Hampaat, korvatulehdus vai korona?

by Emiilia - 3/28/2020

Vauvani on kipeä. Yksi asia tähän koronaan liittyen on naurettava. Ei sillä, että viruksessa itsessään mitään naurettavaa olisi. Mutta. Sen. Kanssa. Tulee. Harhaluuloiseksi. On aivan selvää, että tyttärelleni, 7-kuukautiselle vauvalle, on puhkeamassa hampaita tai hänellä on korvatulehdus tai jotain muuta hyvin arkipäiväistä. Hänellä on ollut useamman päivän kuumetta. Ei muita flunssan oireita. Muita flunssan oireita hänellä oli 1,5  viikkoa sitten. Lapsilla nousee usein kuume, kun hampaita puhkeaa. Se on normaalia. Korvatulehduksia tässä perheessä myös riittää. Pienet korvakäytävät. 


Kuitenkin koska nyt on korona-aika, minun on aivan pakko googlettaa, kuinka korkealle kuume voi nousta hampaitten puhkeamisen tai korvatulehduksen aikaan. Muuten luultavasti antaisin asian olla ja odottaisin kuumeen poistumista. Kuumetta alentavan supon olen jo antanut. Sydämeni hyppää kurkkuun, kun näen Googlen vastauksen:

Kuvakaappaus: Terveyskirjasto (linkki artikkeliin postauksen lopussa) 

Yli 38.0 °C ei pitäisi olla. Mittasin vauvaltani juuri 38.9 °C. Mitä ihmettä? Tuossa artikkelissa sanotaan, että kuumeiset infektiot vain sattuvat esiintymään yhtä aikaa hampaiden puhkeamisen kanssa puoli-yksivuotiailla. Meidän vauva on seitsemän kuukautta, check. Hetkinen nyt. Me olemme olleet hyvin tarkasti poissa muiden ihmisten ilmoilta. Mistä vauva olisi infektion saanut? Olemme olleet suurimmaksi osaksi linnoittautuneina omaan kotiimme. Jos muut sairaudet pääsevät läpi, niin miksei koronakin? Tämä meidän eristäytyminen vuotaa kuin seula.

Korvatulehduksen kuumerajaa ei netin artikkeleissa määritellä. Se voi olla korkeakuumeinen tai kokonaan kuumeeton. Tyttö kakoi tänään jotain myös suustaan. Voiko se olla vierasesineen syytä? Onko hän syönyt jotain ei-syötävää? Häneltä tuli kolme kakkaa tänään. Isosisko on kakkailija. Vauva ei yleensä kakkaa niin usein. Ripulikin on yksi koronan oireista. Hänellä ei ole nuhaa eikä yskää. Nuhaa oli viime viikolla. Korvatulehdus voi  olla flunssan jälkioire. Check.

Tyttö on halunnut lähinnä vain olla sylissä. Iltaa kohti, kun kuume nousee, hän ei ole oma normaali itsensä. Hän oli tänään suorastaan apaattinen - jotain, mikä ei ole hänelle ollenkaan luonteenomaista. Kuumelääkkeen antamisen jälkeen tyttö oli taas oma itsensä.

Jos ei olisi aika, jolloin odotamme koronan saapumista, en olisi kovin huolissani. Kuitenkin tässä tilanteessa on vielä yksi asia, joka saa minut huolestumaan. Minusta tuntuu joka ilta siltä, että olen tulossa sairaaksi. Tänäänkin tuntuu nenä olevan tukossa ja olen ollut joka päivä päiväsaikaan hyvin väsynyt. Kuitenkaan mitään sairautta ei näy eikä kuulu enää seuraavana päivänä. Miehelläni on ollut sama juttu. Koronassa on hirveän pitkä itämisaika. Ei, ei tämä koronaa ole. Se on vasta tulossa.

Kuten huomaat, näen koronan kaikkialla. Uskaltaisin väittää, että sama koskee myös sinua. Sinäkin olet alkanut epäillä asioita, joita et ennen koronan saapumista olisi tajunnut edes epäillä, eikö vaan? Tämä on yksi koronan, korona-ajan oireista, osa koronatodellisuutta.


Lähteet

www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00128

yle.fi/uutiset/3-11275258

Saattaisit pitää myös näistä

2 kommenttia

  1. Jaan niin nämä ajatukset ja tunteet. Jonakin iltana olen aivan varma, että kurkku on kipeä eli yhtä kuin korona... Muistelisin, että meillä lapsilla oli toisinaan (lievää) lämpöä hampaiden puhkeamisen aikaan, vaikka sainkin tuon samaisen vastauksen. Ja korvatulehduksia oli kierteeseen asti. Voimia teille sinne, tämä aika saa kyllä tunteet sekaisin. 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Täällä me ollaan kaikki yhdessä jakamassa tämä tilanne. Toisaalta liian erillämme mutta kuitenkin hyvin samankaltaisine tilanteinemme ja tunteinemme <3

      Poista