Miten valita oikeat hashtagit Instagramiin?

by Emiilia - 9/13/2021

Teiltä tulee viikoittain, melkein päivittäin, kyselyjä Instagramin ongelmatilanteista. Totesin, että ehkä on aika postata jotain positiivisempaa Instagramiin liittyen. Instagramin hashtagit on aihe, josta on jo olemassa tuhansia postauksia ja luultavasti siitä tulee vielä tuhansia postauksia. Siksi en aio kirjoittaa mitään kaikenkattavaa tai kaiken korjaavaa. Kirjoitan vain jotain, mitä olen omien kokemusten perusteella huomannut. Tämä postaus menee siis lähinnä sisällöntuottajille ja yrittäjille, jotka yrittävät saada näkyvyyttä Instagramissa. 

Ensinnäkin, mihin hashtageja ylipäätään tarvitaan? Hashtagit ovat sosiaalisen median keino koota yhteen jostain tietystä aiheesta kertovat postaukset. Ne ovat aihetunnisteita. Tämä "#" on hashtag eli risuaita-merkki. Hashtageja käytetään lähinnä julkaisun näkyvyyden nostamiseksi. Joskus hashtageja saatetaan käyttää saman aiheisten julkaisujen keräämiseksi yhteen tai antamaan lisätietoa.

Tässä yhteydessä on huomautettava, että sosiaalisen median algoritmi eli säännöt, joilla sosiaalinen media laskee esimerkiksi jonkin julkaisun näkyvyyden, on puhtaasti robotiikkaa - ihmisen koodaama sarja lainalaisuuksia. Se, kuinka paljon näkyvyyttä julkaisu saa, riippuu siitä, kuinka nopeasti ja millä tavalla ihmiset reagoivat julkaisuun. Jos julkaisu "näyttää" algoritmin sääntöjen mukaan kiinnostavan sen näkijöitä, niin se saa enemmän näkyvyyttä. Mainitsen tästä, sillä oikeat hashtagit julkaisuun eivät ole ainut tekijä - sisällön lisäksi - mikä vaikuttaa julkaisun lopulliseen näkyvyyteen. Hyvin keskeistä on julkaisuaika. Julkaisulle pitäisi olla ensimmäisen 20 minuutin sisällä Instagramissa yleisöä. Jos yleisösi on yleensä Instagramissa johonkin tiettyyn aikaan, niin se on paras aika julkaista. Yleensä huonoin aika julkaista on yö, jolloin iso osa ihmisistä nukkuu. Tietysti, jos kohderyhmäsi asuu Suomen ulkopuolella, niin julkaiset heille optimaalisen julkaisuajan mukaan. 

Minun kohdeyleisölleni parhaat julkaisuajat ovat illalla 19-21 ja toiseksi paras aamulla 7-9. Tämä ei kuitenkaan ole kiveen hakattua tai toimi joka kohdeyleisölle. Puhun tässä omasta kohdeyleisöstäni, koska tunnen oman yleisöni parhaiten. Minun yleisöni aikoihin vaikuttavat muun muassa lasten nukuttamisajat.

Mennään takaisin hashtageihin. Se, mitä hashtagia olisi parasta käyttää ei ole täysin yksiselitteistä, mutta kaiketi optimaalinen hashtag olisi sellainen, jolla on paljon paljon seuraajia, mutta joka ei ole kuitenkaan liian yleinen. Tarkoitan, että esim. #tuoli ei välttämättä ole kiinnostava, mutta jonkin tietynmerkkinen tai -tyyppinen tuoli saattaa ollakin. Ei kannata välttämättä käyttää paljon käytettyä hashtagia vaan hashtagia, joka on tarpeeksi kiinnostava, jotta moni ihminen on klikannut Instagramin ehdotuksen seurata sitä tai jonka moni on itse ottanut seurantaan. Instagram ehdottaa käyttäjälle, joka on ollut kiinnostunut tietyn hashtagin sisältämistä postauksista, sen hashtagin seuraamista. Hashtagien seuraamiset näkyvät tilin seurattavien listalla ylimpänä.

Hashtageja on paras käyttää aina 30, maksimimäärä, per postaus. Jos siis on tarkoitus hakea kaikki näkyvyys, mikä vain on mahdollista saada. Instagramissa on myös kiellettyjä hashtageja, joita löytyy esimerkiksi täältä.

Mutta sitten itse asiaan. Mitä keinoja on löytää hyvät, paljon näkyvyyttä, tuovat hashtagit?

1. Kokeileminen

Ainut absoluuttinen keino löytää hyvät hashtagit on kokeilla postauksissa eri hashtageja. Kuitenkin jos yksi hashtag toimii tänään, niin se ei välttämättä toimi huomenna. Jotkin hashtagit voivat olla hetken aikaa hyvin suosittuja ja suosio voi sittemmin laimeta. Toiset hashtagit säilyttävät suosionsa pitempään. Esimerkiksi jonkin TV-ohjelman, trendin tai kriisin aikaan tähän liittyvät hashtagit ovat suosittuja, mutta myöhemmin niillä ei välttämättä ole enää yleisöä.

2. Hashtag-generaattorit

Tämä on helppo tapa saada ainakin jotkut hashtagit postaukseen, joista joku sitten saattaa olla yleisölle mielenkiintoinen hashtag. Hashtag-generaattoreita on paljon, mutta tässä yksi, joka sisältää myös suomenkielisen hashtagit.

3. Samasta aiheesta julkaisevien käyttämät hashtagit

Mitä minä teen usein etsiessäni hashtageja, on se, että mietin yhden hashtagin, joka liittyy mahdollisimman keskeisesti julkaisun teemaan ja haen hakukentästä julkaisuja sillä hashtagilla. Sitten käyn läpi sen hashtagin postauksia ja katson, kuinka paljon tykkäyksiä mikäkin sillä hashtagilla varustettu postaus on saanut ja etsin postauksesta muita hashtageja omaan postaukseeni.

Sivuhuomautus: Tykkäysten määrä ei ole suoraan verrannollinen postauksen saaman näkyvyyden kanssa. Usein mitään korrelaatiota ei edes ole, mutta tietysti jos julkaisulla on 100 tykkäystä, niin sen on joka tapauksessa nähnyt ainakin sata ihmistä. Jos tykkäykset on vastaavasti 1000, niin tietysti sen on nähnyt ainakin 1000 ihmistä. Omien kokemusteni perusteella tykkäysten ja näkyvyyden suhde on usein tyyppiä 1/10, mutta tämä on vain minun omien huomioiden perusteella. Minulla ei ole aiheesta mitään laajempaa dataa.

4. Selaa muiden seuraamia hashtageja

Aikaisemmin viittasin tähän, mutta mainitsen sen vielä omana kohtanaan. Instagramissa voi tilien lisäksi seurata myös hashtageja. Niinpä jos näet jonkun tilin seuraavan jotain tiettyä hashtagia, joka liittyy sinun julkaisuihisi, niin saattaisi olla järkevää testata sitä hashtagia postauksissa. Ehkä joku muukin käyttää samaa hashtagia. Annan tästä joitain tiettyihin aihepiireihin liittyviä esimerkkejä:

Lapsiperheaiheiset tilit
#minirodini #instamamasfinland #ministf #kidscrafts 

Sisustus
#instagkodit #interior #stailaus #instablogitsisustus #nordicinteriorinspo #makuuhuoneensisustus #etuovisisustus #nordichome #scandiinspo #mynordichome #interiorinspiration #vihersisustus #scandinavianhomes #sisustus #everydaydesignfinland

Bloggaajat
#somevaikuttajatfinland #vaikuttajatfinland #flatlaylove #instablogit #instabloggaajatsuomi #instablogitfinland #brandrepsearch #brändilähettiläs #verkostoidutaan #instamutsit

Muoti
#lvffin

Matkailu
#visitlapland #ourfinland #karavaanarit

Luonto
#instanature #landscapelovers #suomenluonto

Ompelu
#sewingforkids #lastenvaateompelijat #lastenvaateompelu #saumanvara

Mielenterveys
#mielenterveys #personaldevelopment 

Kauneudenhoito
#curlygirlsuomi #makeupartistworldwide

Liikunta
#workoutmemes

Luonnonsuojelu
#zerowastehome #mybestthriftfind

Arvonta
#arvonta #giveaway (Ei ole ehkä järkevää käyttää näitä kahta hashtagia feed-julkaisussa. Ovat laajalti seurattuja hashtageja, mutta sinusta tehdään huijaustili hyvin nopeasti.) #kilpailu 

Tuossa listassa joitain esimerkkejä minun seurattavien seuraamista hashtageista. En ole tarkoittanut tätä listaa millään muotoa käytettäväksi sellaisenaan missään julkaisussa. Vaikka joku hashtag olisi paljon seurattu, niin se ei automaattisesti tee siitä näkyvyyden kannalta hyvää hashtagia tai hashtagia, jolla saavutat kohdeyleisösi. Se on usein kuitenkin hyvä alku ja testaamisen arvoinen.Saattaisit pitää myös näistä

0 kommenttia