Teille, jotka näette vain pinnan somemaailmasta

by Emiilia - 9/11/2020

Olen tuntenut viime aikoina itseni varsin stressaantuneeksi. Olen pohtinut, että mistä se johtuu. Ehkä siitä, että asetan itselleni liian suuret tavoitteet. Ehkä olen kasvattanut somekanaviani liian nopeasti pysyäkseni itse perässä. Ehkä vaadin itseltäni liikaa. Ehkä en vaadi itseltäni tarpeeksi toisissa asioissa. Tällä viikolla on ollut tosi kiva pyörittää arkea lasten kanssa ja somea vähän väljemmin, kun meidän kolmevuotias tyttö on ollut kolmena päivänä päiväkodissa normaalin kahden päivän sijaan. Näillä viikoilla tuntuu toisaalta, että kyllä se tästä ja toisaalta tuntuu vaan, että kaikki pitää yksinkertaisesti optimoida paremmin. On optimoitava enemmän aikaa perheelle ottamalla enemmän työhön käytetystä ajasta irti.


Mutta, mitä kätkeytyy pinnan alle somemaailmassa? Minä itse näytän somen takaa aika paljon kodin ja oman elämän sotkua jne. En ole tarkka niiden asioiden kanssa. Kerron lasten kakkajuttuja ja mitä lie. On kuitenkin asioita, joita en toisten ja oman yksityisyyden suojaamiseksi omasta tai perheemme elämästä kerro. Sen lisäksi on kuitenkin paljon asioita, jotka eivät ole millään tavalla salaisia, mutta joita ette suoraan minun tai kenenkään muunkaan somesta näe. 

Vaikka somekanava olisi sillä tavalla rehellinen, ettei jokainen kuva olisi aseteltu paikoilleen tai ettei joka nurkkaa olisi kuvaa varten siivottu tai vaikka kuvat olisi otettu vain jostain osasta huonetta, niin työtä niiden takana on silti todella paljon. Somessa on tuotettava sisältöä nopeasti ja paljon, jos haluaa menestyä. Huom. tässä puhun koko ajan kaupallisesta somen tekemisestä ja someen lasken tässä koko ajan myös blogin. 

1. Miljoona epäonnistunutta kuvaa, vain yksi julkaisuun 
Siis tämä. Yhtä onnistunutta kuvaa ei koskaan tule kerralla. Tämä pätee erityisesti lasten kanssa. Huomenna julkaistavaa yhteistyötä varten, jossa tulee olemaan monta eri vaatetta, pidin lasteni kanssa neljä eri kuvaussessiota. Siis neljä. En tiedä montako kuvaa mieheni ja minä otimme yhteensä, mutta se määrä on yleensä per kuvattava mainos ehkä 15 - 50 kuvaa.

2. Kuvien muokkaaminen
Tämän olen itse saanut nykyisin aika automaattiseksi, koska nykyisessä kännykässäni on hyvät filtterit ja Instagramissa myös. Lisäksi olen oppinut ottamaan kuvat sillä tavalla, että niitten kokoja en oikeastaan ollenkaan muokkaa, vain niiden väritystä. Tämän lisäksi olen kokonaan lopettanut kameralla kuvien ottamisen. Otan kaikki kuvat kännykällä. Seikka, joka joissain mainoskohteissa on herättänyt ihmetystä, kun en olekaan tullut järjestelmäkameran kanssa paikalle. Kuvien siirtämisen prosessi on aivan liian pitkä ja hidas. 

3. Tiedot verotusta varten 
Vaikka saan lahjaksi vain pieniä ja halpoja tuotteita tai palveluita, niin kirjaan jokaisen koko ajan itselleni ylös. Siihenkin menee aikaa, että kaivelen hintatietoja netistä tuotteista, jotka olen itse saanut ilmaiseksi. Yhteensä ne muodostavat summan, joka huomioidaan  vuosittaisessa verotuksessa. Kaikkia yhteistöitä ei lasketa verotukseen, mutta ei niistä tässä. Googlesta löytyy hyviä artikkeleita siitä.

4. Yhteistöihin hakeminen 
Siis tämä on yllättävän iso osa koko kaupallisen somen tekoa. Minä saatan lähettää päivässä viisi hakemusta viidelle eri yritykselle. Jotkut haen eri palvelujen kautta (siitä lisää täällä) ja joihinkin otan sähköpostilla yhteyttä. 


5. Sähköpostit ja kymmenet viestit, yhteistyökumppaneiden kanssa 
Sen lisäksi, että eri yhteistöihin haetaan, niin on myös sovittava hinnasta ja ajankohdasta ja saatavasta tuotteesta. On selvitettävä ja sovittava kaikki yksityiskohdat Instagramin brändisisältömerkintää myöten. Melkein joka yhteistyön kohdalla laitan yhteistyön kuvat pilvipalveluun ja lähetän sähköpostilla julkaisun hyväksyttäväksi ennen julkaisua. 

6. Julkaisun häshtägien kokoaminen
Minun on myös selvitettävä yrityksen haluamat häshtägit. Ja joissain yhteistöissä häshtägejen antajia on monta, jos yhteistyökumppaneitakin on monta. Minulla ennätys häshtägien antajatahoille on kolme. Sain yhden yhteistyön kohdalla häshtägit kolmesta paikasta! Sen lisäksi minun pitää tietysti joka yhteistyön kohdalla itse miettiä parhaat häshtägit ja normaalisti tämän lisäksi vielä katsoa, mitä häshtägejä muut aiheesta julkaisseet ovat käyttäneet. Eikä siinä vielä kaikki. Instagramin algoritmi ei tykkää siitä, että samaa häshtägiä käytetään monessa julkaisussa peräkkäin. Olen saanut siitäkin bännit Instagramilta aikanaan, että olen käyttänyt tyyliin #vauva liikaa. Ihan mahdotonta. Mutta häshtägit kannattaa kirjoittaa johonkin tiedostoon jo ennen yhteistyötä, jos niitä on tulossa paljon.

7. Kuvatekstien (caption) muuntaminen Instagramille soveltuviksi
Tämä on kohta, joka tulee Instagramissa tyyliin ekana vastaan, jos meinaa julkaista jotain pitempää tekstiä. Instagram ei itsessään toimi tekstieditorina siten, että rivinvälitykset ja muut saisi tehtyä siellä helposti. Se toimii vain jälkikäteen, mikä puolestaan voi heikentää julkaisun näkyvyyttä. Jos julkaisua muokkaa, niin se pitää tehdä pitemmän aikaa sen julkaisun jälkeen. Ei ainakaan ensimmäiseen 20 minuuttiin. Niinpä netistä löytyy useita Instagram-tekstieditoreita, joitten kautta jokainen julkaisu pitää vetää. Tämän lisäksi minä kirjoitan arvontoja lukuunottamatta Instagram-julkaisut myös englanniksi, koska minulla Instagramin puolella paljon kansainvälisiä seuraajia. Eli mitä minä teen on se, että saataan vetää tekstin neljän eri ohjelman/sivuston läpi ennen kuin se päätyy julkaisuun.

Ja koko paletti pitäisi pitää käsissä koko ajan! Siinä on ihan älyttömästi hommaa.

Mainos

Saattaisit pitää myös näistä

0 kommenttia