Minusta tuli kolumnisti. Jee!!

by Emiilia - 11/18/2020

Niin, minusta tuli kolumnisti. Erityisesti äitiysloman loppumisen jälkeen olen jatkuvasti etsinyt keinoja laajentaa omaa blogiin liittyvää toimintaa. Kai sitä voisi liiketoiminnaksi sanoa, vaikka tänään mies kyllä totesi, että 80 tienasit ja mainoksen tekemiseen meni yli 90 euroa. Kannattavaa? Nope. Ehkä pitäydytään sanassa "toiminta". Jokin aika sitten minun äiti ehdotti, että mitäs jos alkaisit kirjoittaa kolumnia. Minusta se oli mielenkiintoinen ajatus ja päätin kysellä eri lehdiltä, kaipaisivatko he kolumnistia. Totuus on kuitenkin tämä: Suomessa ei ilmesty enää perheaiheisia printtilehtiä. Perheen aika oli ainut printtilehti, jonka löysin. No heiltähän tuli vastaus, että kirjoita vaan. Niinpä minä kirjoitin. Jos teille kaikille ei vielä ole Perheen aika tuttu, niin:

Mikä?  
Perheen aika -lehti

Missä ilmestyy?  
Internetissä tässä osoitteessa perheenaika.fi ja ilmaisjakelulehtenä neuvoloissa.

Kuinka usein ilmestyy?
Käsittääkseni kolme-neljä kertaa vuodessa, mutta tätä en tiedä varmasti.

Julkaisija?
Maxel Pharma Oy 
 
Lehden somekanavat?
Instagram Facebook

Piti oikein kunnolla pinnistellä aivoja jollekin muulle taajuudelle. Olen kirjoittanut vain ja ainoastaan tiettyä tyyliä nyt useamman vuoden ajan. Lasten jälkeen en ole oikeastaan kirjoittanut muita tekstejä kuin viestejä muille sekä omia blogitekstejä ja kalenterimerkintöjä, kauppalistoja jne. Näitten tyyli on vapaa. Kolumnia kirjoittaessani yritin pinnistellä: Kolumni on mielipidekirjoitus. Kolumni on mielipidekirjoitus. Kolumni on mielipidekirjoitus. Tätä varten opiskelin viisi vuotta yliopistossa, että sitten eräänä päivänä lopulta kirjoittaisin jonkun muun tekstin kuin itsestäni ja lapsista kertovan blogipostauksen. 

Ironista on, että hoin itselleni kolumnin olevan mielipidekirjoitus ja lähetettyäni sen eteenpäin aloin miettiä, että mikä se mielipide siinä tekstissä oikein oli. Ehkä tekstini oli tyylilajiltaan lähempänä pakinaa. En tiedä. Sano sinä. Kolumnini löytyy täältä. Aukeamalta 18. 

Miten voin tehdä juttua kahdelle eri lehdelle? Minun status Kaksplussalla on freelancer ja he omistavat minun blogiin tuottaman sisällön niin pitkään kuin olen heillä, mutta se ei sulje pois muita julkaisukanavia ja kuten tässä tapauksessa blogin mainostuskanavia. Esimerkiksi minun Instagram-tili on kokonaan minun oma kanava. Nautin sen vapaudesta. Saan tuottaa juuri sellaista sisältöä kuin haluan ja juuri sillä tahdilla kuin haluan ilman, että kukaan hengittää niskaan. Kolumni on vain yksi kanava eikä minulla tosi asiassa ole vielä aavistustakaan, kuinka iso tai pieni kanava se on. Jännityksellä odotan uusia seikkailuja. Se kai se kevytyrittämisessä on hauskaa. Ei tiedä, mitä on nurkan takana vai onko mitään.

P. S. Miten kuva liittyy juttuun? Tulee mieleen ne lapsuuden, nuoruuden ja varhaisaikuisuuden haaveet, unelmat. Tämä on yksi niistä, että saisin kirjoittaa johonkin printattavaan. Jihuu!


Saattaisit pitää myös näistä

3 kommenttia

 1. Onneksi olkoon! Eksyin ensimmäistä kertaa blogiisi etsiessäni tietoa kolumnistien työpaikoista. Minulla olisi gaaveena päästä joko bloggaajaksi töihin johonkin lehtiportaaliin tai päästä kirjoittamaan esim.kolumneja korvausta vastaan. Olisiko sinulla antaa mitään vinkkejä tai onko blogissasi postauksia lisää aiheesta? Menestyksekästä ja hyvää tätä vuotta:)

  Terveisin, Anne/Kivun kahdet kasvot

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Minä olen ehkä uusi tuttavuus sinulle, mutta sinä et ole uusi tuttavuus minulle :) Olen nähnyt sinun postauksia varmaan blogit.fi:ssä ehkä. Nimi oli tuttu ja joskus olen selaillut. Tuota tuota. Minun kokemus ainakin bloggaamisesta on se, että pelkällä bloggaamisella ei juuri tienaa. Teen blogiin yhteistöitä, mutta en saa yhteistöitä blogin takia vaan Instagramin takia. Minun omassa mielessä olen pikku hiljaa alkanut hyväksyä sen valitettavan tosiasian, että minun pääkanavasta on tullut sivukanava. Blogissa on tosi vähän lukijoita verrattuna Instagramiin. Mitä kolumniin tulee, niin siitä en saa rahaa. Se on vain yksi keino, jolla yritän blogia ja Instagramia promota. Näin se vaan on.

   Mutta mutta sinulla on tietysti ehkä vähän mielenkiintoisempi aihe, että sinua saattaisi onnistaa paremmin. Se on pakko sanoa lehtitalojen palkkioista, että ilman mainosten tekemistä lehtitaloille, se summa siis kuukausittainen palkkio on pieni. En tiedä, mutta olen kuullut, että eräällä isolla lehtitalolla se olisi 400-700 euroa kuukaudessa. Ja tällä samaisella lehtitalolla ollakseen ammattibloggaaja täytyisi olla 60 000 lukijaa kuukaudessa.

   Bloggaajien palkat koostuvat paljolti mainoksista ja yksi kanava ei riitä, jos oikeasti havittelee edes minimipalkoille. Blogin, Facebook-sivun ja Instagramin lisäksi TikTok, podcast, YouTube, muu päivätyö... Tämä on minun kokemusta asiasta. Minä itse saan rahaa Instagram-mainoksilla, mutta muista kanavista en saa mitään.

   Mutta joo vinkkejä: Öö, oma itse täytyy brändätä hyvin ja täytyy kyllä investoida myös laitteisiin. Hyvään kännykkään jne. Tätä aihetta lähetin liippaavat nuo tunnisteet blogissa: https://www.unelma5.com/search/label/bloggaaminen
   https://www.unelma5.com/search/label/instagram

   En tiedä, osasinko sanoa mitään järkevää :D
   T. Emiilia

   Poista