Hän saa jopa nelinkertaisen palkan työstä, jonka sinä olet tehnyt hänen puolestaan

by Emiilia - 4/01/2022

Olen viime päivinä miettinyt sekä hoitoalan että opettajien lakkoa. Kyllä, minun eräs tuttu kävi tekemässä muutaman vuorokauden kuussa terveyskeskuksessa (julkisella!) lääkärin sijaisuuksia eräässä pienessä kunnassa. Hänen palkka oli 6 000 - 10 000 € /kk. Minulla itselläni on saman tasoinen koulutus (ylempi korkeakoulututkinto). Opettajana sain julkisella 2300 € / kk ja yksityisellä 3200 € / kk kokopäivätyöstä. Hoitoalalla olen tehnyt sijaisuuksia vain lastenhoitajana - sijaistanut siis käytännössä lähihoitajia ja saanut palkkaa, joka kokopäiväisenä vastaisi ehkä noin 2000 € / kk. Mutta huom. tämä on ollut kouluttamattoman palkka.

Mielessäni on pyörinyt monta asiaa tämän tiimoilta. Yksi asia on jäänyt selkeänä mieleeni: kolme muistikuvaa vuosien varrelta. Luulen, että kaikki lääkärit muistikuvissani olivat kandeja (toivon niin!), mutta kaikki kolme olivat tekemässä jotakin, joka sinänsä käsittääkseni kuului heidän työhönsä, mutta heistä kukaan ei osannut tehdä sitä. Yksi lääkäri halusi terveydenhoitajan arvion siitä, kuinka päin vauva oli kohdussa. Ei osannut katsoa ultrakuvaa. Toinen ei oikein osannut vaihtaa  avanteen letkua. Pyysi lähihoitajan tekemään sen. Kolmannelta ei meinannut onnistua ballongin laitto. Tarvitsi kätilön neuvomaan häntä.


Ne muistot ovat pyörineet paljon mielessäni lukiessani lakkouutisia - nimittäin kun ajattelen sitä, niin lopputulos on aina sama: Sinä teet toisen ihmisen työn hänen puolestaan tai hoidat samaa tehtävää hänen kanssaan ja hän saa siitä jopa nelinkertaisen palkan sinuun verrattuna! Työstä, jonka sinä olet tehnyt hänen puolestaan tai työstä, jonka sinä osaat tehdä häntä paremmin.

Käsittääkseni palkkaerot eivät ole käytännössä aivan niin suuret ja ymmärrän kyllä, miksi lääkäreillä on kovat palkat. He ovat paljosta vastuussa eikä heidänkään työnsä helppo ole. Kukaan ei voine kuitenkaan kieltää, että joku tässä kokonaisuudessa mättää. Toinen tekee kokopäivätyötä ja saa vuokrat, sähkölaskut, ruoan ja bensat vain vaivoin maksettua, samalla kun hänen työkaverinsa tekee vain muutaman vuoron kuussa eikä laskujen maksaminen ole ongelma.

Luulen, että olematta itse hoitoalalla näen tästä kokonaisuudesta vain hyvin rajoitetun osan. Sen sijaan opettajien palkoista luulen voivani sanoa jotain siitä ymmärtäen. Muistan varmasti ikuisesti erään kymmeniä vuosia alakoulun opettajana olleen miehen sanat erään raskaan tunnin jälkeen, jolloin hän oli opettanut minun oppilaitani yhden tunnin ajan: "Olisi niin paljon helpompia tapoja ansaita leipänsä." Hän oli niin oikeassa!

En ole ollut IT-alalla. En tiedä alan todellista vaikeustasoa, mutta usein mietin niitä IT-ammattilaisia, joilla on edelleen heilläkin sama koulutusaste (ylempi korkeakoulututkinto) kuin minulla. Heidän mediaanipalkka pyörii 4 000 € / kk, mutta se on vaan mediaani. Heidänkin palkka voi olla hyvin paljon enemmän.

Tässä aika hauska palkkavertailu eri maisterin koulutuksen saaneiden keskipalkoille. Huomaa, että vain yhden alan maisterin keskipalkka on alle 3000 euroa kuussa. Arvatkaa minkä! No meistä opettajista iso osa on toki muitakin kuin kasvatustieteen maistereita. Niille, jotka eivät alaa tunne, niin tyypillisesti luokanopettajat eli alakoulun opettajat ovat koulutukseltaan kasvatustieteen maistereita. Itse olen siis filosofian maisteri, mikä taas on yleinen, mutta ei toki ainut, sitä ylempien asteiden opettajien koulutus. 

Mitä tällä haluan sanoa? Että yritetään nyt oikeasti saada palkoissa näkyvää arvostusta sekä hoitajille että opettajille. Napataan vaikka vähän muilta pois 😋

Saattaisit pitää myös näistä

2 kommenttia

 1. itse mielelläni tienaisin vaikka tonnin kuussa vähemmän, jos saisin joka kesä pitää edes kuukauden lomaa putkeen. Saatika sitten 3kk lomaa, siten että ennalta tiedän milloin loma on.
  lääkärit ovat tosiaan käyneet 7-10 vuotta koulutukseensa, sen jälkeen kun suurin osa on useita vuosia ensin hakenut sinne. toisinsanottuna ehtisit siis siihen opettajakoulu perään käydä IT alan koulutuksen ja olla pari vuotta töissä, jonka jälkeen lääkärit vasta valmistuisi, jos nyt ylipäätään pääsee koskaan sinne kouluun.

  lisäksi tuollaisesta 8000euron nelinkertaisesta palkasta maksetaan keskimäärin yhdeksänkertainen vero :D eikös ole reilua.
  8000 euron palkasta veroa siis keskimäärin 3400 euroa, tuollaisilla pikkukunnilla vielä enemmän jos siellä sattuu olemaan kirjoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Opettajien pitkä kesäloma on myytti :) Ensinnäkin se on kesä- ja heinäkuun ja elokuusta noin 1,5-2 viikkoa. Yleensä opettajien työ alkaa opettajien yhteisillä päivillä ennen oppilaiden tuloa. Sen lisäksi opettajat hyvin usein valmistelevat pitkin kesää tulevaa vuotta. Sanotaan, että he ovat lomalla, mutta minä en ole ainakaan koskaan ollut lomalla opettajana. On hyvin tyypillistä, että opettajia saatetaan pitää monia vuosia sillä tavalla, että heidän määräaikaisia sopimuksia ei jatketa kesän yli eli kun edellinen sopimus loppuu viimeiseen koulupäivään toukokuun lopussa ja seuraava alkaa tosiaan pari päivää ennen koulun alkua opettajien yhteisillä valmistelupäivillä eli käytännössä monet opettajat ovat yksinkertaisesti työttömiä sen kesän ajan, ei lomalla. Minä opiskelin samalla yliopistossa, joten tein yliopistoon kesäopintoja ja kävin töissä toisessa työpaikassani sen kesän ajan, jolloin olin peruskoulussa töissä. Olin siellä siis kaksi vuotta ja puhun siitä kesästä, mikä oli siinä välissä.

   Eikä tässä vielä kaikki. Tämä oli keissi, kun opetin peruskoulussa. Keissi oli aivan toinen, kun opetin aikuisia. Kesäloma oli tällöin vain heinäkuun. Ja silloinkin valmistelu tulevaa elokuuta varten on tyypillisesti aloitettava jo aiemmin. Minulla ei siis opettajana koskaan ollut lomaa. Muistan ikuisesti erään lukion psykologian opettajan sanat, joka oli ollut jo minun siskon lukion opettaja - siskon, joka on minua 18 vuotta vanhempi. Palasin omaan vanhaan lukiooni henkilökohtaiseksi avustajaksi opettajavuosien jälkeen 24-vuotiaana. Tällöin tämä psykologian opettaja oli ollut talossa siis ainakin 23 vuotta. Hän sanoi sen hyvin tyhjentävästi, kun koulu alkoi elokuussa. Hän sanoi, että tämä kesä oli hänen uran ensimmäinen, jota hän ei käyttänyt tulevan vuoden valmisteluun. Hän piti ensimmäisen oikean kesälomansa silloin yli 20 vuoden jälkeen.

   Minun kokemusten perusteella opettajien pitkä kesäloma on siis myytti :)

   Poista