Ai niin meille tulee pian vauva - voiko odottava äiti unohtaa?

by Emiilia - 2/24/2023

Viime päivät olen keskittynyt pitkästä aikaa jälleen töihin käytännössä koko hereilläoloaikani. Useampi kuukausi tässä välissä kului löysemmällä aikataululla kuin vuosiin. Tein paljon käsitöitä - toki niistäkin on tarkoitus saada rahaa (vt. verkkokauppa), mutta käsityöt ovat aina rentouttavampaa tekemistä kuin sometyön deadlinet. No jaa ne yötä myöten valvotut myyjäisiä edeltävät yöt tosin eivät ole olleet kovin rentoja. Tällä hetkellä on tarkoitus kuitenkin lähinnä kasvattaa varastoa ja lisätä valmiita tuotteita verkkokauppaan.

Oli miten oli tämän kaiken keskellä on helppo unohtaa, että odotan vauvaa ja raskaus on täysiaikainen neljän päivän päästä - tai sitä, että itse asiassa olen ollut virallisesti äitiyslomalla nyt yksitoista päivää. Sometyöstä (saati sitten ompelemisesta!) en ole missään vaiheessa saanut tuhansia euroja kuussa, joten käytännössä aion tehdä jonkin verran somea - ja ompelemista - koko raskaus-/vauva-ajan ja ne muutamat sataset menevät yrityksen tilille, josta joko sijoitan ne yrityksen kuluihin tai nostan vanhempainvapaiden päätyttyä. 


Vauvan laskettu aika on siis 21.3.2023, mutten usko, että vauva syntyy vielä maaliskuussa tai ainakaan ennen ihan viimeisiä päiviä ellei raskautta käynnistetä aiemmin. Jos en olisi nyt nuhainen, niin synnytystapa-arvio sairaalassa olisi ollut tänään. Nyt se siirtyi viikon päähän, sillä seurauksella, että synnytystapa-arvio tulee olemaan aikana, jolloin vauva on jo täysiaikainen. Sikiöhän on siis täysiaikainen, kun raskausviikot ovat 37+0. Meidän ensimmäinen vauva syntyi 41+6 ja toinen 41+3. Noista luvuista lukija varmasti ymmärtää, miksen ole vielä pakannut sairaalakassia, täyttänyt vaunujen renkaita tai tehnyt synnytystoivelistaa tai miksi olen edelleen varannut deadlineja koko maaliskuun ajalle.

Koitan välillä aina kaiken keskellä muistutella itseäni, että vauvan liikkeitä pitäisi laskea ja verensokeria mitata. Verensokeria olen mittaillut harvakseltaan. Varsinkin viikko, jolloin meillä oli sekä flunssa että mahatauti samalla viikolla, oli sellainen, etten mitannut varmaan kertaakaan. Olemme olleet koko 2023 vuoden kaikilla viikoilla kipeinä tai joku meistä on joka viikko ollut. Yhtään tervettä viikkoa ei ole ollut. 

Neuvolatäti jaksaa aina muistutella verensokerien mittauksista. Minulla on siis tässä raskaudessa tasan yksi aamuarvon ylitys. Olin ollut syömättä pitkälti yli 12 tuntia - eli arvot eivät ole varsinaisesti vaihdelleet, vaikken ole tässä raskaudessa tehnyt ruokavalion eteen yhtään mitään. Edellisessähän yritin noudattaa ravitsemusterapeutin ohjeita, mutta tässä raskaudessa olen kyllä viisveisannut koko asiasta. Ensi viikolla sitten selviää, onko vauva ottanut jotain kasvuspurttia vielä tässä lopussa. Aiemmissa ultrissa on näyttänyt siltä, että vauva on siro. SF-mitta puolestaan on viime mittauksissa ollut hieman keskiarvon yläpuolella. Aiemmista raskauksista puolestaan on niin paljon aikaa, että niihin on vauvan kokoa vaikea verrata - varsinkin, kun painan tässä raskaudessa 15 kg enemmän kuin kahden viime raskauden lopussa.

Raskautta ei voi unohtaa. Liitoskivut vaativat asennon muuttamista usein ja vauvan liikkeet tuntuvat myös hyvin usein, mutta tavallaan sen, kuinka nopeasti synnytys lähestyy, on helppo unohtaa.

Saattaisit pitää myös näistä

1 kommenttia