Miksi vauva itkee? Miten tunnistaa vastasyntyneen itkut?

by Emiilia - 4/19/2023

Meidän kolmas vauva. Tämä on meidän vauvoista itkuisin. Luulen, että edelleen hän itkee vähemmän kuin moni muu vauva. Meidän kaikki vauvat ovat olleet tosi helppoja. Tämän kanssa tietysti on koettu vasta 1,5 kuukautta, joten on mahdotonta tietää, miten tilanne jatkuu. Ystäväni Oona pisti minulle viestillä videon, jossa käydään läpi vastasyntyneen pitämät äänet. Video oli tosi hyvä. Tunnistin heti jokaisen itkun meidän pojan itkuista. Tajusin, että suunnilleen tiedän, mikä vauvalla on milloinkin, mutten ole koskaan tosissaan ymmärtänyt, että jokaiselle "ongelmalle" on oma itkunsa/ääntelynsä. Yleensä päättelen tarpeen kontekstista. Videon nähtyäni aloin miettiä, että saattaa olla, että ehkä tunnistan myös itkuja, mutten ole tajunnut tunnistavani niitä.

Käy katsomassa video Instagramissa tai YouTubessa. Videolla esitellään viisi eri itkua tai ääntelyä. Erittelen ne lyhyesti seuraavassa. Aihetta voi googlettaa tarkemmin hakusanoilla "Dunstan Baby Language". Esimerkiksi Wikipedia artikkeli löytyy täältä.

1. "Neh" Hungry. Vauvalla on nälkä. Meidän vauvalla ääni on lähinnä "nää". Aluksi tämän meidän nykyisen vauvan kohdalla vitsailimme, että hän sanoo "ei" ruotsiksi. Ääni tulee vauvan imurefleksistä.

2. "Owh" Sleepy. Vauva on väsynyt. Tämä ääni muodostuu hyvin samalla tavalla kuin haukottelu.

3. "Heh" Discomfort. Vauvalla on epämukava olo. Tämä on stressireaktio, jonka aiheuttaa ihoärsytys. Vaipanvaihto saattaa auttaa. 

4. "Eairh" Lower gas. Vauvalla on ilmaa mahassa tai maha on sekaisin. Ääni syntyy siitä, että vauva yrittää puristaa ilmaa suolessa eteenpäin. Tähän ääneen ja prosessiin liittyy yleensä jalkojen tuominen vartaloa kohti.

5. "Eh" Burp. Vauva yrittää röyhtäistä. Tällöin vauva pitää nostaa pystyasentoon ja röyhtäyttää, jotta ilma pääsee ulos. Ääni muodostuu yksinkertaisesti siitä, että vauvan refleksit ohjaavat ylimääräistä ilmaa ulos.

Mielenkiintoinen teoria ja uskon kyllä, että tässä on perää. Olen yrittänyt kuunnella vauvan ääntelyjä ja tietoisesti tunnistaa niitä. Aika nopeasti huomasin, että pelkästään vauvan ääntelyn perusteella on vaikea tietää, mikä on hätänä, koska usein vauvalla tuntuu olevan hätänä useampi asia ja hän antaa useampaa signaalia yhtä aikaa tai peräkkäin. Välillä taas ääntelyn tunnistaminen on helppoa ja signaaleja on vain yksi. Aion jatkaa vauvan ääntelyn kuuntelemista tietoisesti, jotta pystyisin paremmin tunnistamaan vauvan tarpeet.

Mitä kommentteja? Tunnistatteko te yleensä vauvan itkut? Tunnistatteko te ne vauvan käyttämien äänteiden vai enemmän kontekstin perusteella?


Kuvat: Oona

Saattaisit pitää myös näistä

1 kommenttia