Mitä kerron tyttärilleni kuukautisista?

by Emiilia - 3/23/2020

Kaupallisessa yhteistyössä: Nomai

Kuukautiset. Olen melkein unohtanut niiden olemassaolon. Sen sijaan ne veriset jälkivuodot kyllä muistan. Siis kolmen vuoden sisällä kolmet jälkivuodot. Jälkivuodon aikana ei saa käyttää edes kuukuppia saati sitten tamponia. Pitää vaan antaa vuotaa.

Havahduin tähän kuukautisaiheeseen lukiessani Ihanamaatuska-blogia. Postauksen otsikko oli Ensimmäiset kuukautiset ja menkkapussi. Niin tosiaan. Minä olen kahden tytön äiti. Minullekin tulee yhtenä päivänä se keskustelu käytäväksi. Mitä aion tyttärilleni sanoa? Miten aion heitä neuvoa? Muistan edelleen päivän, kun minun äitini puhui minulle aiheesta. Olin kaksitoistavuotias. Tiesin kuukautisista kaiken oleellisen, kun hän aloitti. Olimme enoni asunnossa. Eno ei ollut paikalla. Nyt hän on jo kuollut. En halunnut puhua äitini kanssa siitä. Äiti halusi. Sanoin, että tiedän jo. Kerroin saaneeni koulusta siteitä ja tietoa. Tiesin kyllä. Tämä keskustelu käytiin illalla. Kuukautiseni alkoivat seuraavana aamuna.


Heräsin äitini vierestä ja huomasin, että jalastani vuotaa verta. Etsin vuotokohtaa sitä löytämättä. Sitten nostin peittoa. Kaikki oli ihan veressä. Hyvin nopeasti tajusin. Rupesin itkemään. En halunnut vielä kasvaa aikuiseksi. En halunnut mitään tällaista vielä. Tottakai äiti halusi kertoa kaikille ja puhua siitä koko ajan. Minua ei kiinnostanut. Housuni olivat veressä. En halunnut elää tällaista elämää.

Olen myöhemmin ajatellut usein sitä hetkeä. Luulin, että lapsuus ja elämä loppuisivat siihen. Siteiden kanssa kaikki oli niin vaikea. Inhoan niitä vieläkin. Toivon, että joku olisi silloin kertonut minulle, että siteet eivät olleet mitään, minkä varassa joutuisin elämään vuosia. Kuukautiseni alkoivat kesän alussa. Vielä samana kesänä opettelin käyttämään tamponeja. Se helpotti hieman. Sitä vaihetta, kun sinittelin tamponejen ja siteitten kanssa, kesti viivi-kuusi vuotta. Siinä vaiheessa internetin keskustelupalstat olivat selvästi yleistyneet ja kuulin ensimmäistä kertaa kuukupeista. Naiset kertoivat, kuinka paljon kuukuppi oli helpottanut heidän elämäänsä.

Menin elämäni ensimmäisiä kertoja apteekkiin. Yritin välttää kaikkia katseita. Nappasin hyllystä kuukupin, maksoin sen ja lähdin. Tätä piti kokeilla, kun kaikki sitä niin kehuivat, mutta en uskaltanut kertoa kokeilustani kellekään. No, kaikki meni hyvin. Opin käyttämään kuukuppia helposti (käyttöohjeet muuten täällä). Sen jälkeen kuukautisilla ei ollut minulle enää väliä. Saatoin tehdä, mitä tahansa, mitä muutenkin olisin tehnyt. Siitä on tosiaan yli kymmenen vuotta. Kuukuppi mullisti minun elämäni silloin. Se oli lahja taivaasta.

Viime vuodet ovatkin sitten olleet hyvin repaleiset kuukautisten osalta. Vaikka omia kuukautisia ei olisikaan, niin haluan ehdottomasti olla omalta osaltani jakamassa naisille kuukuppien ilosanomaa. Yksi iso tärkeä pointti on se, että ne säästävät luontoa. Tällä hetkellä minulla on kaksi tyttöä vaipoissa. Niistä tulee ihan älyttömästi roskaa. Niin myös miljoonien ja yhä miljoonien naisten siteistä ja tamponeista. Entä jos kaikki käyttäisivät kuukuppeja? Jos voin omalta osaltani tehdä edes jotain maapallon pelastamiseksi, niin tässä se tulee: Käyttäkää kuukuppeja!


Entä miten sanon aikanaan saman asian lapsilleni? Voiko nuorta tyttöä kehottaa käyttämään kuukuppia? Ehkä ei. Ehkä olisi parasta, että kerron heille totuuden: Aluksi saattaa olla parempi käyttää siteitä hetken aikaa ja pikku hiljaa opetella ehkä ensin tamponien ja sitten kuukupin käyttöä.

Voi kun toivon, että minun aikananikin olisi heti ollut kuukuppeja. Niistä ei puhuttu koulussa eikä minun äiti tiennyt niistä liioin - ei ennen kuin minä lopulta kerroin hänelle. Nykyisin niiden hankkiminen on helpompaa kuin silloin kymmenen vuotta sitten. Se onnistuu kyllä korona-aikanakin eikä tarvitse hiippailla apteekin hyllyjen välissä. Ei sillä, että enää muutenkaan hiippailisin yhtään missään. Nykyisen norsulaumani etenemisestä on hiippailu kaukana. Kuukupin voi tilata netistä esimerkiksi täältä, Nomain verkkokaupasta.

Nomai-kuukupit ovat vegaanisia ja Suomessa valmistettuja. Niitä on kolmea kokoa S, M ja L. Jos et ole käyttänyt kuukuppia ennen ja varsinkin, jos et ole synnyttänyt tai sinulla on yleensä niukat kuukautiset, niin suosittelen S-kokoa. Muuten isompia kokoja. Nomailla kussakin kupissa on eri väri. Siitä olen kanssa innoissani. Haluan nähdä, onko värillisten kuppien käyttöikä pitempi. Läpinäkyviäkin olen käyttänyt samaa kuppia useita vuosia, mutta jossain vaiheessa näyttää siltä, että ne lopulta kuitenkin tummuvat. Katsotaan, miten mustan kupin käy (sain Nomailta kuvissa näkyvät läpinäkyvän ja mustan kupin testiin).

Ehkä huomasittekin, että olen aika fanaattinen tämän kuukuppiasian suhteen. En itse asiassa tiedä, onko edes muuta materiaa, jonka suhteen olisin näin fanaattinen. Joka tapauksessa suosittelen sydämeni pohjasta kokeilemaan kupittelua!

Saattaisit pitää myös näistä

2 kommenttia

  1. Toinen vaihtoehto vaippojen, siteiden ja tamponien aiheuttamalle roskamäärälle on myös muut kestotuotteet. Kestovaipat, kestositeet. Kestositeitä voi 12-vuotiaskin käyttää vallan mainiosti! Kuukuppi sitten vähän myöhemmin. Kestositeet sopii myös jälkivuodolle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kestositeet on kyllä hyvä pointti! En ole nähnyt, millaisia kaupoissa myytävät kestositeet ovat. Mistä niitä voi ostaa? Kestovaippoja käytin jonkin verran ensimmäisen kanssa, mutta toisen kanssa se on tuntunut liian raskaalta, kun sen ensimmäisen kaaos on kuitenkin myös läsnä koko ajan. Kiitos vinkeistä! :)

      Poista