600 € sähkölaskut kuukaudessa ja sen lieveilmiöitä!

by Emiilia - 2/05/2022

Tänään on pätkinyt taas sähkö. Tämä on ollut hassu talvi. Sähkölaskut ovat melkein tuplaantuneet viime talvesta. Nyt noin 600 €. Samalla olemme nähneet ensimmäistä kertaa kakkosella alkavia lukuja bensa-asemien hintapylväissä. Ei onneksi vielä dieselin kohdalla. Muistikuvissani kun sain ajokortin, hintapylväässä luki dieselin kohdalla nollalla alkava luku. En ole varma, oliko se niin.

He haluavat meidän vaihtavan sähköautoihin ja luopuvan puulämmityksistä ja öljystä, vaihtavan sähkölämmitykseen. Ymmärrän kyllä, että sähköä pidetään vähemmän saastuttavana ratkaisuna kuin noita kahta muuta vaihtoehtoa. En tiedä, onko kaikki sähköntuotanto oikeasti vähemmän saastuttavaa. Olen ehdottomasti myös sitä mieltä, että maapalloa pitää suojella. On itsekästä tuhota maapalloa tahdilla, millä me sitä tuhoamme. En tarkoita tällä postauksella sitä. Mitä minä pelkään on, että joku nappaa rahat välistä ja viisveisaa koko maapallosta.


Kuulin, että Itä-Suomessa sähköyhtiöt ovat pyytäneet kotitalouksia vähentämään sähkönkulutusta. Pitäisikö olla joku varasuunnitelma? Ehkä ei muurata takkoja umpeen aivan vielä?

Meiltä on kauppaan 9,5 km, tyttöjen kerhoon on 11 km, miehen työpaikkaan on 16 km eikä julkista liikennettä ole. Meidän perheessä on kaksi autoa. Toisen katsastus on ensi viikolla. Rahaa sen korjaamiseen ei ole talvikuukausien jälkeen jäänyt. Se on pakko pistää seisomaan.

Lähimmälle bussipysäkille on 1,5 km eikä siitä mene suoraa bussia sen paremmin miehen työpaikalle kuin tyttöjen kerhoonkaan. Kauppaan kyllä pääsee. Aloitan maaliskuussa uuden liiketoiminnan, joka vaatii auton käyttöä. No sen jälkeen varmasti pystymme myös korjauttamaan toisen auton.

Miksi kerron tämän? Luulisin, etten ole ainut, jolla on samanlainen setti menossa kuin meillä. Päättäjät ja liikemiehet pliis: Yrittäkää tehdä sekä ympäristön että ihmisten kannalta kestäviä ratkaisuja.

Julkaisin tämän saman tekstin Instagramissa eilen.

Saattaisit pitää myös näistä

4 kommenttia

 1. Elämä on kompromissien yhtälö. Anna meille voimia muuttaa, mitä pystymme muuttaa, nöyryyttä hyväksyä se, mitä emme pysty muuttaa, ja viisautta erottaa nämä kaksi asiaa toisistaan. Näin vapaasti tulkittuna.

  Voit vähentää sähkönkulutusta (niin sähkölaskua samalla) muuttamalla perheesi kanssa kerrostalokaksioon. Voit hiihtää kauppaan kesät talvet. Voit myös kasvattaa kaikki omaan tarpeen tulevat tavarat tietokoneita myöten. Tai sitten hyväksyä sen tosiasian, ettei Suomessa ole julkista liikennettä kun muutaman kaupungin keskustassa, autot eivät kulje ilman bensaa ja talo ei lämpene ilman energiaa. Tee maailman pelastamiseksi mitä pystyt. Olet tarpeeksi viisas erottamaan ne toisistaan 😀. Amen!

  VastaaPoista
 2. Auts! On muuten aika raju sähkölasku... Meilläkin oli rivitalossa suorasähkölämmitys, mutta ei puhuttu lähellekään noista lukemista pari vuotta sitten ja siitä taaksepäin. "Muistikuvissani kun sain ajokortin, hintapylväässä luki dieselin kohdalla nollalla alkava luku." Vahvistan, kyllä näin oli! Uskomatonta kylläkin...

  VastaaPoista
 3. Samaistun! Asuimme melkein 20v lasten kanssa haja -asutusalueella ja kaksi autoa oli ihan käytännön sanelema pakko! Suora sähkö + kaksi takkaa hohkasi lämpöä ja laskua meille talvisin. Välillä tuntuu, että monet päättäjät asuvat kaupungeissa, eivätkä oikein tajua, että monissa paikoissa kyse ei ole pelkästään VALINNOISTA! Tai siis toki ainahan on se valinta, että kaikki muuttavat kaupunkeihin kerrostaloihin...

  VastaaPoista