Sikiöllä sydämen sivuääni

by Emiilia - 1/18/2023

Maanantai. Rv 31. Tämän päivän säikähdys oli neuvolan dopplerilla kuultu sydämen sivuääni. Neuvolaterveydenhoitaja ja harjoittelija kuuntelivat vauvan sydänääniä. Sydänäänessä kuului epäsäännöllinen lisälyönti. Vauva liikkui lähes koko ajan, joten dopplerin äänet olivat vaikeasti erotettavissa. Terveydenhoitaja lähetti minut sairaalan päivystykseen. 

Pääsin ekaa kertaa sitten vuoden 2019 käyrille. Jännä tunne. Samoissa tiloissa Porvoon sairaalassa käyrillä istuin vuonna 2017, kun minut lähetettiin mm. vauvan sydämen alhaisen lyöntitiheyden vuoksi synnytyssairaalaan käynnistykseen. Koitin muistuttaa itselleni, että tällä kertaa en ole lähdössä synnyttämään. Silloin raskaus oli yli 10 viikkoa myöhemmässä kuin tänään.
Käyrässä ei näkynyt mitään kovin kummallista, mutta koska vauva liikkui edelleen siinäkin sen verran, että joku jakso oli epäselvä, niin menen vielä ylihuomenna ultraan. Hoitaja sanoi, että ei kannata olla mitenkään huolissaan. Ei vaikuta, että siinä olisi mitään ihmeellistä.

Sain Instagramissa monia viestejä teiltä. Kiitos niistä. Niiden perusteella ilmeisesti sekä oikeat sydämenrytmihäiriöt vauvoilla että väärät hälytykset ovat aika yleisiä - joskus vaarattomia, joskus vaarallisia ja joskus johtuvat jostain muusta kuin siitä, mistä vaikuttaisi johtuvan.

Keskiviikko. Rv 32. Tänään ultrassa sikiön sydämen rakenne ja virtaukset näyttivät täysin normaaleilta mutta ultraan piirtyvässä käyrässä oli satunnaisia rytmihäiröitä. Lääkäri sanoi, että ne voivat johtua kehittymättömyydestä ja saattavat korjaantua vauvan kasvaessa.  Sydänääniä seurataan loppuraskaus neuvolassa 1-2 viikon välein. Jos rytmihäiriöitä alkaa esiintyä tiheämmin, niin sitten taas lääkäriin. 

Tilanteesta mielenkiintoisen tekee se, että minun toisen vanhemmista yhdellä sisaruksella on todettu kaksiliuskainen aorttaläppä. Joissain lähteissä siitä käytetään myös nimitystä kaksipurjeinen aorttaläppä tai bikuspidi aorttaläppä. Lääkäri sanoi, että se ei näkyisi ultrassa. Se on vahvasti perinnöllinen mutta ei hengenvaarallinen. Tässä lähteitä siitä:


Oli mikä oli, niin tilanne ei näytä kovin vaaralliselta enkä ole siitä kovin huolissaan. Jos vauvan sydämessä olisi jotain hengenvaarallisen hälyttävää, niin se olisi kaiketi näkynyt ultrissa. (Niitä on otettu tähän mennessä viisi!)


Saattaisit pitää myös näistä

1 kommenttia

  1. Hyvä, että kuunnellaan ja tutkitaan ja kevennetään huolta tiedon lisääntyessä. Kaikkea hyvää jatkoon :)

    VastaaPoista