Miten optimoida aamulähdöt pienten kanssa?

by Emiilia - 8/26/2020

Jokainen minut paremmin tunteva tietää tämän: Olen optimoija. Optimoin kaiken. Myös vapaa-ajan on oltava mahdollisimman optimaalisti ja piste. Joka tapauksessa yksi asia, jota olen näin kerhojen ja päiväkotien alettua hionut optimaaliseksi on aamulähdöt. Ei saa herätä liian aikaisin, koska muuten yö jää lyhyeksi, eikä liian myöhään, koska silloin on vaikea saada perusasioita tehtyä. MUTTA. Jos saa perusasioista karsittua mahdollisimman monta pois, niin...

1. Pukeutuminen

Minulla on aamuisin kolme ihmistä puettavana. Kolmevuotias pukee nykyisin yleensä ehkä yhden vaatteen itse päälleen, tyypillisesti kengät ja joskus saattaa pukea jonkin toisenkin vaatteen. Haluaisin tehdä aamuista silleen optimaalisia, että kaikki vaatteet olisivat valmiiksi laitettuna jo illalla. Sitä varten meillä on vaaterekki eteisessä, jossa yleensä puen lapset. Vaaterekkisysteemi toimii silloin, kun olen etukäteen pistänyt rekille muutaman päivän vaatekokonaisuudet, mutta joka ilta en jaksa laittaa seuraavan päivän vaatteita rekille. Eli kerralla pitemmäksi aikaa toimii, jos toimii. 

Pukemisessa teen yleensä sillä tavalla, että puen aina yhden raajan valmiiksi (kuulostaa hyvältä!). Tarkoitan tällä sitä, että laitan esimerkiksi vauvalle ensin vaipan, sitten sisähousujen toisen lahkeet, sitten haalarin toisen lahkeen ja lopuksi kengän. Sitten toistan saman seuraavalle raajalle jne. Tämän pukemistyylin olen ei-ollenkaan-itse-pukeutuvan-lapsen kohdalla havainnut optimaalisimmaksi.2. Hampaitten harjaaminen

Skip. Tämä on surullinen kohta, mutta monena aamuna se on skip tai sitten käyn viemässä tytön ensin kerhoon/päiväkotiin ja sitten vasta hoidan tämän tai sitten pesen vasta illalla. Joskus hampaat tuntuu niin likaisilta, että pesen ne ja yritän ehtiä tehdä kaiken muun siinä sivussa. Ja nyt kaikki hammaslääkärit silmät kiinni: Lasten hampaita en harjaa aamuisin. Joskus jos minä harjaan, niin tulevat pyytämään omiaan, mutta automaattisesti en sisällytä tätä lasten aamurutiineihin. (Tiedän, että tästä kohdasta tulee niin paljon taas negatiivista palautetta.) Meidän äiti aikoinaan opetti, että vähintään kerran päivässä pitäisi pestä. Kerran päivässä...

3. Meikki-/päivävoide

Tämä on minulle itselleni mielenkiintoinen kohta. Useimpina päivinä minulla ei ole aikaa laittaa mitään rasvoja aamulla. Käytän sen ajan sukkien metsästämiseen, hiusten kampaamiseen tms. Mutta tämän asian optimointia varten olen tehnytkin jotain. Hankin tässä erään verkostomarkkinointifirman, Nu Skinin, sävyttävän päivävoiteen. Tämä ei ole mainos. En ole varma tuotteen toimivuudesta, mutta ajattelin, että itse idea on loistava: Kosteutusta kasvoille ja meikki siinä samassa. Koitin tuota tuotetta tänään, mutta kesän rusketus näkyy valitsemalleni sävylle hieman liian voimakkaana. Toisin sanoen naamasta tuli liian vaalea. Täytyy odotella, että rusketus hälvenee. Sillä aikaa pistän naamaan ihan tavallista naamarasvaa aina silloin, kun ehdin, ja jos olen menossa johonkin järkevään paikkaan, niin sen lisäksi CC-voidetta.4. Meikkaaminen

Täytyy tunnustaa, että tämän kohdan optimointi on hieman kesken. Olen saanut optimoitua kulmakynän käytön pois kulmien kestovärjäyksellä, jolloin aamuisin ei tarvitse käyttää kulmakynää. Lue lisää täältä. Kulmien kestovärjäyksen teen kahden-kolmen viikon välein. Yritin myös ripsien kestovärjäystä, mutta aika nopeasti totesin, että minulla on niin pienet ja ohuet ripset, ettei niihin värin vaihtaminen juuri vaikuta. Tarvitaan voluumia. Olen jonkin aikaa harkinnutkin salaa tekoripsien laittamista. En tiedä katsotaan nyt, uskallanko kokeilla. Olen nähnyt ihmisillä, niin epäonnistuneita kestoripsiä - ja onnistuneita. En ole varma, kumpaan ryhmään sitten kuuluisin. Näiden lisäksi laitan aika ajoin kajaalia, mutta sitä en saa millään optimoitua. Se vie aina aikaa, enkä tee sitä kuin ehkä kerran-kaksi viikossa.

5. Deodorantti/antiperspirantti

En ole varma, kuinka moni tekee aamuisin jonkinmoisen kainalopesun tai käy suihkussa ja laittaa dödöä. Minä saatan käydä aamulla nopeassa suihkussa, mutta dödön laittamisen olen optimoinut aamuista pois. Käytän kerran viikossa laitettavaa antiperspiranttia. Sitä saa apteekeista, ja voin kertoa, että se helpottaa elämää paljon. (Rakastan näitä elämää helpottavia ratkaisuja: kuukupit, 7 päivän antiperspirantti, kulmien pikavärjäys...)
6. Aamupala

Tämä kohta vaihtelee. Ehkä suunnilleen joka toinen päivä meillä jää kaikelta muulta sähellykseltä aikaa syödä aamupala nätisti pöydän ääressä, mutta sitten ehkä joka toinen päivä otan tytöille valmispuuropussit mukaan ja he saavat syödä puuronsa autossa tai pyörän peräkärryssä. Minkäs teet. Toisin sanoen, jos kaikki muu on hyvin valmisteltu, niin tämä kohta saattaa toteutua pöytäversiona. Muutenkin nämä ovat yhteydessä toisiinsa aikas vahvasti.

Miten sinä optimoit aamulähdöt lasten kanssa? Hyvät vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan.

Mainos

Saattaisit pitää myös näistä

2 kommenttia

 1. Mä haen illalla kodinhoitohuoneesta lasten vaatteet eli 2xpaita,2xhousut,2xsukat ja 2xalushousut. Heitän ne vessan oven ulkopuolelle lattialle kahteen pinoon, jokaiselle omansa. Kolmanteen pinoon omat vaatteet. Herätyskelloni soi seitsemältä.
  Nousen, teen ja syön 2 leipää sekä juon kupin kahvia (mies keittänyt aamulla lähtiessään töihin puoli seiskalta). Pesen hampaat, laitan dödöä, meikkaan, harjaan hiukset ja puen. Herätän lapset 7.40.

  He menevät vessaan, 3-vuotias potalle, 5-v pytylle. Harjaan heidän hampaansa samalla kun ovat pissalla. Vauhdilla yöpuku pois päältä ja päivävaatteet päälle. Nuoremman puen, vanhempi pukee itse. Hiusten harjaus ja ulkovaatteet päälle. Ulos, autoon ja päiväkotiin aamupalalle 8.30.

  Aamun hetki yksin ennen heidän herätystään on ratkaiseva jaksamisen kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että jaoit tämän. Tässä blogihommassa olen usein miettinyt, että inspiroivinta on kuulla toisten jokapäiväisestä elämästä. On tosi hyvä, että on selkeä rutiini joka päivä ja vielä jos se ei kaadu niskaan pahasti. Valmistautumiselle peukku :)

   Poista