Pieni opettavainen tarina tietosuojasta

by Emiilia - 8/14/2020

Tämä postaus on nimensä mukaan pieni opettavainen tarina tietosuojasta. Olimme maisemankatselu- ja nukuttamisajelulla (en kerro missä) mieheni kanssa. Jotenkin aavistin, että mieheni halusi näyttää minulle jotain, koska suunta oli sellainen, mihin minä silloin tällöin saatan ajella, mutta ei suinkaan sellainen, mihin mieheni yleensä ajelisi. En kuitenkaan miettinyt sitä sen pitemmälle tai kysynyt, miksi tänne ajoimme, vaan istuin vaan kiltisti kyydissä. 

Sitten hyvän matkaa ajeltuamme erään talon kohdalla mieheni osoitti taloa ja sanoi, että "se-ja-se" asuu siinä talossa. "Mitä? Mistä sinä sen voit tietää?" "Näin jutun lehdessä ja googletin." Täh? Kyse oli eräästä Suomen mittakaavassa varsin tunnetusta somettajasta. Hyvin pian muistin, mitä sisältöä tämä somettaja oli itse julkaissut kodistaan ja tajusin, että hyvänen aika niinpä muuten onkin hänen kotinsa. Mielenkiintoista sinänsä, koska aina silloin tällöin mietin, että missähän tämä ja tämä julkkis tai sometähti asuu. En ole kuitenkaan mennyt niin pitkälle, että olisin mieheni tavoin googlettanut!

No, miksi tämä tarina oli opettavainen? Totta kai seuraava ajatukseni oli, että entä jos joku muukin googlettaisi hänen osoitteensa. Entä jos joku, jolla ei olisi hyvät mielessä, googlettaisi sen? Entä jos joku, jolla ei olisi hyvät mielessä, googlettaisi minun osoitteeni? Siinä vaiheessa äitikarhu astui esiin valmiina taistelemaan. Pidän lapset niin lähellä, ettei kukaan voi koskaan vahingoittaa heitä. Sellaista äitiys on. Älä koskaan mene karhuemon ja poikasten väliin.

Vielä tietosuojaan. Olin itse asiassa hieman järkyttynyt tästä kokemuksesta. Kuinka helposti jonkun kotiovelle oikeasti voi päästä lehtiartikkelin perusteella? Useimmat meistä eivät tietty ole julkkiksia, mutta ehkä me taviksetkin voisimme taas antaa tälle ajatus tai kaksi. Pitäisikö omat osoitetiedot kuitenkin pistää salaisiksi? Pitäisikö somen profiileja tehdä näkymättömämmiksi tai vaikeammin tunnistettaviksi?

Mainos

Saattaisit pitää myös näistä

1 kommenttia

  1. Näiden pitäisi olla bloggaajille ja instaihmisille (toki muillekin) niin itsestään selviä asioita, etten voi käsittää miten hövelisti ihmiset jakavat tietojaan ja kuviaan. Ei kyse ole välttämättä edes googlettamisesta, vaan toisinaan muutaman minuutin blogia tai instagramtiliä selattuaan ei voi olla tietämättä tismalleen missä henkilö asuu, ihan vaikka sen perusteella mitä heidän keittiön ikkunasta näkyy. Täytyisi muistaa, että sen oman asuinympäristön tietää moni muukin. Ja ihan faktojen yhdistelykin: yksi bloggaaja hehkutti joskus muuttoaan tiettyyn kaupunginosaan, sitten myöhemmin mainitsi että R-kioski on ihan vastapäätä ja jossain kohtaa että kiva kun leipomo on ihan parin minuutin päässä. Taaskaan ei jäänyt epäselväksi missä asuvat, vaikken ole kyseisessä kaupunginosassa itse edes asunut.

    VastaaPoista