Rintatulehdus

by Emiilia - 7/08/2023

Varoitan heti alkuun, että tämä postaus on hieman ällöttävä. Päätin kuitenkin kirjoittaa aiheesta, koska yritän olla vertaistukena samoissa elämäntilanteissa oleville ja kertoa rehellisesti omasta arjestani. Minulla on ollut ensimmäinen kunnon rintatulehdus näiden kolmen raskauden aikana. Se on ehkä ihme, koska olen kuitenkin imettänyt tähän mennessä jo yli kaksi vuotta ja neljä kuukautta. Jotain pientä rintatulehduksen tyyppistä on ehkä joskus ollut.

Kuva Huttunen Photographyn ottama osana aiemmin 
julkaistua yhteistyötä, johon liittyvän blogipostauksen löydät täältä.

Oma veikkaukseni on, että tämän imetysajan aiempien lasten imetyksestä erottaa se, että kaksi muuta vauvaa syntyi elokuun lopussa ja siksi käytännössä kesäaika, jolloin olisimme olleet ulkona, on ollut vasta siinä vaiheessa, kun olen imettänyt vähemmän. Olen aloittanut kiinteät molemmilla vanhemmilla tytöillä jo kauan ennen kesää ja näin ollen imettänyt luonnollisesti kesän tullessa vähemmän kuin täysimetetyn lapsen kohdalla. Miten kesä tähän rintatulehdukseen liittyy? Eihän se välttämättä liitykään. Kuitenkin viimeisen muutaman viikon aikana olen oppinut, että etenkään märät uikkarit ja tuuli tai märkien uikkareiden vaatteiden alle jättäminen imettäessä eivät ehkä ole parhaita vaihtoehtoja. Rinnat pitäisi suojata. Niiden pitää olla lämpimässä.

Olen kyllä kuullut monien ystävien varoitteluja siitä, kuinka vakavakin rintatulehdus voi olla ja kuinka rintoja pitää imettäessä suojata kylmältä. He olivat aivan oikeassa. Rintatulehdus on tosiaan kivulias. Toissapäivänä oltiin siinä pisteessä, että minulla oli tosi huono olo ja horkka. Tuntui, että kuume nousee. Otin tulehduskipulääkkeitä ja imetin kivusta huolimatta - olen koko ajan imettänyt kivusta huolimatta - välillä hengittäen nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Imettäminen tuntuu kuitenkin auttavan oireisiin parhaiten.

Katsoin netistä ohjeita, että rinnasta pitää imettää, vaikka se olisi tulehtunut ja vaikka sieltä tulisi märkää tms. pois. No tämänpäiväinen näky oli kyllä niin ällöttävä, etten edes haluaisi ajatella koko asiaa. Huomasin, että meidän poika tosiaan imi sitä mätää tai märkää tai mitä lie. Se oli kamalan näköistä. Puistattaa se näky vieläkin.

Tämä on vielä pakko kertoa. Olen siis aloittamassa Kultapaloilla perhepäivähoitajana ja eilen oli Kultapalojen virkistyspäivä, jolloin tapasin ensimmäistä kertaa uusia "työkavereita" eli muita ketjun yrittäjiä. Tilaisuus oli rannalla, jossa oli mahdollisuus uida, ajaa vesiskootterilla ja saunoa. Rakastan merta ja tietysti vaikka tilanne olisi kuinka paha, niin jos tilaisuus tarjoutuu ei minua voi pitää poissa merestä. Päätin, että turvallisin tapa päästä merelle on SUP-laudalla rinnat suojaten. Olin siis tilanteessa 11 minulle ennestään tuntemattoman ihmisen kanssa, joihin olisin tietysti halunnut tehdä hyvän vaikutuksen, koska tulen työskentelemään heidän kanssaan seuraavat vuodet (joukossa oli myös kolme miestä). Sen sijaan esiinnyin hassussa pyyhe-uikkari-viritelmässäni.

Se oli ensimmäinen suppailukertani. He opastivat minua ystävällisesti. Kaikki meni pitkään hyvin. Olin kontillani ja istuin laudalla. Rintoja kivisti hieman. Yritin ignoorata sen ja nauttia merestä. Meri oli ihana, vaikkei pyyhe suojannutkaan kokonaan. Ratkaiseva hetki oli, kun uudet ystäväni merellä eivät saaneet vesiskootteria käyntiin. Lähdin turvaamaan pelastusoperaatiota eli melomaan kohti vesiskootteria sinne uivan vesiskootterin-käyttötaitoisen-henkilön vieressä. Kaikki meni hyvin. Saimme kyseisen henkilön vesiskootterille ja sitten yhtäkkiä keskittymiseni herpaantui. Molskahdin veteen. En saanut itseäni enää vängättyä takaisin SUP-laudalle. Niinpä olin pyyhkeineni kaikkineni lopulta kuitenkin kylmässä vedessä uimassa takaisin laiturille. Hassua oli, että vedessä en tuntenut enää ollenkaan kipua. Laiturille päästyäni menin ensin kuumaan suihkuun ja sitten saunaan. Kipu helpottui ja tänään tilanne oli jo selvästi parempi. 

Luulen, että se rintatulehduksen helpottuminen kyseisen tapahtumaketjun seurauksena oli sattumaa. En tiedä. Kylmä-kuuma-vaihtelu? Suolainen merivesi? Suolallahan on tietysti lääkinnälliset ominaisuutensa. Useamman tunnin imettämättömyys? Tai sen jälkeinen isomman määrän maitoa imettäminen kerralla. En tiedä. Oli miten oli. Kannattaa pitää rinnat kylmältä suojassa.

LinkkejäAvainsanat: rintatulehdus, rintatulehdus ja imetys, rintatulehduksen hoito, äitiys, imetys, tiehyttukos, rintojen hoito, rintatulehduksen ehkäisy

Saattaisit pitää myös näistä

1 kommenttia

  1. Joo lämpö auttaa! Sauna tai kylpy tai suihkussa. Kylvyssä rintaa käsin lypsäessä näki hyvin eron. Terveen rinnan maito vaan levisi kylpyveden joukkoon ja kipeän rinnan maito taas tuli sellaisen a nauhana tai "matona". Ekaan tulehdukseen kesällä 2014 jouduin syömään antibiootti kuurin, se ehti mennä niin pahaksi etten voinut käyttää vasenta kättä kun rinta oli niin kipeä. Onneksi sen jälkeen opin tunnistamaan oireet niin et pumppu ja suihku/sauna on riittäneet 😊

    VastaaPoista