Laktoosi-intoleranssi ja iho-oireet

by Emiilia - 5/21/2020

Luulin vilpittömästi tietäväni kaiken olennaisen laktoosi-intoleranssista. Tässä hiljattain kävi ilmi, etten tiedäkään. En edes tiennyt, että laktoosi-intoleranssi voisi aiheuttaa iho-oireita. Ensimmäiset kosketukseni laktoosi-intoleranssiin sain vuonna 2013. Olin tuolloin 23-vuotias ja elämässä yksinkertaisesti oli liikaa stressiä. Stressi alkoi purkautua fyysisinä oireina, joista yksi oli laktoosi-intoleranssin puhkeaminen tai aktivoituminen. Siihen asti olin käyttänyt maitotuotteita normaalisti. Kerron, miten kaikki alkoi.

Olimme lähdössä Vaasasta Espooseen. Mietin, että voisinko lähteä muiden mukana, koska mielestäni varsin eriskummalliset oireet vaivasivat minua. Minulla oli ripulia, minua oksetti ja mahaan sattui hetkittäin todella paljon. Luulen, että se olisi vatsatautia. Nämä oireet tulivat kuitenkin vain välillä ja olivat yhtä nopeasti poissa kuin tulivatkin. Päätin lähteä muiden mukana Espooseen. Matkalla pysähdyimme ostamaan jätskit. Hyvin pian jäätelön syömisen jälkeen oireet alkoivat taas. Yksi matkaseurueesta tiesi ongelman syyn: "Sinulla on varmaan laktoosi-intoleranssi." En ensin halunnut myöntää, että se luultavasti olisi totta. Rakastin maitoa. Olin joitain viikkoja syömättä laktoosia ollenkaan ja myöhemmin vielä testasin laktoosi-intoleranssia syömällä laktoosia ja sain jälleen oireita. 

No niin. Tuo osa tarinaa oli hyvin pitkälti se, minkä oletan olevan melkein jokaisen suomalaisen laktoosi-intolerantikon tarina. Kuka tahansa tuntee yleistiedonkin pohjalta nämä oireet, testauksen ja hoidon. Viimeiset seitsemän vuotta välissä ovat sujuneet siten, että olen syönyt vähälaktoosisia tuotteita eikä oireita ole ollut. Olen käyttänyt normaalia voita, saattanut silloin tällöin juoda tyttäreni maitolasistakin hieman, syönyt mitä tahansa jäätelöä ja juonut mitä tahansa kaakaota.


Tänä koronakeväänä ripulin ilmaantuessa ensimmäinen ajatukseni oli, että no nyt minulla on korona.  Tietysti. Eikö jokainen meistä epäile koronaa minkä tahansa pienenkin oireen ilmaantuessa? Ripuli ja vatsakivut tulivat ja menivät. Tunnistin kivun kyllä laktoosista aiheutuvaksi. Muistin sen seitsemän vuoden takaa. Minun oli kuitenkin vaikea uskoa, että tässä nyt mitään sen ihmeempää asialle pitäisi tehdä. Käytin jo vähälaktoosisia tuotteita ja se oli toiminut vuosien ajan. Oireet kuitenkin jatkuivat ja samalla aloin ihmetellä finnien ilmestymistä iholle. Minulla oli ihan oikeita finnejä ja pienempiä näppyjä, joita minulla ei ollut ollut vuosiin. Ei edes raskauksien yhteydessä. Ajattelin, että imetys tekee iho-oireet. Kiinnitin kuitenkin siihen huomiota, että nämä kaksi oiretta ilmestyivät hyvin pitkälti yhtä aikaa ja tuntuivat välillä pahenevan yhtä aikaa. Oli pakko ottaa Google esille.

Hämmästyin. Googlen mukaan siis yksi laktoosi-intoleranssin oire tosiaan olisi finnit. Näiden epätieteellisten artikkelien mukaan laktoosi-intoleranssi voi aiheuttaa itse asiassa montaa muutakin iho-ongelmaa. Itselläni en huomannut finnien lisäksi muita iho-ongelmia enkä siis todellakaan tiedä, pitävätkö artikkelit niiltä osin paikkansa.

Päätin testata teoriaa. Netissä mainittiin 20 päivän tai 2-3 viikon täysin laktoositon ruokavalio. Niinpä ostimme mieheni kanssa laktoositonta margariinia enkä tilannut Hesen autokaistalta pirtelöä. Ja heti iho-ongelma tosiaan alkoi helpottua. Huomasin eron muutamassa päivässä. Täytyy sanoa, että odotan kovasti sitä aikaa, kun mahani (ja ihoni) taas sietää laktoosia. Varsinkin Hesen herkkupirtelöitä minulla on ikävä. 

Silloin seitsemän vuotta sitten olin surullinen laktoosi-intoleranssin puhkeamisesta, mutta nyt tietysti tiedän, ettei tämän tarvitse olla mikään vuosia jatkuva tila. Olen varma, että tässä käy samalla tavalla kuin aiemminkin. Jonkin ajan, ehkä parin kuukauden päästä, vatsani sietää taas vähälaktoosista ruokavaliota. Näin ainakin jos saan stressin hallintaan. Mielenkiintoista koko hommassa on se, että tavallaan välillisesti tämäkin on koronan seurausta. Siltä ainakin vaikuttaa. Korona aiheuttaa meidän perheelle paljon stressiä, sillä tyttäreni energianpurkamismahdollisuudet eli kerhot ja muut toiminnat sekä muiden lasten seura ovat olleet isoilta osin poissa. Yhtäkkiä tytön viihdyttäminen on kokonaan minun varassani.

Mainos

Saattaisit pitää myös näistä

3 kommenttia

 1. Minulla on todettu laktoosi-intoleranssi 10-vuotiaana ja tuolloin vaihtoehdot olivat hyla ja maidoton. Alkuun siedin hylatuotteita, mutta nyt 23 vuotta sairastettuani voin syödä vain laktoosittomia tuotteita. Kahvissa, suklaassa, ym. siedän pienen määrän maitoa. Imetysaikana jouduin olemaan 2 viikkoa maidottomalla tyttären tutkimusten vuoksi ja tuolloin oma atopiani oli selvästi parempi, mutta naama kukki raskauden jäljiltä ja vauvan vatsavaivojen aiheuttaman stressin vuoksi.

  2-vuotias tyttäreni, joka on vauvana ollut maitoallerginen, pystyy nykyään syömään laktoosittomia maitotuotteita, mutta tavallisesta maidosta puhkeaa heti taiveihottuma.

  Miehelläni, jolla on 19-vuotiaana todettu laktoosi-intoleranssi oireet vaihtelevat kovasti, muutenkin herkkä reagoimaan vatsallaan. Toisten merkkien normaalit ja hyla tuotteet sopivat, toisista vain laktoosittomat.

  Olen lukenut useammankin tutkimuksen, jonka mukaan maitotuotteet yleensäkin saattavat aiheuttaa iho-ongelmia. Laktaasientsyymin eritys saattaa heikentyä iän myötä, jolloin oireet voivat pahentua, kuten minulle on käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, kun silloin lapsuudessa laktoosi-intolerantikoilla tosiaan oli vaan hylavaihtoehto tai sitten ei mitään. Olen niin iloinen, että nykyään on jo muutakin. Hylamaitoa maistuu vähän liian sokeriselle minun makuun. Joo olen kuullut myös tuosta, että maitotuotteet ylipäätään aiheuttavat iho-ongelmia, mutta ennen tätä en ole kuullut siitä, että laktoosi-intolerantikolle laktoosi voisi aiheuttaa iho-ongelmia.

   Kiitos kommentistasi! :)

   Poista
 2. Ensinnäkin tärkein ja olennaisin tieto: Hesen normaalipirtelöt (ei herkkupirtelöt) ovat kaikki täysin laktoosittomia. :) Samoin pehmikset. Sen sijaan hampurilaisten juustossa on hiukan laktoosia, eli suurin osa hampurilaisista on hylaa vastaavia.

  Laktoosi-intoleranssihan ei ole sairaus, vaan ihmiskunnassa ja eläinkunnassa on normaalitila, että laktoosia hajottava entsyymi toimii vain lapsuudessa/ poikasilla. Sitten osalla ihmiskuntaa on geenimutaatio, jonka takia laktoosin sieto säilyy aikuisillakin, ja nämä ovat ilmeisesti evoluutiossa runsastuneet niillä alueilla, joilla on pidetty maitokarjaa. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00038

  Itse siirryin hylaan parikymppisenä ja kokonaan laktoosittomaan kolmikymppisenä. Koska entsyymin lisäksi suoliston bakteerit hajottavat laktoosia, niin bakteerikanta vaikuttaa. Itsellä hylan kanssa taiteilu loppui lopullisesti antibioottikuuriin. Onneksi nykyään kaikkea on laktoosittomanakin. :)

  VastaaPoista