Vauvan juhlien tarjoilut

by Emiilia - 4/22/2023

Meidän vauvan nimenanto- ja siunaustilaisuus järjestettiin viime sunnuntaina. Ensin vauva sai siunauksen ja nimen kirkossa. Sen jälkeen ajelimme sukulaisten ja ystävien kanssa meille kotiin juhlimaan vauvaa. Juhlien tarjoilut olivat pitkästä aikaa aika onnistuneet, joten pistän tähän muutaman reseptin juhlien tarjoiluista. Osa resepteistä on vegaanisia.



Ensimmäinen resepti on parhaan ystäväni perheeltä kopioitu. He puolestaan ovat saaneet reseptin Allas-lehdestä (12/05). Suomennan reseptin vapaasti tähän. Jokainen tätä reseptiä maistanut tietää, että tämä on maailman paras kylmäsavulohijuustokakkuresepti.

Kylmäsavulohijuustokakku

Pohja
350 g saaristolaisleipää
100 g sulatettua voita

Täyte
400 g kylmäsavulohta
4 liivatelehteä
300 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl ranskankermaa
1-2 rkl sitruunamehua / puolen sitruunan mehu
1 dl hienonnettua tilliä
suolaa
pippuria

1. Murenna saaristolaisleipä. Sulata voi ja sekoita leivänmurusiin. Kaada seos 24 cm leveään irtopohjavuokaan. Painele ruokalusikan takaosalla.
2. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi palasiksi. Pistä liivatelehdet kylmään veteen viideksi minuutiksi.
3. Sekoita joukkoon tuorejuusto, ranskankerma ja tilli. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna mikrossa sitruunamehu ja anna liivatelehtien sulaa siihen. Kaada sitruunamehu ja liivatelehdet täytteeseen ohuena norona samalla voimakkaasti sekoittaen.
4. Kaada täyte irtopohjavuokaan ja pidä jääkaapissa vähintään neljä tuntia ennen tarjoilua niin, että seos ehtii jähmettyä.


Vegaanisen suklaamoussekakun resepti löytyy alunperin täältä, mutta koska en löytänyt mistään kaupasta reseptissä mainittua Fazer Aito -jälkiruokakastiketta ja kananmunan korvasin vegaanisesti, niin lienee parasta kirjoittaa resepti tähän postaukseen sovellettuna uusiksi. 

Vegaaninen suklaamoussekakku

Suklaakakkupohja
75 g maidotonta margariinia 
75 g vegaanista tummaa suklaata 
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 dl sokeria 
¾ dl vehnäjauhoja 
 
 + seuraavat keskenään vatkattuna:
1 rkl maissitärkkelystä 
1 tl leivinjauhetta
1 rkl öljyä
2 rkl vettä
 
Tummasuklaamousse 
2 prk (à 250 ml) kauravispiä  
3 rkl tummaa kaakaojauhetta 
400 g tummaa suklaata 
 
1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sulata ja sekoita keskenään rasva ja suklaa joko mikrossa tai kattilassa. Sekoita joukkoon kaakaojauhe. Anna jäähtyä 10 minuuttia. Lisää suklaaseoksen joukkoon sokeri, jauhot ja keskenään vatkatut maissitärkkelys, leivinjauhe, öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes pinta tuntuu kiinteältä. Jäähdytä pohja.

2. Vatkaa kauravispi vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa. Jäähdytä suklaa kädenlämpöiseksi ja sekoita kaakaovaahdon joukkoon. Vatkaa tasaiseksi. Kaada mousse suklaakakkupohjan päälle. Nosta jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi.


Kuvan kinkkupiirakka on yksi minun luottoresepteistä. Se on Kinuskikissan pettämätön, aina yhtä hyvä, kinkkupiirakka. Resepti löytyy täältä. En tehnyt tällä kertaa kinkkupiirakan pohjaa itse, vaan käytin kaupan valmispohjaa ja pidin lopputuloksesta.


Suolaisia vegaanisia tarjottavia oli kahta lajia. Riisipiirakat ja suolainen piirakka, jonka resepti löytyy täältä. Ei olisi ikinä tullut itse mieleen käyttää munakoisoa niin kuin reseptissä oli käytetty. Mielenkiintoista oli se, että munakoisopiirakka muistutti hyvin paljon sienipiirakkaa, vaikka siinä ei ollut ollenkaan sieniä. Pidin tästäkin piirakasta tosin kostea kuivatasapaino oli vaikea. Pidin piirakkaa liian pitkään uunissa, kun ajattelin, ettei sen pitäisi jäädä näin löysäksi. Jos leivotte tätä, niin suosittelen noudattamaan tuota ohjetta, että piirakan antaa rauhassa jäähtyä ennen tarjoilua. Tässäkin piirakassa käytin pohjana kaupan valmispiirakkapohjaa.




Alimmaisen kuvan itse juhlakalusta ottanut Oona.


Hakusanat: nimiäiset, ristiäiset, nimenantojuhla, tarjoilut, ristiäisten tarjoilut, nimiäisten tarjoilut, vauvajuhla, vegaani, vegaanileivonta, vegaaninen leivonta, kavring, maailman paras kylmäsavulohijuustokakku

Saattaisit pitää myös näistä

2 kommenttia