Millainen päivärytmi on 9 kk vauvalle hyvä?

by Emiilia - 5/23/2020

Meidän vauvalle tuli eilen yhdeksän kuukautta täyteen. Viime viikkoina kysymys vauvan vuorokausirytmistä on alkanut ensi kertaa poltella. Tiedän, että siellä on nyt äitejä, jotka kauhistuvat tätä, mutta sanon sen kuitenkin: En ole vieläkään pistänyt vauvan päiväunia mihinkään tiettyyn rytmiin. Olen edelleen vain seurannut hänen omaa väsymystasoaan ja nukuttanut hänet sitten, kun hän on selvästi ollut väsynyt. Toki iltaisin olen jo parin kuukauden ajan yrittänyt katsoa, ettei tyttö nuku liian myöhään päiväunia. Yritän pitää häntä sellaisen about neljä-viisi tuntia viimeisten päiväunien ja yöunien välillä hereillä.

Miksi siis pohdin koko kysymystä? Tytön yöheräilyt ovat lisääntyneet tai ehkä itse heräilyt eivät ole lisääntyneet, mutta se on lisääntynyt, että en saa häntä nukkuvana takaisin sänkyyn. Hän haluaisi nukkua minun vieressä, mahdollisimman lähellä. Minä taas en pysty nukkumaan hyvin, jos minun täytyy koko ajan vahtia, etten kierähdä tytön päälle. Toinen ongelma on se, että isosiskokin tulee yleensä jossain vaiheessa yöllä sänkyyn ja sitten joudunkin nukkumaan jo niin kierossa, että heräilen jatkuvasti selkäkipuun. Yritän nostaa vauvaa takaisin sänkyynsä kankaan avulla (tai ilman) vaihtelevalla menestyksellä.

Toinen ehkä vieläkin tärkeämpi seikka on se, että koko perheen aikataulut ovat miehen vuorotyön takia jatkuvassa murroksessa. Olen pyöritellyt tätä palettia mielessäni paljon: miehen vuorotyöt, vauvan päiväunirytmi, koko perheen ruokailurytmi, minun oma unentarve, blogin kirjoittamisaika, miehen opintoihin käyttämä aika ja kaksivuotiaan jatkuva aktiviteettien tarve. Huh huh. Tämän paletin takia olen ajatellut, että minun pitäisi muodostaa joku hyvin hyvin kiinteä vauvan päiväunirytmi, jotta saisin loppupaletin järjestykseen. Tällä hetkellä vauva nukkuu aina automatkoilla, jotka ovat meiltä pitkät joka paikkaan. Teemme esimerkiksi melkein joka päivä isosiskon viihdyttämismatkan leikkipuistoon.  Automatkojen lisäksi vauva nukkuu tyypillisesti yhdet pitemmän päiväunet kotona.


No tätä asiaa pohtiessani olen käyttänyt myös Googlea, yllätys yllätys. Tässä eri toimijoiden suosittelemia vauvan päivärytmimalleja:


Pääpiirteissään asiantuntijat suosittelevat siis yhdeksän kuukautta vanhan vauvan päivärytmiksi jotain tähän suuntaan.

7.00 - 8.00
aamupala

11.00 
lounas

11.30 - 14.00 
päiväunet

15.00 
välipala

16.00 
iltapäiväunet

17.00 
päivällinen

20.00 
iltapala

21.00 
nukkumaan

Mielenkiintoista on, että kuitenkaan kaikki eivät suosittele esimerkiksi vauvan nukkumaanmenoaikaa noin aikaisin. Eräässä artikkelissa sanotaan, että vanhempien ja lapsen yhteensovitetun unen kannalta olisi parempi, jos alle yksivuotias lapsi menisi vasta kymmenen aikoihin nukkumaan. Toinen minusta huomionarvoinen kysymys on tosiaan ylipäätään se, että pitääkö vauvan vuorokausirytmi yleensäkään olla jotain ylhäältäpäin ohjattua aikuisen säätelemää. Minkä verran vauvan omaa vuorokausirytmiä voisi kuunnella?


Sitten yksi asia, mikä kiinnitti huomiota oli se, että osassa malleissa vauvaa nukutettiin edelleen kahdeksan kuukauden iässä kolme kertaa päivässä. Voi sitä nukuttamisen määrää! Jos vauva pitää edelleen neljä kertaa vuorokaudessa nukuttaa. Pienempänä se oli minusta ihan ok, kun vauva nukahti helposti, mutta yhdeksän kuukautta vanha vauva (ei ainakaan meidän vauva) ei enää nukahda  niin helposti. Tyttö haluaa seistä ja leikkiä ja tutkia jne. Jos hän ei ole kunnolla väsynyt, niin miten hänet edes saa nukahtamaan.

Ne, jotka tuntevat minut vain päällisinpuolin eivät ehkä sanoisi, että olen tavattoman johdonmukainen ja järjestelmällinen. Vaikutan huolettomalta, mutta itse asiassa minulla on jääkaapissa nimettynä se, mitä milläkin hyllyllä pitäisi olla. Minulla on aina ollut listoja ja taulukoita. Jokaisessa lelulaatikossa on lappu päällä, jossa lukee ja on kuva siitä, mitä sen pitäisi sisältää. Sitten tykkään myös siitä, että jos en jaksa laittaa kaikkea juuri oikeaan paikkaan, niin jätän sitten laittamatta. Sama pätee aikataulujen suhteen. On kiva, että kaikelle on raamit, mutta jos en pysty niitä aina noudattamaan, niin sitten en pysty.

Jään itsekseni vielä miettimään, miten saisin koko paletin toimimaan. Nykyinen vauvan luonnollisen rytmin mukainen vuorokausirytmi on lähellä tuossa ylhäällä esittämääni, mutta päiväunet ja lounas ovat tyypillisesti olleet toisin päin. Ehkä tuo tuossa oleva lounas-päiväunimalli olisi kuitenkin parempi. Tsemppiä kaikille teille, jotka painitte näiden samojen kysymysten ja ongelmien kanssa siellä ruudun toisella puolella!

Mainos

Saattaisit pitää myös näistä

0 kommenttia