa. Silloin aina ajattelin, että minulla on vaan herkät ikenet, mutta viime vuosina hammaslääkäri on joka kerta sanonut minulle, että se on ientulehdusta. 

"Tyypillisiä ientulehduksen oireita ovat: verenvuoto esimerkiksi hampaita puhdistettaessa tai vaikkapa omenaa syödessä, paha maku suussa, pahanhajuinen hengitys, ikenen arkuus, turvotus tai kipu" (lähde: Terveystalo). Kaikki täsmää. Tosin välillä se tuntuu aina olevan poissa. Mutta mikä tosi pelottavaa, niin ientulehdus myös lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, voi vaikuttaa raskauden kulkuun ja hedelmällisyyteen sekä lisätä kakkostyypin diabeteksen riskiä (lähde: Terveystalo). Siinähän sitä ollaan.


No entäs se hammaskivi? Sitäkin on ollut nyt jo monta vuotta. Olen viime vuodet käynyt vuosittain joko hammaslääkärillä tai suuhygienistillä. Hammaskiveä on ollut joka kerta jonkin verran. Joka kerta he myös muistavat mainita, että jos sen tuloa ja ientulehdusta ei saa ehkäistyä, niin pahimmillaan se voi johtaa hampaiden kiinnityksen heikkenemiseen. Näin Terveystalon sivuilla kerrotaan hammaskivestä: "Hammaskivi on suun bakteereista ja kalkkisuoloista hampaiden pinnalle muodostunut kova kerrostuma. Hammaskivi vaikeuttaa hampaiden puhdistamista, tarjoaa kasvualustan bakteereille ja tulehduttaa helposti hammasta ympäröivän ienkudoksen." (lähde: Terveystalo). Eli ilmeisestikin hammaskivi kulkee käsi kädessä ientulehduksen kanssa. Kai sitä pitää ruveta ottamaan pitempiä suunpuhdistussessioita, joissa koitan putsata hampaita ja hammasvälejä kaikella mahdollisella vessaharjaa lukuunottamatta.

Kaikkiin suun ongelmiin (viisauden hampaiden puhkeamista lukuunottamatta) vastaus vaikuttaa olevan sama: Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä. Puhdista hammasvälit päivittäin. Älä juo sokeripitoisia  tai happamia juomia. Älä syö liian usein. Käy hammaslääkärissä tai suuhygienistillä riittävän usein. Viimeistä olen sentään noudattanut uskollisesti! Pitää tsempata muiden asioiden kanssa.

Sellainen hammastarkastus. Ai niin hammastarkastuksen päätteeksi löysin itseni kulhon äärestä, jossa oli näytepakkauksia. Hoitaja sanoi, että sain ottaa siitä, mitä halusin. Hammasväliharjat olin saanut jo aiemmin hoitajalta ja nyt sain valita hammastahnoista, ksylitolipastilleista ja purukumeista mieleiseni. Kuten tiedätte, olen pihi ihminen ja totta kai järkeilin, että jos hän kerran sanoo, että siitä saa ottaa niin...

Linkkejä

Saattaisit pitää myös näistä

2 kommenttia

  1. Hammastahnallakin on erittäin suuri vaikutus ikenien kuntoon. Young Livingin tahnan myötä mulla ei oo ollu enää ientulehduksia ja hammaskivikin reilusti vähentynyt. Viimeksi ehti tulla 4v tauko suuhygienistille ja melko vähän oli ehtinyt kertyä rapsuteltavaa. Jjeee! Itse myös oon liian laiska hammaspesussa, iltaisin pesen, mut aamuisin ei ehdi/muista/jaksa. Pitäis kyllä. YL:n tahnoissa huippua on, et niissä on eteerisiä öljyjä, jotka on pienten liposomien sisällä ja kun ei huuhdo tahnoja pesun jälkeen pois suusta, niin ne pienet liposomit poksuu pitkin yötä suussa ja eteeriset öljyt pääsee hoivailemaan suuta vielä monta tuntia pesun jälkeen. 🤩 Hyvästi pahanhajuinen aamuhönkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho. Onko niitä hammastahnoja sitten samoissa hajuissa eikun mauissa :D kuin öljyjä? Ei kai. Laventeli? Greippi? Vai onko ne perinteisempiä eukalyptus?

      Poista