Kotiäiti-bloggaajan päivä. Miten jaan päivät, jotta saan tehtyä osa-aikatyötäni ja hoidettua lapset?

by Emiilia - 11/27/2020

Minä olin jokin aika sitten Ukko.fi:n viikon kevytyrittäjä. Jee! He haastattelivat minua heidän blogipostausta varten ja yksi kysymys koski sitä, miten järjestän töiden tekemisen ja kotiäitiyden. Mitä vastasin siihen haastatteluun voit lukea täältä, mutta ajattelin, että tämä onkin tavallaan aika mielenkiintoinen aihe (ainakin itselleni!), jota voisin vähän purkaa. Tässä postauksessa kursivoidut osat on suoraa lainausta Ukko.fi:n artikkelista.


Aamupäivä
7.50
Kello soi.

7.50 - 8.30
Päivä alkaa sillä, että ennen lasten heräämistä tsekkaan, onko Instagramissa tai sähköpostissa jotain huomiota vaativaa. Sitten herätän lapset, hoidan heille vaatteet päälle ja aamupalat naamaan. Lähden kuskaamaan vanhempaa tyttöä kerhoon tai päiväkotiin.

Käytännössä on hyvin tyypillistä, että hoidan aamulla vain välttämättömimmän. Kerhopäivinä (minne on pidempi matka) otan usein molemmille tytöille puuropussin autoon. Toisinaan nuorempi tyttö lähtee saattamaan vanhempaa pelkissä ulkovaatteissa. Pukeutuminen, vaatteiden löytäminen, eväiden pakkaaminen jne. vie suurimman osan tästä ajasta.

8.40 - 9.20 
Kerhomatka. Matka päiväkotiin 2-3 päivänä viikossa on lyhempi. Se reissu kestää kokonaisuudessaan 15-20 minuuttia.

9.20 - 12.00
Ollessani nuoremman tytön kanssa kahdestaan kotona hoidan usein ihan hänen hoitoonsa ja kotiin liittyviä asioita. Jos on tullut sähköposteja tai viestejä, joihin vastaaminen ei vaadi syvempää paneutumista, vastailen niihin tässä vaiheessa tytön puuhatessa ympärillä.

Tähän aikaan sisältyy minun osaltani myös kerran viikossa kerho, ruoanlaittoa, syömistä, pukemista, vaipanvaihto, mainoskuvien ottoa sekä tytön autoon lastaaminen. Nuorempi tyttö jaksaa usein leikkiä pitkiäkin aikoja itsekseen. Vanhempi vaatii käytännössä koko ajan  minun huomion kotona ollessaan.


Iltapäivä

12.00 - 14.00
Nuoremman uniaika.

Kolmena päivänä viikossa vanhempi tyttö on kerhossa ja kahtena päiväkodissa. Kerhopäivinä vanhempi tyttö on nuoremman päiväuniaikaan kotona. Tällöin hänellä on tyypillisesti rauhoittumishetki, jolloin annan hänen katsoa jonkin aikaa ohjelmia. Sinä aikana saatan kirjoittaa valmiiksi Instagram-postausten tekstiosuuksia myöhempää julkaisua varten tai ottaa kuvia, muokata niitä, tehdä Instagram-storyja valmiiksi – mitä kaikkea siihen nyt liittyykään. 

Itse blogipostausten kirjoittaminen on kuitenkin sellainen juttu, jota en pysty tekemään tyttöjen ollessa hereillä. Se vaatii keskittymistä. Blogipostaukset kirjoitan silloin, kun vanhempi tyttö on päiväkodissa ja nuorempi nukkuu, tai iltaisin, kun molemmat ovat jo nukahtaneet. Blogipostaukset ajastan julkaistaviksi illalle. Instagram-postaukset ja -mainokset olen tehnyt myös valmiiksi iltaa varten. Tällöin on niiden paras julkaisuaika.

Käytännössä tästäkin ajasta menee kolmena päivänä viikossa aika siihen, kun haen vanhemman tytön kerhossa enkä saa nuorempaa enää kotiintultua jatkamaan unia rattaissa. Tuon haastattelun kirjoittamisen aikaan vielä sain. Muutenkin tästä ei tule ilmi, että käytän todellisuudessa joka päivä paljon aikaa ihan autolla ajamiseen. Yleensä vähintään 40 minuuttia päivässä, mutta käytännössä melkein joka päivä aikaa kuluu yli tunti. 

Jos menemme ystävien luokse tai kaupoille, niin autossa istuttu aika saattaa olla huomattavasti pitempi. Asumme maalla ja se kyllä pidentää matkoihin käytettyä aikaa. Olisi kiva, jos kuluva aika olisi esim. pyöräiltyä aikaa, mutta kerhoon on liian pitkä matka pyöräillä enkä ole talvella pyöräillyt kärryn kanssa. Yksi ongelma pyöräilyssä on myös se, että hakiessani tyttöä päiväkodista on jo pimeä eikä meillä ole katuvaloja. Pelkään, että auto ei hahmottaisi pikku tiellä pyöräkärryn mittasuhteita...

13.20
Iltaviikoilla jään tyttöjen kanssa yksin kotiin. Mies lähtee töihin.

14.30
Suunnilleen näihin aikoihin mies herää yövuoroviikoilla tai aamuvuoroviikoilla tulee töistä kotiin.

16.30 
Mies lähtee kouluun niinä päivinä, kun hänellä on koulua (ja kun ei ole töissä). Aamuvuoroviikoilla hän menee silloin tällöin näihin aikoihin päiväunille.

16.15
Lähden hakemaan vanhempaa tyttöä päiväkodista päiväkotipäivinä. Kerhopäivinä alan tehdä päivällistä. Annan lapsille ruokaa. Hoidan joka välissä aina somea. Kirjoittelen viestejä firmoille ja kommentoijille. Käyn tykkäilemässä ja tallentamassa Instagramissa. Teen storyja. Nämä prosessit pyörii hyvin usein siinä taustalla.

17.00 
Suunnilleen näihin aikoihin päivällinen.


Ilta

19.00
Panen hyvin usein tytöt kylpyyn ja menen heidän kanssa suihkuun sillä aikaa, kun he istuvat samassa suihkussa ammeessaan meidän 90 x 90 cm suihkussa. Se on kirjaimellisesti meidän suihkun koko! Olen joutunut mittaamaan sen suihkuverhojen ompelemista varten. Silloin tällöin meillä on siinä 90 x 90 cm suihkussa kaksi ammetta ja minä jakkaralla. Miten se on mahdollista? Se on juuri oikea kysymys. Sitä minäkin ihmettelen.

Yksi asia, joka jää illalle tyttöjen hereilläoloaikaan, on sellainen, mitä ei voi ajastaa, eli omien blogipostausteni mainostaminen Facebook-ryhmissä. Se minun on tehtävä noin kolmena iltana viikossa. Tämän jälkeen laitan tytöt nukkumaan, ja mieheni työvuoroista riippuen alan joko kirjoittaa blogipostausta tai vietän aikaa miehen kanssa. Tämä ehkä kuvaa hyvin sitä päivittäistä rutiinia, joka pyörii taustalla koko ajan.

Facebookissa vain omiin Facebook-ryhmiin voi ajastaa ja sen toki teenkin, mutta postauksia pitää mainostaa myös sellaisissa ryhmissä, joita en itse omista, jotta ne saisivat enemmän näkyvyyttä. Kyllä, surullista mutta näinhän se on. Mainostamisessa kaikki on kiinni näkyvyydessä. 

20.00
Näihin aikoihin iltapala.

21.00 
Hampaitten pesun jälkeen ylös lukemaan kirjoja, iltarukous ja nukkumaan.

22.00 - 00.30
Kun olen saanut tytöt nukutettua, joko ryntään äkkiä koneelle (ilta- ja yöviikot). Iltavuoroviikolla menen istumaan miehen viereen sohvalle, kun hän tulee töistä noin 22.30. Aamuviikoilla en kirjoita blogia iltaisin. Aamu- (ja iltav)uoroviikoilla telkkari on taustalla ja hoidan edelleen Instagramiin ja blogiin liittyviä asioita samalla, kun telkkari jauhaa jotain taustalla.

Totuus on kyllä, mitä tämän kuvion ulkopuolelta moni ei tajua. Teen ihan älyttömästi töitä moneen muuhun työhön verrattuna ja saan vain nimellisiä palkkioita työstäni. Mikään osa bloggaamisesta ei ole millään tavalla kannattavaa, mutta rakastan kirjoittamista ja jokin somettamisessakin inspiroi minua. Jotain freesiä siinä on.

Lähteet

Saattaisit pitää myös näistä

2 kommenttia

  1. Omassakin lähipiirissäni yhä useampi on kevytyrittäjä. Varmasti varsinkin kiireiseen lapsiarkeen se on oiva vaihtoehto. Kiitos kivasta kirjoituksesta, mukavaa lueskella miten muiden arki muotoutuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo täytyy kyllä sanoa, että minäkin tykkään lukea toisten blogeista eniten ihan käytännön juttuja, että miten ihmiset järjestävät asiansa. Oletko sinä yrittäjä tai kevytyrittäjä tai..?

      Poista