Sukututkimuksen perusteet: pikaopas!

by Emiilia - 10/16/2021

Tämä postaus poikkeaa täysin koko muun blogin teemasta. Totesin kuitenkin, että ehkä tämän postaaminen olisi minulle itselleni helpointa. Voin lähettää opastettavilleni tämän postauksen linkin eikä tarvitse tulostettavaa materiaalia ja kyllä olen toki kuullut pilvipalveluistakin, mutta ehkä tämä kuitenkin on helpointa. Teistä kaikki ei tiedä tätä, mutta olen itse asiassa auttanut ja opettanut ihmisiä heidän sukututkimustensa kanssa jo vuosia. Tästä siis lähtee pikaopas! Miten sukututkimusta tehdään?


1. Tietojen kirjaaminen
Selvitä itsellesi, mitä tietoja haluat etsiä ja mitä linjoja tutkia. Aloita jostain. Suosittelen kirjaamaan tiedot netin sukupuihin kuten Familysearch (ilmainen) tai MyHeritage (osittain ilmainen). Jos et halua käyttää muiden kanssa jaettuja sukupuita, niin on olemassa myös koneelle ladattavia ohjelmia sekä paperi ja kynä.

2. Mistä löytää tiedot kaikkein viimeisimmäksi kuolleista sukulaisista?
Otan tämän kohdan erikseen, koska Suomen tietosuojalait estää vapaan pääsyn niihin asiakirjoihin, joissa olevat henkilöt tai osa heistä saattaa edelleen olla elossa. Kolme lähdettä: perheen omat muistiinpanot; sukukirjat, joita kannattaa googlettaa ja lainata kirjastosta ja jos ei muualta löydy, niin kannattaa tilata virkatodistus. Virkatodistuksen saa seurakunnasta, johon henkilö on eläessään kuulunut.

3. Miten löytää sukututkimustietoja?
Ensimmäisenä kannattaa hakea Hiskistä. Vinkkejä pikahakuihin:
  • Jos tiedät henkilön syntymäajan ja paikkakunnan, niin hae syntymävuodella kaikki sen vuoden syntyneet siltä paikkakunnalta. Selaa tuloksia käyttämällä Ctrl + F -toimintoa ja kirjoita hakukenttään päivämäärä.
  • Hae isän ja äidin nimellä, kirjoittamatta lapsen nimeä, näin saatat saada myös sisaruksia hakuun.
  • Jos löydät oikean henkilön, niin merkkaa itsellesi aina talon ja kylän nimi ylös ja etsi sitä rippikirjoista.
Jos Hiskin helpoilla hauilla ei löydy, niin seuraavaksi voit lähteä katsomaan näistä palveluista SSHY, Digihakemisto ja Digitaaliarkisto. Periaatteita:
  • Syntyneitten kirjoista löydät henkilön vanhempineen. 
  • Sisarukset ja perheiden yhteys toisiinsa varmistetaan aina Rippikirjoista ja lapsena kuolleiden osalta Lastenkirjoista. Jos näistä ei löydy, niin käy katsomassa myös Henkikirjoista. Henkikirjat löydät kahdesta jälkimmäisestä linkistä.
  • Henkilöt alkavat näkyä rippikirjoista aikaisintaan 15-vuotiaana.
  • Jos olet löytänyt jonkun henkilön syntyneitten kirjasta, niin hänen vanhempiaan kannattaa etsiä rippikirjasta lapsen syntymävuodella siitä kylästä ja talosta, joka on syntyneitten kirjassa mainittu.
Jos et löydä hakemaasi tietoa näistä lähteistä, palaa kohtiin 1 ja 2: Mene Familysearchiin ja/tai MyHeritageen ja katso, onko joku muu tutkinut sukuasi. Saatat yllättyä. Mitä pitemmälle lisäät sukupuutasi sitä varmemmin sukulaisia alkaa löytyä. Jos ajattelet, ettei kukaan ole sukulaisiasi sinne lisännyt, niin olet kantasuomalaisten sukujen osalta hyvin todennäköisesti väärässä. On hyvin tyypillistä, että 9. sukupolvesta vanhempaan päin alat olla sukua jo vaikka kenelle. Muiden tekemät sukulinjat kannattaa kuitenkin tarkistaa. Niissä on usein virheitä. FamilySearchissa on myös suuri määrä asiakirjoja ympäri maailmaa ja myös Suomesta. Se kannattaa myös tarkistaa.

Jos sukusi tulee Karjalasta, niin hae näitä sukuja täältä: Katiha. Hautoja voit hakea täältä: BillionGraves. Amerikkaan muuttaneita voit hakea aiemmin mainitun FamilySearchin lisäksi näistä lähteistä: Ellis Island Foundation, AncestrySiirtolaisuusinstituutti. Sukupuuohjelmista mainittakoon myös maksullinen Geni. Sotilaiden kantakortteja ja tietoja sotalapsista voi tilata täältä: Kansallisarkisto. Kansallisarkistosta voit pyytää myös lupaa päästä selaamaan alle 100 vuotta sitten kuolleiden asiakirjoja. Nämä luvat tulee hakea ennen paikalle saapumista. Sisälläsodassa kuolleista löytyy tietoa täältä: Suomen sotasurmat ja toisessa maailmansodassa kuolleista täältä: Sotasampo

Googleta sukulaisiasi ja sukulinjojasi. Suomalaisia sukuja on tutkittu paljon ja on paljon mahdollista, että löydät sukututkimustietojasi jonkun toisen tekemänä Googlesta. Näin olen löytänyt myös esimerkiksi Suomen sodissa olleita.

Paljon olisi voinut vielä sanoa, mutta näillä eväillä pitäisi päästä alkuun. Onnea sukututkimukseen ja pistä viestiä, jos kysymyksiä herää!

Saattaisit pitää myös näistä

0 kommenttia