Lisäsimme tytön päiväkotitunteja, vaikka olen edelleen kotona

by Emiilia - 2/08/2022


Tiedostan, että tämä on niitä aiheita, joista saattaa tulla sanomista. Minulla on kaksi lasta, joista nuorempi on edelleen kokonaan kotihoidettu. Hän käy kerhossa muutaman tunnin muutamana päivänä viikossa. He ovat keskenään parhaat ystävät ja pahimmat riitapukarit. Heillä on ikäeroa kaksi vuotta ja 11 minuuttia.

Tytöt ovat keskenään aivan erilaiset. Vanhempi on herkkä, vilkas ja ujo. Hän kaipaa koko ajan toimintaa ja seuraa. Nuorempi on rohkea, avoin, päättäväinen ja määrätietoinen. Hän tietää mitä tahtoo. Hän pitää muitten lasten seurasta mutta leikkii mielellään myös yksin.


Vanhempi tyttö oli kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta, kun korona tuli. Hänen kannaltaan se oli erittäin huono hetki. Hän oli juuri alkanut kaivata leikkikaveria ja pikkusisko alkoi kaivata enemmän minun huomiota. Syy oli yksinkertaisesti se, että pikkusisko oli enemmän hereillä kuin aiemmin. Elimme silloin hänen kohdallaan suunnilleen samaa vaihetta kuin elämme nyt nuoremman tytön kohdalla. Tilanne on nyt kuitenkin paljon helpompi. Kerhot on taas auki ja elämä jatkuu. Tällä hetkellä tuntuu haikealle ajatukselle, että nuorempi tyttökin aloittaa päiväkodin elokuussa. Se on niin pian ja hän on vielä niin pieni.

Kun kerhot, joissa molemmat tytöt siis yhdessä käyvät suljettiin vuoden alussa kolmatta vuotta putkeen, niin totesin, että ehkä olisi parasta lisätä vanhemman tytön hoitoaikaa päiväkodissa. Hänelle tulee hyvin nopeasti tylsää, jos hän on päiväkausia vaan kotona. Hän kaipaa toimintaa. Toisaalta hän jännittää päiväkotiin menoa ja sanoo, ettei halua mennä sinne ja samalla hän on yleensä aivan innoissaan leikkimässä kavereiden kanssa, kun haen hänet sieltä. Nostin hänen hoitoaikaansa helmikuusta lähtien 84 tunnista kuukaudessa 105 tuntiin. 147 tunnista ylöspäin taitaa olla kokoaikainen hoitomäärä.

Lisäys tuntuu hyvältä. Minusta tuntuu aina, että jos asuisimme vaikka kerrostalossa, jossa olisi pihapiirissä samanikäisiä lapsia ja lapset voisivat leikkiä yhdessä pihalla, niin päiväkotia ei tarvittaisi niin paljon. Asumme omakotitalossa maalla. Lähinaapureiden lapset ovat vanhempia. Lasten kaverit menevät niin aikaisin viikolla nukkumaan, että ilta-aikaan ei oikein ehdi leikkiä. Niin ja isien (/toisen vanhemman) tullessa kotiin, perheet haluavat usein olla yhdessä. Siksi leikkitreffit sovitaan useimmiten päiväsaikaan.

Niinpä lisäsin tytön hoitoaikaa. Elokuuksi olen hakenut lapsille alle 126 tunnin hoitoaikaa eli ei sittenkään aivan täysiaikaista. Nähtäväksi jää, onko se riittävä ja mikä on missäkin tilanteessa parasta.

Saattaisit pitää myös näistä

0 kommenttia