Liian monta välilehteä auki

by Emiilia - 9/11/2021

Tajusin kirjoittaessani erästä toista postausta kalenteri edessäni ja tyttö vieressä selvästi kakalle haisten, että nyt on liian monta välilehteä auki. Välilehdet eivät ole vain kolmessa auki olevassa laitteessa edessäni, vaikka niissäkin on monta välilehteä auki jokaisessa. Välilehdet ovat minun mielessäni. Yritän kuvailla, mitä tarkoitan ja annan sitten muutamia keinoja, joilla olen vuosien varrella pystynyt pitämään ajatuksia ja itseni koossa.


Esimerkki kirjoitettu yhtenä nimeämättömänä päivänä: Tänään on yksi niistä päivistä. On ollut jälleen vaikea pitää koossa kaikkea. Kaikki, mitä aloitan, keskeytyy tai vaatii tietoa toisesta välilehdestä, laitteesta, kalenterista tai jostain muualta. Yliopistovuosista oli se hyöty, että opin kirjoittamaan paperille tehtäviä asioita ja ajatuksia. Pahimpina aikoina kirjoitin ajatukset paperille, jotka piti jossain vaiheessa ajatella loppuun. Tätä aihetta olen käsitellyt blogissa usein aiemminkin. Toistan itseäni. Listoja tehtävistä asioista teen edelleen viikoittain, useimmiten päivittäin. Asiat on jossain vaiheessa myös tehtävä ja ajatukset ajateltava loppuun, joten tässä keinoja, joita olen vuosien varrella käyttänyt saadakseni tehtävät ja ajatukset järjestykseen:

1. Post-it-laput 
Aiemmin tein tätä paljon. Kirjoitin asiat yksittäin post-it-lapuille ja kiinnitin ne seinälle. Joskus nämä on tehtäviä asioita. Joskus ajateltavia ajatuksia, joskus huomiota vaativia ihmisiä, joskus ratkaistavia ongelmia. Post-it-lappu revitään pois, kun tehtävä on valmis. Kun post-it-lappu on poissa, niin ajatus/tehtävä/ongelma on poissa ja siitä voi päästää irti. Post-it-lappujen ongelma on se, että ne eivät toimi meidän lasten kanssa. Ne pitäisi saada katon rajaan, jotta lapset eivät pääsisi repimään niitä.

2. Keskity kolmeen tällä hetkellä olennaisimpaan - nelikenttä
Tämän takia meillä on usein sotku! Olen jo vuosia sitten oppinut, että tehtäviä asioita pitää priorisoida. Usein kirjoitan päivälle kolme tärkeintä tehtävää asiaa ja keskityn päivän aikana niihin. Se on minimi, kaikkein tärkeimmät, kiireellisimmät asiat. Ehkä tunnette ajatuksen nelikentästä, jossa on ruudut "tärkeää - kiireellistä", "tärkeää - kiireetöntä", "ei tärkeää - kiireellistä" ja "ei tärkeää - ei kiireellistä". Nuorempana käytin nelikenttää silloin tällöin saadakseni itselleni ison kuvan kokonaisuudesta. Tyypillisesti jokaisena päivänä kiireelliseksi nousee eri asiat. En ole kirjoittanut tätä moneen vuoteen ylös, vaikkakin edelleen suosittelen sitä muille. Sen sijaan visualisoin sen mielessäni edelleen silloin tällöin. "Tämä asia on kiireellistä ja tärkeää tänään" -tyyppisesti.

3. To-do-listat / to-think-listat
To-do-listan teen tämän päivän, joskus vain illan, ja seuraavan päivän ja seuraavan viikon tehtävistä. Joskus saattaa olla päivä välissä, jolloin on vähemmän asioita tehtävänä enkä tee sille päivälle to-do-listaa. On hyvin tyypillistä, että silloin myös unohdan jotain. Toinen lista, joka on vielä yleisluontoisempi ja jota en tee päivittäin, on erittäin hektisen ajan to-think-lista. Silloin listaan yksinkertaisesti ne asiat, joita en ehdi ajatella vielä. Joskus to-think-listan voi tehdä myös liian kuormittavista asioista, joita ei halua ajatella vielä. To-think-lista saattaa olla helpompi toteuttaa ajatuskarttana.

4. Ajatuskartta
Ajatuskarttoja olen tehnyt aikoinaan jäsentelemään sekä ajatuksia että huomiota vaativia asioita ja ihmisiä. Nykyään käytän ajatuskarttoja lähinnä jonkin asian, idean luomiseen. Joskus, nykyisin harvoin, käytän ajatuskarttaa ongelmien purkuun. Luomistyössä niitä voi käyttää ketjuina: Mikä tulee tästä ja tästä asiasta mieleen, ketju mielleyhtymiä. Sitten voi katkoa ne ketjun haarat, jotka vie väärään tai tarpeettomaan suuntaan.

5. Kirjoita ajatus heti ylös
Olin muutaman vuoden töissä opettajana. Sehän minun ammattini on. Siinä työssä pahinta on se, ettei ole koskaan vapaalla. Elämä on jatkuvaa ideoitten (ja ongelmien) pyörittelyä. Ajattelet: Voisin havainnollistaa tämän asian käyttämällä avukseni sitä ja sitä. Eräs kokenut opettajakollegani sanoi joskus, että hänellä on yöllä sängyn vieressä paperia, koska jos yöllä tulee idea, niin se kannattaa heti kirjoittaa ylös. Idean mielessä pitäminen valvottaa turhaan. Sen menettäminen puolestaan harmittaa. Jos mieli on kaaos, niin saatan kirjoittaa vain yksittäisiä sanoja ylös. 

6. Kalenteri
Nykyisin käytän asioiden jäsentelyyn lähinnä kalenteria, jossa minulla on sarakkeet erikseen kuukausittaiselle, viikoittaiselle ja päivittäiselle to-do-listalle. Päivittäisen sisällä saattaa joskus olla vielä pienempiä muistilistoja, joista osa saattaa olla enemmänkin ajatuksia kuin tehtäviä asioita. 


En kirjoita näitä asiantuntijana vaan yksinkertaisesti siksi, että tämä aihepiiri on jatkuvasti esillä omassa elämässäni. Minusta tuntuu, että olen asiantuntija mielen, ajatusten, kognition kaaoksesta. Olen asiantuntija siinä, miltä tuntuu, kun en pysty enää löytämään punaista lankaa. Kaikkea on niin paljon, etten pysty räpiköimään kaiken sen läpi. Lopulta tuntuu, etten ole saanut mitään aikaiseksi. Yritän jatkuvasti saada kaikkea järjestykseen siinä onnistumatta. Joskus täytyisi kirjoittaa ylös, mitä kaikkea kolmea asiaa teen yhtä aikaa, jotta voisin muistaa ne kaikki.

Parhaiten mieli pysyy kasassa hetkinä, jolloin lapset nukkuvat. Heidän sähellyksensä aiheuttaa minulle jumeja. Suo, jossa rämmin pääsemättä eteenpäin. Aika ajoin niitä hetkiä, jolloin molemmat lapset ovat nukkumassa, ei ole ollenkaan. Se tarkoittaa, että olen saattanut olla viikon suossa pystymättä ajattelemaan hetkeäkään selkeästi. Se on klisee, mutta jossain vaiheessa pitäisi pystyä tyhjentämään mieli kokonaan. Ei uusia ajatuksia, ei ideoita, jotain, mikä veisi ajatukset pois kaikesta reagointia vaativasta.

Saattaisit pitää myös näistä

0 kommenttia