Helpotus: 5 vuotta lasten kanssa kotona on ohi

by Emiilia - 9/06/2022

En ole saanut yhtään blogipostausta valmiiksi pitkään aikaan. Totuus on se, että olen rentoutunut ensimmäistä kertaa vuosiin. Ensimmäistä kertaa noin 1,5 vuoteen katselimme elokuussa mieheni kanssa sarjoja telkkarista. Ensimmäistä kertaa vuoden 2017 jälkeen olen pystynyt kuuntelemaan äänikirjoja loppuun. Ensimmäistä kertaa vuoden 2017 jälkeen kävin myös luonnossa ilman lapsia. Ensimmäistä kertaa hyvin pitkään aikaan elokuussa minusta alkoi tuntua siltä, että ehtisin ehkä pitää myös kotia siistinä taas.

Mikä on muuttunut? Nuorempikin tyttö aloitti päiväkodin ja olen pystynyt tekemään töitä muutenkin kuin lasten ollessa paikalla. Vasta nyt huomaan, kuinka raskasta oli tehdä kaikki ansiotyöt samalla, kun lapset ovat myös paikalla. Tavallaan niin repivää. Nyt olen tehnyt myös kotitöitä ilman heitä. Se, että on rauhallisia hetkiä ilman heitä auttaa jaksamaan ne ei millään tasolla rauhalliset hetket heidän kanssaan.


Molemmat tytöt ovat nyt päiväkodissa noin neljänä päivänä viikossa eli eivät vieläkään täyttää aikaa, mutta se on silti tehnyt suuren eron siihen, että vanhempi tyttö oli 2-4 päivänä ja nuorempi oli 9 tuntia viikossa kerhossa silloin, kun kerho ei ollut koronan takia suljettu. Maaliskuusta heinäkuuhun elimme vielä järkyttävämpää arkea kuin aiemmin, kun omien aiempien töiden lisäksi aloin käydä siivoamassa miehen ollessa kotona nuoremman tytön tai molempien tyttöjen kanssa. Miehen ilta- ja yövuoroviikoilla siivosin klo 8-13.30 ja aamuvuoroviikoilla silloin tällöin hänen aamuvuoron jälkeen. Joitain lauantaita vielä lisäksi. Onneksi se aika on ohi.

Älä ymmärrä tätä väärin. Olisin mielelläni ollut vielä monta vuotta lasten kanssa kotona. Mieluiten olisin vaan lasten kanssa kotona tekemättä töitä tai tehden niitä vain hyvin vähän. Kokonaisuus, jota pyöritin oli aivan liikaa. Lapset ja työt (lopussa tosiaan useampi työ) päällekkäin oli liikaa, kun sitä jatkui vuosia. Esimerkiksi kotitöille ei ollut ollenkaan aikaa. Ei yhtään. Joskus on myös nukuttava. Tilanne oli kestämätön.

Nyt aion ottaa asiat rennommin. Syksylle olen tehnyt aikataulun, jossa käyn suurimmaksi osaksi vain kolmena päivänä siivoamassa, yhden päivän pidän lapset kotona ja yhden päivän teen kirjallisia töitä kotoa. Jos näyttää siltä, että saamme pitää vauvan, jota odotan (rv jotain 11-14 välillä ehkä), niin aion olla jälleen pitkään kotona. Aion tehdä somea kevyesti ja mahdollisesti yrittää myydä kuvia omien kanavien lisäksi muihin eli siis sisällöntuottoa muihin kuin omiin kanaviin. Katsotaan, mutta en haluaisi tehdä yhtä aikaa kodin ulkopuolella enää töitä samalla kun olen lasten kanssa kotona.

Saattaisit pitää myös näistä

0 kommenttia