Näkyykö vauvamaha läskin alta?

by Emiilia - 2/23/2019

Rv 16. Tosiaan ensimmäisessä raskaudessa ensimmäinen kysyi mahasta vasta jossain kuuden kuukauden tienoilla. Ja kuten olen maininnut, niin vielä yhdeksännellä kuulla joku tosissaan kysyi, että olenko raskaana. Olisinko ollut viikolla 37. Hyvin lähellä täysiaikaisuutta joka tapauksessa. Siinä vaiheessa itse olin varma, ettei kellään olisi ollut asiasta enää epäilystäkään (ks. kuvat viikolta 37 alla). Olin koko raskauden ajan tavannut kysyjää viikoittain. Hän oli vanhempi nainen, itselläänkin useampi lapsi ja vähän ylipainoa. Hän oli antanut minulle isoja vaatteitaan jne., mutta oletin hänen tajunneen jo ajat sitten, mistä lihomiseni johtui. Lopulta ymmärsin hänen luulleen, että olin vain lihonut tosi nopeasti tosi paljon. Koko tapahtuma on lähinnä hassu ja ällistyttävä muisto, mutta kuvastaa kyllä hyvin sitä tosiasiaa, etteivät ihmiset välttämättä huomaa lihavampien naisten raskauksia.


Toinen kokemus hävettää minua edelleen. Tapasin joitain vuosia sitten kahta ystävääni, avioparia. Olen tuntenut molemmat sekä miehen että naisen lapsesta saakka. Naispuolinen ystäväni on aina ollut siinä ylipainon rajamailla. Vähän niin kuin minä: ei varsinaisesti lihava muttei laihakaan. (Nykyisin minä menen kyllä ihan lihavasta!) No joka tapauksessa hänen painonsa on vuosien varrella vaihdellut ja välillä mahan seudulla on ollut hieman enemmän ympärystä. En kiinnitä ihmisten painoon tai ulkonäköön yleensä liiaksi huomiota enkä tälläkään kertaa tajunnut ystävässäni mitään ihmeellistä. Juttelimme ja kyselin häneltä kuulumisia. Ystäväni tuntui jollain tapaa epäröivän tilanteessa. Hänen miehensä tuli hätiin ja totesi ykskantaan: "Me ollaan raskaana." Olisiko ystäväni ollut kuusi kuukautta raskaana. Minä katsoin hänen mahaansa ja tajusin kyllä heti, että niinhän asia oli. Tajusin myös, että tämä saattoi olla arka paikka. Ehkä en ollut myöskään ensimmäinen, jolta tämä huomio oli mennyt kokonaan ohi.

Tämä tapahtui siis joitain vuosia ennen kuin itse tulin raskaaksi ensimmäistä kertaa. Sittemmin olen miettinyt asiaa. Minulta itseltäni kysyttiin kerran Amerikassa: "When are you due?" tms. aikana, jolloin en ollut raskaana. Siellä kysymisen kynnys on ehkä pienempi. Muistan myös hyvin selvästi, kuinka eräs ystäväni Suomessa suri sitä, että taas häneltä joku kysyi, että onko hän raskaana. Tämä ystäväni ei ole oikeastaan koskaan ollut edes lihava. Ehkä se pieni määrä läskiä, joka hänellä on, on vain sijoittunut huonosti. En tiedä. Enkä oikein tiennyt, mitä hänelle vastata. Sanoin vain, että ehkä ihmiset vain toivoivat, että hän olisi raskaana. Hän ei oikein tuntunut pitävän siitäkään ajatuksesta. Molemmat kertomukset ystävistäni ovat jääneet mieleen, koska reagoin huonosti heidän arkoihin aiheisiinsa.


Olisiko parempi mennä riskillä ja kysyä ihmisiltä, ovatko he raskaana, vai viimeiseen asti välttää kysymistä, kunnes itse vauva on jo näkyvillä? Itse en ole kovin herkkänahkainen ja olen ollut mielestäni myös aina realistinen painoni suhteen. En ole loukkaantunut ihmisten huomaamattomuudesta tai huomiosta. On tuntunut kyllä hyvältä, kun ovat huomanneet raskauden, muttei huomaamattomuuskaan ole ollut mikään loukkaava asia. Siitä, miten muitten ihmisten suhteen pitäisi toimia, en tiedä. Ehkä on parempi kuunnella, kertovatko he raskaudesta itse. Mitä lukija on mieltä?

Mutta nyt nykyhetkeen, tähän raskauteen. Tällä kertaa olen myös lihonut jo neljä kiloa (!), josta suurin osa on siis epäilemättä ihan läskiä. Kilo kuussa alkuraskaudessa ei kuulosta hyvältä. 5-9 kiloa minun piti lihoa koko raskausaikana (ks. postaus 10.12.). O-ou. Itse olen kiinnittänyt lähinnä siihen huomiota, että toisin kuin ensimmäisessä raskaudessa tässä raskaudessa maha tuntuu jo tässä vaiheessa olevan erimuotoinen kuin silloin, kun on ollut vain läskimaha. Tutkin tätä rakkaasta rakkaasta Googlesta ja vaikuttaa lähinnä tältä: Mahat vain ovat erilaisia eri raskauksissa, erikokoisilla ja -mallisilla naisilla ja eri sukupuolisia lapsia odottaessa jne. jne. ja that's it (ks. lähteet alla). Tarkoitan, että ei ehkä edes voi laskea yhteen 1+1+1=3 ja pum tällainen mahasi on.

Kaikissa lähteissä (ks. lista alla) yksi asia oli selvä: Ensimmäistä seuraavat raskaudet näkyvät nopeammin kuin ensimmäinen raskaus. Vau.fi:ssä oli ehkä hieman epätieteellinen, mutta silti mielenkiintoinen kaavio aiheesta:
 Kuvakaappaus: www.vau.fi/raskaus/alkuraskaus/milloin-raskausmaha-alkaa-nakya/
Alan ajatella sekä omaa kömmähdystäni ystäväni kohdalla että sitä, etteivät ihmiset huomanneet minun raskauttani. No meillä molemmilla oli kyseessä ensimmäinen raskaus. Ehkä meidänkin mahamme huomataan/on huomattu (hänellä on useampi lapsi tullut sen jälkeen) seuraavissa raskauksissa. Tuon taulukon mukaan kolmen raskausviikon päästä tästä viikosta minun raskauteni on siinä vaiheessa, että peräti 90,24 % vauvamahoista näkyy siinä vaiheessa. No kerron kolmen viikon päästä, onko kukaan huomannut. Ero esikoisen ja muitten lasten välillä on huima. Kaavion mukaan esikoisilla samassa vaiheessa vauvamaha näkyi vasta 50 %:lla tapauksista. Palaan aiheeseen kolmen viikon päästä. Tällä viikolla (rv 16) kukaan ei ole vielä huomannut vauvamahaani. Ja kuten ekasta kuvasta on helppo havaita: Vauvamaha ei näy läskin alta - ei ainakaan vielä viikolla 16.

Kuvat

Kuva 1. rv 16. Tänään otettu. Kuvat 2-3. rv 37 ensimmäisessä raskaudessa. Kuva 4. tiedot kuvan alla.

Lähteet

unelmanumero5.blogspot.com/2018/12/laihduttaminen-raskaana.html

www.vau.fi/raskaus/alkuraskaus/milloin-raskausmaha-alkaa-nakya/

www.iltalehti.fi/raskausjalapset/a/2015031319351068

www.vau.fi/lifestyle/kauneus/raskausmaha-voiko-se-olla-ruma/

https://www.vau.fi/raskaus/raskauden-seuranta/raskausmaha-nakyy-ulospain-yleensa-36-kuukauden-tienoilla/

Saattaisit pitää myös näistä

0 kommenttia