Miten kirjoittaa värikästä tekstiä? Ex-äikänopettajan neuvot

by Emiilia - 12/26/2020

En ole kirjoittanut moisesta aihepiiristä paljoakaan, mutta koko asia tuli mieleen avatessani jälleen synonyymit.fi-sivuston erästä blogipostausta varten. Minun blogitekstini eivät ole millään tasolla "värikkään" tai "hyvän" tekstin malliesimerkkejä. Niiden lauserakenne on puhekielistä ja toistaa itseään. Kieli ei ole mitenkään erityisen värikästä. Kuitenkin aina silloin tällöin haluan kirjoittaa edes hieman paremmalla tyylillä. Tässä kuinka sen teen ja ehdotuksia kuinka sinä voisit tehdä sen:

1. Käytä synonyymisanakirjaa/sanakirjaa

Aloitin kirjoittamaan postausta sanoilla:

"Tämä on tavallaan tosi synkkä aihe..."

Synkkä ei ollut oikeastaan se sana, mitä hain. Mieleeni tuli monta sanaa, joista mikään ei tuntunut oikealta "synkkä, vaikea, haikea ja blue". Päätin kääntyä synonyymisanakirjan puoleen. Käytän sitä tilanteissa, joissa haen jotain tiettyä sanaa tai sävyä ilmaisulle. Sanakirjan haussa oli esim. ikävä, alakuloinen, apea, surumielinen, surullinen, lohduton, ankea, murheellinen, vakava, toivoton. Mikään ei vastannut tarkoitustaan täysin. Ensinnäkin siksi, että "aihe" ei voi tarkoitukseltaan saada esimerkiksi inhimillisiä piirteitä. Vai voiko? Jos kirjoitat runoa, niin ehkä voi. Mutta älä heitä sinnekään mitä tahansa. Se puolestaan tuo tekotaiteellisen tai liian heittelehtivän vaikutelman.

Yksi sanoista, joka tuli mieleen, oli englanniksi "blue". Niinpä käännyin myös Sanakirjan puoleen. Blue tarkoittaa ainakin: sininen, siniseksi, alakuloinen, sini, sinistyä, sinertyä-, sinistää, demokraattinen, avomeri, synkkä, sinisiipi, apea. "Tämä on tavallaan tosi alakuloinen aihe..." Ehkäpä.


2. Ota turhat sanat pois

Edelleen sama esimerkki aloitin kirjoittamaan postausta sanoilla:

"Tämä on tavallaan tosi synkkä aihe..."

Jos halutaan sanoa jotain hyvin vaikuttavasti, niin olisi parempi olla lisäämättä sanoja, kuten "tavallaan", "tosi", "hyvin", "melko" jne. jne. Jos haluat sanoa jotain silleen, että todella tarkoitat sitä, niin sano: 

"Tämä on synkkä aihe." 

Se on vaikuttavampi kuin alkuperäinen. Jos sävyn ei tarvitse olla kovin painokas, niin ole hyvä ja käytä täytesanoja, niin paljon kuin haluat. Ne tekevät tekstistä tietyllä tavalla selittelevän.


3. Käytä metaforaa

Jos kirjoitat esimerkiksi runoa tai jotain muuta kaunokirjallista, niin voisi olla hyvä vaihtoehto miettiä metaforan käyttämistä. Sen sijaan, että sanoisit, että "Tämä on tavallaan tosi synkkä aihe...", niin voisit sanoa jotain tähän tyyliin (nämä on ihan randomeita):

"Jotkin otsikot ovat mustia pilviä..."
"Tänään painelen pitkin kaameita kujia..."
"Päässäni pimeä pälpätys..."

Nyt kaikki äikänopettajat siellä ympäri maailmaa sanovat, että olisivat kyllä valinneet aivan toiset kolme asiaa. Nämä olivat ne kolme asiaa, jotka tähän liittyen olivat mielessä ja that's it. Siksi valitsen ne.


En muista kirjoittamisesta enää paljoakaan. Kirjoitan ehkä kerran vuodessa, jos sitäkään. Tarkoitan: kirjoitan oikeasti ehkä kerran vuodessa. Jokin mitä rakastin ja toivoin voivani tehdä ammatikseni. Nyt se on melkein ammattini. Sulosuintuinen proosani on vaihtunut valitusvirsiin äitiydestä - kieleltään katkenneisiin, latteisiin, tylppiin, tehottomiin ilmaisuihin. Edellinen viivakin on väärä.

Saattaisit pitää myös näistä

4 kommenttia

  1. Tästä tuli mieleen, jotta muistilista noista muutamista tärkeimmistä "ohjeista" voisi olla hyvä. Siihen voisi silloin tällöin palata ja katsoa, jotta pysyy "reitillä". Itse en säännöistä paljoakaan tiedä ja "rikkeet" saattavat lisääntyä matkan edetessä :)

    VastaaPoista
  2. Miten kivasti kirjoitettu postaus! Nää vinkit oli tosi hyviä *.* Erityisesti toi 2. kohta on mulle henkilökohtaisesti tärkein, koska pistän lauseisiin usein "keventäviä" sanoja väliin. Kuten yhdellä suomen kielen kurssilla minua juuri neuvottiin, "väitä ihan pokkana"!

    http://mahdollisestiehka.blogspot.com

    VastaaPoista